Slavonske empanade, uvrnuti muffini, masnica s orasima samo su neki od recepata koje možete pronaći na njezinom blogu Foodgasm
Za sebe kaže da je ženska verzija Gordona Ramsaya po frizuri i vokabularu, a spaja naizgled nespojivo. Slavonske empanade, uvrnuti muffini, masnica s orasima samo su neki od recepata koje možete pronaći na njezinom blogu Foodgasm - ona je Ena Kokanović iz Slavonskoga Broda, magistra medijske kulture koja je svoju ljubav pronašla u kuhanju, piše osječki portal Post.hr.
Kako i kada je počela tvoja gastro avantura?
Pa rekla bih da je počela onog trenutka kada sam s devet godina išla skuhati juhu svojim roditeljima. Dodala sam vodu, vegetu i ulje jer sam se sjetila da mamina juha uvijek ima one kružiće masnoće. Šalu na stranu, moj blog postoji evo godinu i pol. Htjela sam se okušati u video snimanju i imati vlastitu online kuharicu pa sam odlučila probati gastro blogosferu. Odličan je osjećaj biti dio jedne zajednice, osobito ovako ukusne.
Praviš sve, od "konkretnih" domaćih jela do slastica i poslastica iz drugih krajeva svijeta. Što najviše voliš praviti, u čemu najviše uživaš?
Najviše uživam praviti slastice, osobito cheesecake i pite. U stanju sam provesti nekoliko sati u kuhinji pripremajući cimet rolice samo zato što mi se jedu u tom trenutku.
A koje ti je najdraže jelo?
Tu sam poprilično jednostavna - pečena janjetina i svježe pečeni kruh!
Slavonske empanade, štrukle koje to nisu, veganski sladoled, masnica s orasima... Vrlo različiti recepti, a sve izgleda jako, jako fino. Odakle crpiš ideje, inspiracije i recepte za svoje kulinarske čarolije?
Svi moji recepti nastali su zato jer mi se ta kombinacija baš jela u tom trenutku. To su znale biti nespojive kombinacije kao što su slavonske empanade ili tradicionalni recepti koje možda ne znaju svi jer su karakteristični za područje gdje ja živim. Vizualiziram recept i mogu, isto tako, osjetiti kakvog će okusa biti, ako me razumijete. (smijeh)
Imaš li nekog chefa kao uzora i koliko su tvom zanimanju za kuhanje pridonijele sve popularnije kulinarske TV emisije?
Imam nekoliko chefova koje volim i od kojih sam doista mnogo toga naučila. Gordon Ramsay je jedan od njih. Neosporivi talent za kuhanje i biznis, a njegova vještina opisivanja određenog recepta probudi u vama sva osjetila i možete sve te okuse osjetiti i na vlastitoj paleti. Drugi chef kojeg volim je Stephen Lee, urbani farmer iz New Yorka. Spaja naizgled nespojive kombinacije i htjela bih i sama imati tu vještinu i takvu paletu. Obožavam azijsku kuhinju i volim proučavati recepte tog podneblja. U tom području najdraži chef mi je Masaharu Morimoto.
Što se tiče emisija, moram priznati da ne pratim naše kulinarske TV emisije. Nedostaje mi tu žara i ljubavi prema kuhanju. Moju ljubav prema kuhanju potaknuo je moj apetit.
Da možeš pitati bilo kojeg svjetskog kuhara jedno pitanje, tko bi to bio i što bi pitala?
To bi bio Masaharu Morimoto. Pitala bih ga da me nauči sve što zna. Kada bi rekao da hoće, onda bih imala još pitanja. (smijeh)
Što ti je bilo najteže naučiti napraviti u kuhinji; smotaš li sarmu jednom rukom, poširaš bez gledanja...?
Zlu ne trebalo, znala bih smotati sarmu jednom rukom. Iz perspektive bloga, najteže mi je bilo naučiti pisati recepte/normative. Sve sam radila odokativno, a sada obavezno kuham uz olovku i komad papira.
Kakvi su ti planovi za dalje, nalazi li se tvoj idealni posao u gastro svijetu ili?
Moj idealni posao apsolutno se nalazi u gastro svijetu. Voljela bih da moj blog raste kao i do sada. Najveće postignuće svakako bi bilo da to postane moj posao, ali treba još puno papati.
Eni želimo još mnogo finih recepata, a dok ne bude dobila vlastitu kulinarsku TV emisiju, možete ju pratiti na blogu, YouTube-u, Facebooku ili Instagramu.
FOTO: Foodgasm by Ena
Slavonski Brod ovoga tjedna očekuje promjenjivo vrijeme pod utjecajem južine koj...
07.01.2025. u 18:00
Prema dojavi čitatelja, zabilježili smo prizor nove divlje deponije na lokaciji...
07.01.2025. u 17:00
Ulice Slavonskog Broda, koje bi trebale biti mjesta sigurne šetnje i ugodnog dru...
07.01.2025. u 08:00
Prema zabilježenim podacima u Legitimaciji rezervnih i penzionisanih oficira Jug...
06.01.2025. u 20:00
Dok Eurostatovi podaci osvjetljavaju trenutačno stanje kućanstava, domaća statis...
06.01.2025. u 11:00
Tri crna gavrana sletjela na fenjer nad ulazom u dugu prizemnicu svu u velikim s...
05.01.2025. u 20:00
TD Komunalac d.o.o. obavještava građane da će se prikupljanje i odvoz božićnih d...
05.01.2025. u 14:00
Dana 4. siječnja, oko 21:30, na kružnom toku kod Korza dogodila se prometna nesr...
05.01.2025. u 11:00
Produženi vikend povodom Bogojavljenja, neradnog dana u Hrvatskoj, donosi promje...
04.01.2025. u 20:00
Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redo...
04.01.2025. u 16:00
Od studenoga 2024. godine, Slavonski Brod postao je bogatiji za jedinstvenu atra...
04.01.2025. u 14:00
Prema informacijama SBOnline-a, Terezija Satinović, od milja zvana baka Reza, 1....
03.01.2025. u 16:00
U Slavonskom Brodu, nakon gotovo desetljeća neuspješne borbe, zagađeni zrak i da...
03.01.2025. u 10:00
Na zapadnoslavonskom ratištu početkom listopada 1991. godine ustrojena je Operat...
03.01.2025. u 08:00
Građani Slavonskog Broda obaviješteni su o donošenju nove Odluke o proglašenju s...
02.01.2025. u 20:00
Slavonski Brod ponosno prati uspjehe Paole Opačak, trinaestogodišnje djevojčice...
02.01.2025. u 16:00