insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

INTERVJU: Ženska verzija Gordona Ramsaya iz Slavonskog Broda

Slavonske empanade, uvrnuti muffini, masnica s orasima samo su neki od recepata koje možete pronaći na njezinom blogu Foodgasm

Autor: 035portal Datum objave: 26.02.2018. u 07:59


Za sebe kaže da je ženska verzija Gordona Ramsaya po frizuri i vokabularu, a spaja naizgled nespojivo. Slavonske empanade, uvrnuti muffini, masnica s orasima samo su neki od recepata koje možete pronaći na njezinom blogu Foodgasm - ona je Ena Kokanović iz Slavonskoga Broda, magistra medijske kulture koja je svoju ljubav pronašla u kuhanju, piše osječki portal Post.hr.

Kako i kada je počela tvoja gastro avantura?

Pa rekla bih da je počela onog trenutka kada sam s devet godina išla skuhati juhu svojim roditeljima. Dodala sam vodu, vegetu i ulje jer sam se sjetila da mamina juha uvijek ima one kružiće masnoće. Šalu na stranu, moj blog postoji evo godinu i pol. Htjela sam se okušati u video snimanju i imati vlastitu online kuharicu pa sam odlučila probati gastro blogosferu. Odličan je osjećaj biti dio jedne zajednice, osobito ovako ukusne.

Praviš sve, od "konkretnih" domaćih jela do slastica i poslastica iz drugih krajeva svijeta. Što najviše voliš praviti, u čemu najviše uživaš?

Najviše uživam praviti slastice, osobito cheesecake i pite. U stanju sam provesti nekoliko sati u kuhinji pripremajući cimet rolice samo zato što mi se jedu u tom trenutku. 

A koje ti je najdraže jelo?

Tu sam poprilično jednostavna - pečena janjetina i svježe pečeni kruh!

Slavonske empanade, štrukle koje to nisu, veganski sladoled, masnica s orasima... Vrlo različiti recepti, a sve izgleda jako, jako fino. Odakle crpiš ideje, inspiracije i recepte za svoje kulinarske čarolije?

Svi moji recepti nastali su zato jer mi se ta kombinacija baš jela u tom trenutku. To su znale biti nespojive kombinacije kao što su slavonske empanade ili tradicionalni recepti koje možda ne znaju svi jer su karakteristični za područje gdje ja živim. Vizualiziram recept i mogu, isto tako, osjetiti kakvog će okusa biti, ako me razumijete. (smijeh)

Imaš li nekog chefa kao uzora i koliko su tvom zanimanju za kuhanje pridonijele sve popularnije kulinarske TV emisije?

Imam nekoliko chefova koje volim i od kojih sam doista mnogo toga naučila. Gordon Ramsay je jedan od njih. Neosporivi talent za kuhanje i biznis, a njegova vještina opisivanja određenog recepta probudi u vama sva osjetila i možete sve te okuse osjetiti i na vlastitoj paleti. Drugi chef kojeg volim je Stephen Lee, urbani farmer iz New Yorka. Spaja naizgled nespojive kombinacije i htjela bih i sama imati tu vještinu i takvu paletu. Obožavam azijsku kuhinju i volim proučavati recepte tog podneblja. U tom području najdraži chef mi je Masaharu Morimoto.

Što se tiče emisija, moram priznati da ne pratim naše kulinarske TV emisije. Nedostaje mi tu žara i ljubavi prema kuhanju. Moju ljubav prema kuhanju potaknuo je moj apetit.

Da možeš pitati bilo kojeg svjetskog kuhara jedno pitanje, tko bi to bio i što bi pitala?

To bi bio Masaharu Morimoto. Pitala bih ga da me nauči sve što zna. Kada bi rekao da hoće, onda bih imala još pitanja. (smijeh)

Što ti je bilo najteže naučiti napraviti u kuhinji; smotaš li sarmu jednom rukom, poširaš bez gledanja...?

Zlu ne trebalo, znala bih smotati sarmu jednom rukom. Iz perspektive bloga, najteže mi je bilo naučiti pisati recepte/normative. Sve sam radila odokativno, a sada obavezno kuham uz olovku i komad papira.

Kakvi su ti planovi za dalje, nalazi li se tvoj idealni posao u gastro svijetu ili?

Moj idealni posao apsolutno se nalazi u gastro svijetu. Voljela bih da moj blog raste kao i do sada. Najveće postignuće svakako bi bilo da to postane moj posao, ali treba još puno papati.

Eni želimo još mnogo finih recepata, a dok ne bude dobila vlastitu kulinarsku TV emisiju, možete ju pratiti na blogu, YouTube-u, Facebooku ili Instagramu.

FOTO: Foodgasm by Ena


Nova zatvaranja traka na A3: Vozači, pripremite živce!
Servisne informacije
Nova zatvaranja traka na A3: Vozači, pripremite živce!

Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...

03.11.2025. u 17:30

Hrvatska istina na velikom platnu – ´260 dana´ sutra u Slavonskom Brodu!
Događanja
Hrvatska istina na velikom platnu – ´260 dana´ sutra u Slavonskom Brodu!

Nakon svečane svjetske premijere pred prepunom osječkom dvoranom Gradski vrt, fi...

03.11.2025. u 12:30

Da, opet će padati. Evo i kada
Servisne informacije
Da, opet će padati. Evo i kada

Kiša koja je jutros pala donijela je onaj poznati studeni u...

03.11.2025. u 07:50

Priča uz lijepu peć (III)
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Priča uz lijepu peć (III)

    PRIČA UZ LIJEPU PEĆ (III.) Još nas jedna dogodovš...

02.11.2025. u 20:00

Nakon potvrde smrti, iz Marse poručuju: ´Dado ostaje s nama!´
Grad to su ljudi
Nakon potvrde smrti, iz Marse poručuju: ´Dado ostaje s nama!´

SLAVONSKI BROD – Nakon jučerašnje vijesti o smrti Dalibora (Dade) &...

02.11.2025. u 12:00

Porezna ´udarila´ 20 000 € kazne! Đaković otjeran, vraća se Dragan Marić!
Priče
Porezna ´udarila´ 20 000 € kazne! Đaković otjeran, vraća se Dragan Marić!

Igor Đaković, dugogodišnji službeni zastupnik i likvidator Škole n...

02.11.2025. u 08:21

Ne želite kaznu? Ovo pravilo vrijedi od jučer, a mnogi ga ignoriraju
Savjeti i trikovi
Ne želite kaznu? Ovo pravilo vrijedi od jučer, a mnogi ga ignoriraju

SLAVONSKI BROD – Prvi dan studenoga ponovno je donio važnu obavezu za sve...

02.11.2025. u 08:00

Priča uz lijepu peć (II)
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Priča uz lijepu peć (II)

Vilim Ditrich, zaljubljen „preko ušiju“ u lijepu crnku Mariju...

01.11.2025. u 20:00

Grad i Županija odali počast poginulim braniteljima
Događanja
Grad i Županija odali počast poginulim braniteljima

Uoči blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu jučer je održa...

01.11.2025. u 12:00

Brodsko- posavska pod povećalom Porezne: Evo tko su najveći dužnici!
Radar
Brodsko- posavska pod povećalom Porezne: Evo tko su najveći dužnici!

Porezna uprava objavila je nove liste poreznih dužnika u Hrvatskoj. U fokusu jav...

01.11.2025. u 07:10

260 dana pakla na velikom platnu – nakon svjetske premijere, spektakl godine stiže u Slavonski Brod!
Događanja
260 dana pakla na velikom platnu – nakon svjetske premijere, spektakl godine stiže u Slavonski Brod!

U kavani hotela Park, bez velike pompe i bez stvaranja distance između „fi...

31.10.2025. u 17:17

Iz INE poručuju da nisu zaprimili kaznenu prijavu. Državni inspektorat tvrdi da jesu. Kome vjerovati?
Radar
Iz INE poručuju da nisu zaprimili kaznenu prijavu. Državni inspektorat tvrdi da jesu. Kome vjerovati?

Nakon što je Državni inspektorat potvrdio kako je na maloprodajnom mjestu...

31.10.2025. u 11:33

Brodska tvrtka nasjela na lažni mail — 21 000 € završila u Abu Dhabiju
Koncerti
Brodska tvrtka nasjela na lažni mail — 21 000 € završila u Abu Dhabiju

Računalne prijevare nisu novost, ali s razvojem tehnologije prevaranti postaju s...

31.10.2025. u 10:00

Pitanje je jednostavno: Zašto šutite?
Priče
Pitanje je jednostavno: Zašto šutite?

Državni inspektorat Republike Hrvatske potvrdio je izlijevanje goriva Eurodiesel...

31.10.2025. u 07:30

Jednosmjerne ulice, zabrane i preusmjeravanja – kompletan vodič za Svi svete
Servisne informacije
Jednosmjerne ulice, zabrane i preusmjeravanja – kompletan vodič za Svi svete

Povodom blagdana Svih svetih, kada veliki broj građana posjećuje posljednja poči...

30.10.2025. u 20:00

Komentar ga skupo košta: 24-godišnjak odgovara zbog uvreda policiji
Zabava
Komentar ga skupo košta: 24-godišnjak odgovara zbog uvreda policiji

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su dovršili...

30.10.2025. u 17:30

;