Život

Keljići s pilećim prsima

Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Autor: 035portal Datum objave: 31.01.2015. u 09:31


Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Kupovina keljića> predveče primjetim da ima 2-3 vrste mesa, ali nemam povrća. Klaudio i ja odlazimo u trgovinu. Čini mi se da se njemu malo žuri, ali ne znam zašto…inače obožava surfati po trgovini i ubacivati u košaru. Ulazimo u trgovinu i odmah nas ugleda voće i povrće, Klaudio prolazi voće, zaustavlja se kod povrća, osvrne se i kaže, evo ovo ćemo. Dolazim s košarom u koju Klaudio spušta vrećicu kelja pupčara, ubacuje još jednu vrećicu. Idemo prema blagajni sa 1kg keljića. Uz put je dotrčala još koja sitnica, ali račun zasigurno neće prijeći 50kn. Još uvijek mi se čini da se malo žurimo, a ne znam zašto. No, obavili smo što je potrebno, pa niti ne pitam…po dolasku kući dobijem odgovor> nogometna utakmica je ubrzala Klaudievo razgledavanje. Nije to ponekad ni loše ;)

KELJIĆI S PILEĆIM PRSIMA -KELJ PUPČAR

trajanje pripreme 45 min.

POTREBNO:

1000g(1kg) kelja pupčara

2 mrkve

2 stabljike celera

50g korijena celera

2 crvena luka

3-5 režnjeva češnjaka

400ml pilećeg temeljca

400g pileća prsa(kockice)

60g slanine

2 žlice domaćeg kečapa

1 žlica šećera

1 žlica brašna(vrhom)

biber u zrnu i mljeveni

mažuran

majčina dušica

vegeta

sol

maslinovo ulje

NAPONENA/MOGUĆNOSTI: celer stabljiku i celer možete zamijeniti sa peršin korijenom ili pastrnjakom.

Slanine možete staviti više ili manje.

Pileća prsa zamjenite bilo kojim drugim mesom koje imate, a može biti i bez mesa.

Umjesto pilećeg temeljca koristite pileću kocku i vodu ili vodu i žlicu vegete

Domaći kečap zamjenite sa domačom pasiranom rajčicom ili mesnatim pelati rajčicama ( a može i bez toga).

PRIPREMA: Keljiće očistiti, tako da im odstranimo vanjske listove. Staviti ih u lonac, posoliti, preliti vodom i staviti prokuhati cca.10 min. Ja to napravim zbog njihove gorčine.

Za to vrijeme na zagrijano maslinovo ulje stavim već posoljene kockice pilećih prsa da lagano požute, a da ostanu sočne izunutra. Kad su gotove stavim ih na tanjur, te ih dok čekaju prekrijem folijom.

Na istoj masnoći popržim slaninu do čvarkastog momenta, kad postaje smeđa. Na slaninu dodajem sitno sjeckani crveni luk koji posolimo da bi omekšao te pržimo do zlatne boje cca. 10 min. Što je luk dobio jaču boju to će samo jelo imati “više snage”. Luk dok se prži potrebno je više puta promješati, vatra treba biti na srednjoj jačini.

Dok nam se luk pržio, keljiće smo ocjedili, prelili ih hladnom vodom, te razrezali na polovice.

Na poprženi luk sa slaninom dodajemo najprije sitno sjeckano povrće (mrkvu, celer stabljiku i korjen) uz povremeno mješanje, nekih 5 min.

Kad povrće omekša ubacimo razrezane keljiće, protisnemo sav češnjak, ubacimo žlicu šećera, stalno mješamo te posipavamo vrhom punom žlicom brašna. Ovaj postupak teče jako brzo. Na sve dolijemo pileći temeljac te vode po želji. Ukoliko želite da vam jelo bude na žlicu vode dodajte cca.4 prsta iznad keljića i povrća (ne zaboravite računati da još unutra ide piletina). Ukoliko želite varivo slobodno smanjite tekućinu.

Kad smo dolili tekućinu, ubacimo sve začine (mljeveni biber, biber u zrnu prethodno malo stisnemo, dodajemo mažuran, majčinu dušicu, vegetu i sol) poklopimo i ostavimo da se kuha 20tak minuta. Meni su keljići i povrće bili pod zub, ne jako, ali nisam ih skroz raskuhala. Ako želite da budu skroz mekani kuhajte duže.

Za vrijeme kuhanja provjerite okuse i slanoću, po potrebi dodajte još začina ili dosolite, sve neka bude po vašoj želji

Kad smo ugasili vatru dodajemo pileće kockice, sve promješamo, ostavimo poklopljeno 5 min.(bez vatre) te serviramo.

Možete pripremiti ovakvo jelo, ili keljiće sa kobasicom ili ćorave keljiće…samo nek su keljići…DOBAR TEK!

pozdrave iz kuhinje ispod duge šalje Evelina


Slavonski Brod na meteo udaru: Žuti alarm zbog olujnih vjetrova
Servisne informacije
Slavonski Brod na meteo udaru: Žuti alarm zbog olujnih vjetrova

Jutros je Slavonski Brod osvanuo pod meteoalarmom, dok snažan sjeverni i sjevero...

10.01.2025. u 08:00

Svečanost koja se pamti: Orubica obilježila 250 godina škole!
Škola
Svečanost koja se pamti: Orubica obilježila 250 godina škole!

Područna škola "Fra Marijan Lanosović" u Orubici proslavila je izniman jubilej –...

09.01.2025. u 08:02

Zaboravite ekstremne dijete: Pet koraka za održivo mršavljenje u 2025.
Zdravlje
Zaboravite ekstremne dijete: Pet koraka za održivo mršavljenje u 2025.

Svaka nova godina donosi priliku za nove početke, a mnogi od nas u to doba godin...

08.01.2025. u 20:00

Obratite pažnju: Prometne izmjene zbog radova
Servisne informacije
Obratite pažnju: Prometne izmjene zbog radova

Građani Slavonskog Broda trebaju se pripremiti na privremenu prometnu regulaciju...

08.01.2025. u 16:00

Plaćajte račune uz minimalnu naknadu: Mobilne blagajne u vašoj blizini
Servisne informacije
Plaćajte račune uz minimalnu naknadu: Mobilne blagajne u vašoj blizini

Građani Slavonskog Broda ponovno će moći koristiti usluge mobilnih gradskih blag...

08.01.2025. u 10:00

Južina na izmaku: Povratak zime u Slavonski Brod
Savjeti i trikovi
Južina na izmaku: Povratak zime u Slavonski Brod

Slavonski Brod ovoga tjedna očekuje promjenjivo vrijeme pod utjecajem južine koj...

07.01.2025. u 18:00

Gomile otpada kod Kuglane: Brođani zgroženi novom divljom deponijom
Radar
Gomile otpada kod Kuglane: Brođani zgroženi novom divljom deponijom

Prema dojavi čitatelja, zabilježili smo prizor nove divlje deponije na lokaciji...

07.01.2025. u 17:00

Snimka koja ledi krv u žilama: Cigle padaju, građani prolaze
Radar
Snimka koja ledi krv u žilama: Cigle padaju, građani prolaze

Ulice Slavonskog Broda, koje bi trebale biti mjesta sigurne šetnje i ugodnog dru...

07.01.2025. u 08:00

Zarobljenik u Vladivostoku
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Zarobljenik u Vladivostoku

Prema zabilježenim podacima u Legitimaciji rezervnih i penzionisanih oficira Jug...

06.01.2025. u 20:00

Finska vodi s 82,2%, Hrvatska slijedi s 74,3% kućanstava bez djece
Priče
Finska vodi s 82,2%, Hrvatska slijedi s 74,3% kućanstava bez djece

Dok Eurostatovi podaci osvjetljavaju trenutačno stanje kućanstava, domaća statis...

06.01.2025. u 11:00

Tri crna gavrana
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Tri crna gavrana

Tri crna gavrana sletjela na fenjer nad ulazom u dugu prizemnicu svu u velikim s...

05.01.2025. u 20:00

Božić je prošao, evo kada Komunalac odvozi vaša drvca!
Servisne informacije
Božić je prošao, evo kada Komunalac odvozi vaša drvca!

TD Komunalac d.o.o. obavještava građane da će se prikupljanje i odvoz božićnih d...

05.01.2025. u 14:00

Sudar na kružnom toku: Vozač bijelog Peugeota traži pravdu
Radar
Sudar na kružnom toku: Vozač bijelog Peugeota traži pravdu

Dana 4. siječnja, oko 21:30, na kružnom toku kod Korza dogodila se prometna nesr...

05.01.2025. u 11:00

Zatvorena vrata ili otvorena blagajna? Evo tko radi sutra!
Savjeti i trikovi
Zatvorena vrata ili otvorena blagajna? Evo tko radi sutra!

Produženi vikend povodom Bogojavljenja, neradnog dana u Hrvatskoj, donosi promje...

04.01.2025. u 20:00

Prijave za županijske stipendije traju još 15 dana: Požurite!
Škola
Prijave za županijske stipendije traju još 15 dana: Požurite!

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redo...

04.01.2025. u 16:00

Što je 'Veliki zimski šesterokut'? Saznajte na radionici koja će vas oduševiti!
Udruge
Što je 'Veliki zimski šesterokut'? Saznajte na radionici koja će vas oduševiti!

Od studenoga 2024. godine, Slavonski Brod postao je bogatiji za jedinstvenu atra...

04.01.2025. u 14:00