Znate li što je prova ili proja? To potpuno zdravo i prirodno starinsko jelo koje se spravlja od kukuruza ili kukuruznog krupno mljevenog brašna, soli i vode
Znate li što je prova ili proja? To potpuno zdravo i prirodno starinsko jelo koje se spravlja od kukuruza ili kukuruznog krupno mljevenog brašna, soli i vode dobro poznaju naše majke i bake koje su othranjene na provi. Ponegdje i netko od mlađe generacije. Rijetko da se prova danas može naći negdje u proizvodnji, u prodaji gotovo nigdje, no čini se da ipak nije pala u zaborav zahvaljujući čuvaricama tradicionalne domaće slavonske kuhinje na selima u okolici Nove Gradiške.
Tako smo na sajmu poljoprivredno prehrambenih proizvoda OPG-ova posjetili štand na kojemu smo uz niz krušnih proizvoda spravljanih na starinski način naišli upravo na – provu. Podsjetilo je to autora ovog teksta na djetinjstvo i bakinu provu koju je ona znala počesto pripremati umjesto kruha.
Okrugli hruh „točak“ iz vanjske krušne peći, mlinci, rezanci, taranica, orahnjače, makovnjače (…) i naravno – prova, plodovi su truda vrijednih ruku Marijane Matošević i njezine majke, vlasnice OPG Turkalj iz Cerničke Šagovine. „Sve je po domaći, po starinski, kako nas je učila naša baka, rukama mjesito, zdravo i prirodno, bez kojekakvih aditiva i sedativa“, kaže nam gospođa Marijana.
Kukuruzni kruh je ipak nešto što poznajemo: u nj se dodaju jaja, mineralna voda, pola bijelo, pola kukuruzno brašno. Zanimalo nas je kako se zapravo spravlja izvorna prova. „Ponajprije trebamo imati domaći kukuruz osmoredac, specifičnu sortu kukuruza koju stariji dobro poznaju, a koja se inače dobro melje u kukuruzno brašno. U nj se doda vode, soli, malo praška za pecivo i puno truda i ljubavi. I oblikuje se po želji. Evo, mi smo napravile provu i na moderni način: umijesile smo male provice u obliku muffina. Tako da se prilagodimo mladima i dobu u kojem živimo.“, kazuje gđa Marijana i dodaje da još rijetko gdje u Slavoniji, ili barem u ovom našem brodsko-novogradiškome kraju, prave provu na starinski način: „nisam nigdje vidjela, pa smo onda mi u Šagovini jedinstveni u tome“.
Smatra kako su ovakvi sajmovi zapravo prava prigoda da se narodu još pokažu domaća jela kako su ih nekad pripremali naši preci. Nažalost, ljudi danas nisu svjesni kako se nekad živjelo puno zdravije jer je i hrana bila zdrava i prirodna. Kruhova ima stotine vrsta i oblika. Nema se puno novaca, pa se kupuju jeftine, ali nezdrave namirnice. Stoga iz Cerničke Šagovine poručuju: vratite se zdravoj prehrani i tradiciji jer se i staro može modernizirati. „Manje budite na fejsu, više kreativnosti, posebno u kuhinji i bit ćete zadovoljniji“, poručuje Marijana Matošević, majka koja svoje troje djece od malena uči zdravim navikama.
Za prvi korak – pokušajte s provom!
Ivica Vlašić/Poslovni dnevnik
Pripremite se za večer ispunjenu vrhunskom glazbom, snažnim emocijama i nezabora...
22.04.2025. u 12:00
SLAVONSKI BROD – Nakon nekoliko dana sunčanih intervala i ugodnih temperat...
22.04.2025. u 08:00
AFERA RADIČEVIĆ Nećemo mu zamjeriti mladenačke ljubavne nestašlu...
21.04.2025. u 20:00
Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, donesena je...
21.04.2025. u 11:00
Dok je Uskrsna nedjelja bila dan duboke pobožnosti, okupljanja obitelji i svečan...
21.04.2025. u 08:00
Na podnožju Brod. brda vidi se selo Varoš, istočno od Varoša pruža...
20.04.2025. u 20:00
U vrhu hrvatske Vlade održan je sastanak na kojem su, nakon višemjesečnih...
20.04.2025. u 14:00
U Slavoniji, dan Uskrsa započinje u tišini i miru, ali i s dubokom zahval...
20.04.2025. u 08:00
Unatoč agresivnim reklamama i sniženjima koja dosežu i do 60 p...
19.04.2025. u 14:00
Nakon višemjesečne blokade i brojnih pritužbi stanara i obrtnika, gradska...
18.04.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD / OSIJEK – Nakon višemjesečne istrage, pred Županijs...
17.04.2025. u 12:00
U najnovijem izdanju emisije "Gradskih 60 minuta", emitirane na Radiju Brod 15....
16.04.2025. u 20:00
Grad Slavonski Brod s radošću najavljuje tradicionalno uskrsno druženje n...
16.04.2025. u 10:00
Slavonski Brod, travanj 2025. – Ovogodišnja manifestacija „U...
15.04.2025. u 12:00
U tišini laboratorija ne čuju se ni otkucaji, ni uzdasi, ni panika. Samo...
15.04.2025. u 07:32
Iako svakodnevno čujemo njihovo pjevanje i viđamo ih na prozorima, granama ili u...
14.04.2025. u 20:00