Gospodarstvo

Kad se zemlji vratiš, vratio si se u život

Od devastiranog i zaboravljenog sela bez ljudi do poduzetničkog raja obitelji Prkačin.

Autor: 035portal Datum objave: 16.10.2016. u 08:25


 Između obronaka Dilja, Papuka i Krndije, na 300-tinjak metara nadmorske visine, iznad Grgurevića, odvoračkog sela dvadesetak kilometara udaljenog od Slavonskog Broda, smještene su Paljevine, piše Glas Slavonije.
Mjesto je to o čijem nazivu postoje razna kazivanja, pa iako ovdje već desetljećima nema lokalnih stanovnika, posljednjih godina nekad šikarom zaparloženo područje, brodski poduzetnik Ljubo Prkačin pretvara, kako kaže, u raj na zemlji.
- Slučajno sam došao do ovog čudesnog mjesta u koje sam se zaljubio na prvi pogled, premda je bilo obraslo i divlje. U daljini sam preko drveća vidio samo bosansku Motajicu, a nigdje okolo ni jednu vikendicu ni krov. Odmah sam znao što želim - kaže poduzetnik s vizijom, kojeg po dobroj ponudi u njegovim brodskim lokalima već znaju i puno šire od Slavonskog Broda.

SAMOODRŽIVO IMANJE

I tako se i mi uputismo na lice mjesta vidjeti to čudo o kojemu Prkačin priča. Iz grada asfaltiranom cestom kroz sela prema zapadu skrene se prema Grgurevićima, a desetak kilometara dalje u središtu mjesta kod crkve opet desno i još kilometar i pol tvrdom, neasfaltiranom cestom do Paljevina. Tako mi je Prkačin objasnio put kojim sam bez problema stigla do sad već istoimenog OPG-a, na kojem se u dobroj mjeri nazire buduće prelijepo imanje.
Prkačin je tu kupio 30 hektara zemlje od raznih vlasnika te od države u koncesiju dobio još 60, pa sad nepregledno područje namjerava oživjeti seoskim turizmom, sportskim sadržajima, izletištem za djecu...
- Želim jedno samoodrživo imanje, od proizvodnje mesa, povrća, voća do svega što treba. Već sad hranim mnoge, a namjeravam i povećati uzgoj na 300 crnih slavonskih svinja, 500 ovaca, na pure, guske, patke, kokoši, zečeve... Proizvodit ćemo sami kulene, šunke, kobasice, tu ćemo i sušiti u pušnicama jer je meso kvalitetnije ako se suši u ovoj mikroklimi. Vodu imamo iz sto metara dubokog izvora, a i struju smo riješili - s oduševljenjem govori vlasnik, čija priča čini se nema kraja.
- Koliko god u budućnosti ovo imanje novca donese, bit će uložen za poboljšanje kvalitete ponude. A priča mora imati turističku dimenziju, inače bi sve bilo besmisleno - smatra Ljubin prijatelj Tomislav Lukić, koji često sa suprugom Jasminkom "trkne" do ovog sad već čarobnog mjesta, na kojem kao dobri gljivari uvijek mogu ponešto naći, pa onda i skuhati.
- U okruženju smo s mogućnošću proizvodnje kvalitetnih ekoloških proizvoda, a takvih primjera baš nema previše. Za ovakav kompleks, osim novca, potrebno je i puno ljubavi prema prirodi - kaže Lukić za impresivni prostor, koji će u konačnici, smatra, imati smisla u komercijalizaciji, ali i u hedonističkom smislu.
A Jasminka, koja se od sudačkih poslova može odmoriti samo u prirodi, ubuduće će ovdje, kaže, urediti gredicu povrća i redovito dolaziti "na psihoterapiju."

MAGIČNI DODIR

I prijateljica Zrinka s djecom dolazi često kako bi svaki slobodan trenutak proveli na ovakvom idiličnom mjestu. Revitalizacija kompleksa odvija se cijelo desetljeće, a "magični dodir" svemu daje Ljubina supruga Andrea, brodsko dijete iz centra grada, koja je u početku odbijala suprugovu ideju. No već godinama svaki dan je na imanju i sve više uživa. Najviše ju je, kaže, privukao čisti zrak kojega u Brodu, uglavnom zbog prekosavske rafinerije, nema, ali i mir, tišina koji ovdje dominiraju.
- Zanimacija oko cvijeća, skupljanja plodova, pravljenja zimnice od voća i povrća koje nije tretirano kemijom... sve to baš volim - kaže Andrea.
Ovdje su već na policama pekmezi, džemovi od trešanja, marelica, jagoda, šljiva, a slijedi proizvodnja najzahtjevnije delicije - pekmeza od šipka. Obojila Andrea je sve stolice i stolove, pomažući uređenju prostora koji svakim danom postaje sve više čaroban. Od starih 270 tisuća komada cigala iz 1831. godine dosad je niknulo poprilično veliko zdanje - restoran, pecara, trijem, vinski podrum... sve sa starinskim štihom, dušom davnih vremena, s namještajem u koji su utkana desetljeća ljudskih priča.

Središtem restorana dominira stari hrast koji je desetljećima odolijevao nevoljama i prirodnim utjecajima. Sada njegove grane služe kao držač za svjetiljke, jednako tako poslužit će i za uskrsne pisanice ili božićne ukrase. Uz pripremu i ponudu autohtone, ekološke hrane, zasigurno će to biti prostor za svečane prigode i živu glazbu, za seminare ili naprosto odmor i uživanje. Na mjestu gdje su nekada bile tri kuće, dogodine bi trebale niknuti tri nove s četrdesetak kreveta. "Jedna je moja i ja tu ostajem trajno", spremno veli Ljubo opčinjen ljepotom koja će biti na raspolaganju svima koji žele osjetititi netaknutu prirodu i okusiti zavičaj u iskonskom smislu.
- Ovdje nema čak ni poljoprivrednih površina, nema prskanja pesticidima. Grgine pčele ovdje na ispaši prave med koji je dosad pokupio sve nagrade. I mi ćemo ga nuditi kupcima, kao i razne proizvode od meda - dodaje vlasnik, pun ideja, dodajući kako će prostor biti i nastavna baza za učenike slavonskobrodske Poljoprivredne škole.

I tu nije kraj. U planu su i radionice za djecu, ekološki vrt, proizvodnja lavande, uzgoj raznih vrsta domaćih životinja i još koješta drugu. Zato je Prkačin dao izraditi i "vlak s kotačima" sa 70-ak mjesta koji će dovoziti djecu od Grgurevića do imanja gdje su uz već postavljene sprave za igru, tobogan, klackalice, ljuljačke, predviđene i razne radionice na otvorenom, edukacije, poučne staze, priča o Panonskom moru. Osim bazena, predviđen je i teniski teren na travi te teren za golf s tri rupe, što može, tvrdi vlasnik (i veliki zaljubljenik u taj sport), zadovoljiti i svjetske igrače.

Cijela priča bi, optimist je Prkačin, mogla zaživjeti od proljeća sljedeće godine. No za potencijalno ovako veliki turistički i gospodarski zalogaj dobro bi mu došla veća uključenost lokalne zajednice, županije, ministarstva. "Apsolutno podržavamo svaku poslovnu inicijativu", veli načelnik sibinjske općine Josip Pavić, navodeći kako su dosad pomogli nasipanjem ceste prema imanju, a i ubuduće će pomoći koliko budu mogli. Izmjenama i dopunama prostornog plana, navedenu zonu upisali su kao područje za turističke namjene, a načelnik vjeruje kako bi ta izvrsna priča - za općinu, koja se svaki dan širi u svim segmentima- mogla u budućnosti značiti i razvoj seoskog turizma u starim odvoračkim selima.
Sve u svemu, ako imate vremena (a trebali biste), skoknite za vikend u taj čudesni pitoreskni kraj i sami se uvjerite o kakvoj se panonijadi ovdje radi. Nećete požaliti.
Piše: Marija RADOŠEVIĆ


Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini
Turizam
Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini

Na području turističke destinacije "Slavonski Brod-Posavina", koja obuhvaća grad...

03.01.2025. u 12:00

Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!
Posao
Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!

Počela je nova godina i vrijeme je za nove poslovne izazove! Ako ste odlučili da...

02.01.2025. u 12:00

Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta
Posao
Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za prijam u službu u nekol...

31.12.2024. u 20:00

Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?
Sajmovi i priredbe
Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod održala je konfer...

27.12.2024. u 14:00

Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura
Hrvatska
Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura

U razdoblju od listopada 2023. do listopada 2024., Hrvatska je zabilježila znača...

23.12.2024. u 08:00

Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?
Tvrtke
Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?

Planirano svečano otvorenje Hotela Park, koje je prvotno bilo najavljeno za Badn...

20.12.2024. u 12:00

Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti
Hrvatska
Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti

Unatoč rastu cijena hrane, inflaciji i sve većim troškovima života, blagd...

17.12.2024. u 20:00

Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...
Posao
Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...

  Pregledali smo aktualne oglase za posao na području Brodsko-posavske ž...

16.12.2024. u 14:00

Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu
Tvrtke
Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu

Slavonski Brod uskoro postaje bogatiji za još jedno veliko ime u svijetu...

13.12.2024. u 10:00

Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike
Posao
Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike

Iako je Vladina mjera "Biram Hrvatsku" pokrenuta s ciljem masovnog pov...

11.12.2024. u 08:00

Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €
Posao
Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je natječaj za prijem 30...

10.12.2024. u 12:00

Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu
Hrvatska
Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu

Ograničene cijene osnovnih namirnica, koje su trebale olakšati život potr...

08.12.2024. u 17:00

Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija
Turizam
Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija

Napusti cestu, idi stazama! Slogan je Nove Gradiške i nekoliko kilometara...

07.12.2024. u 16:00

Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život
Tvrtke
Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život

U novogradiškoj perjanici ELDI, već poznatoj po svojoj blagdanskoj t...

06.12.2024. u 20:02

Porezna uprava od petka nedostupna!
Tvrtke
Porezna uprava od petka nedostupna!

Zbog planiranih radova na provedbi projekta Digitalne transformacije Porezne upr...

05.12.2024. u 12:00

Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...
Posao
Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...

Ako ste u potrazi za novim poslovnim izazovima ili tražite priliku koja će vam o...

04.12.2024. u 12:00