Gospodarstvo

Brodska ekspedicija iz srednjeg se vijeka vratila s kraljevskim nagradama

Više od 50 tisuća ljudi posjetilo 11. Renesansni festival u Koprivnici

Autor: 035portal Datum objave: 30.08.2016. u 12:55


 Povijesni mega spektakl „11. Renesansni festival“ u Koprivnici koji je na gradskim bedemima i ove godine, od 25. do 28. kolovoza privukao više od 50 tisuća posjetitelja ne samo iz Hrvatske nego i iz mnogih srednjoeruopskih zemalja još je jednom potvrdio zašto je odlukom Hrvatske turističke zajednice proglašen TOP manifestacijom s oznakom Superbrenda! Prema mišljenju domaćih i inozemnih sudionika, kao i brojnih, oduševljenih posjetitelja, Renesansni je festival u Koprivnici najveća i najkompleksnija manifestacija tog tipa u ovom dijelu Europe.

Druženje sa srednjovjekovnim vitezovima i kraljevskim dvorjanima

Više od 1500 kostimiranih izvođača, što koprivničkih, što hrvatskih, ali i Slovenije, Italije, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke, Austrije, Poljske (…) nikoga nisu ostavili ravnodušnim. I ovoga je ljeta „koprivnička Renesansa“ oživjela razdoblje od prije 656 godina kada je Koprivnica postala Slobodni kraljevski grad, te život s kraja 15. i 16. stoljeća iz kojeg potječu ostaci renesansnih bedema na kojim se i odvija cjelokupni program u kojemu posebnu pozornost desetaka tisuća posjetitelja privlače viteške borbe. Vratili smo se tako u davno minulo vrijeme, družeći se sa „srednjovjekovnim“ zanatlijama na najvećem sajmu srednjovjekovnih obrta u ovom dijelu Europe, s vitezovovima, damama, kraljem i njegovim dvorjanima (uključujući i dvorsku ludu), s kmetovima, muzičarima, zabavljačima, mačevaocima, strijelcima (…), a ponajviše s kuharima koji su u Kraljevskoj kuhinji pripremali sjajna jela po srednjovjekovnim receptima. Naime, u bogatom kulinarskom sadržaju Renesansnog festivala posebno mjesto imaju natjecanja za Kraljevskog i Plemenitaškog kuhara.

I Brođani dobili priznanje „Kralja Ludovika I Anžuvinca“

Među njima i ove je godine, već treći put za redom bila i kuharska ekipa iz Slavonskog Broda, iz Hotela Art, na čelu sa chefom Tihomirom Krijanom, kojemu je opet za dlaku izmaknula titula Kraljevskog kuhara, za koju se u pripremanju renesansnih jela od divljači i šumskih plodova borilo ukupno osam profesionalnih kuharskih ekipa iz Hrvatske i jedna iz Češke. Pobjedu je odnio Marinko Jurešić, vrsni kuhar iz Umaga. No, Tihomir Krijan osvojio je zato drugu nagradu u kategoriji dekoriranja / ukrašavanja Renesansnog pladnja. Dok su se za titulu Kraljevskog kuhara borili profesionalci, za Plemenitašku kuharsku kuhaču natjecali su se amateri, kuhajući Renesansni gulaš od divljači. Titula Plemenitaškog kuhara ostala je u Koprivnici, a drugu nagradu u Slavonski Brod donijeli su Mario Krpan i Ivica Vlašić, čiji je gulaš pohvalio i sam „kralj Ludovik I Anžuvinac“.

„Jako lijepo iskustvo i drago mi je što su svi kolege kuhari pokazali od sebe i kolegijalnost u poslu u uvjetima u kojima mi danas nismo navikli kuhati. I da nismo pobijedili, ja bih čestitao svakome jer su svi su oni naši prijatelji i kuhari koji se trude da naprave posao najbolje što mogu“ rekao je pobjednik Marinko Jurešić, inače izbornik Kuharske reprezentacije i član ocjenjivačke komisije pri Svjetskoj kuharskoj organizaciji, koji se profesionalnim kulinarstvom bavi već 30 godina.

Izazov kuhanja u uvjetima srednjega vijeka

Na pitanje što je njemu bilo najljepše i najteže na Renesansnom festivalu, chef restorana Hotela Art Tihomir Krijan sve ljepote ne može nabrojati niti jednu posebno izdvojiti, ali je kaže, jako teško usred ljeta kuhati u srednjovjekovnim uvjetima, na otvorenoj vatri. „Kad bih se stvarno nekim vremeplovom vratio u srednji vijek, teško bih izdržao živjeti u takvim uvjetima dulje od tjedan dana, s obzirom na to koliko smo mi danas svi razmaženi, ali ako bih preživio i tjedan dana, onda bih živio sto godina…“, kaže Krijan i dodaje kako je Renesansni festival u Koprivnici nešto iz čega se puno može naučiti, ali i na tim iskustvima pronaći ideje kako iskoristiti prebogate turističke i prirodne potencijale s povijesnim vrijednostima i kod nas u Slavoniji ovakvim događanjima privući još više ljudi iz cijelog svijeta.

Mladi kuhar, Krijanov pomoćnik Toni Magdić kaže kako mu je unatoč nimalo lakim izazovima kuhanja u uvjetima kako se to nekad, bez modernih pomagala radilo u srednjem vijeku, dva dana provesti na Renesansnom festivalu bilo prekrasno, te poručuje mladima da mogu puno naučiti iz ove manifestacije, ali i upoznati puno dobrih ljudi koji se ponose lijepim običajima iz drevne prošlosti.

I novinari mogu biti vrsni kuhari

Natjecanje za titule Kraljevskog kuhara i Plemenitaškog kuhara na Renesansnom festivalu organizira koprivnička kompanija Podravka, a glavni promotor Podravke, alfa i omega cijele priče je Zlatko Sedlanić, inače nositelj međunarodne titule Kraljevskog kuhara iz 1999. godine. „Mi u Podravci kao 'kompaniji sa srcem' i dalje zadržavamo poziciju da okupimo gastronome, naše poslovne partnere i kuhare organizirajući već nekoliko godina natjecanje za titulu Renesansnog kraljevskog kuhara. Također, imali smo i edukativnu kuharsku radionicu za najmlađe, želeći i djeci prikazati taj doživljaj kako se nekada spremala hrana. Za titulu Plemenitaškog kuhara natjecanje smo uveli prošle godine, pobjednik je bio Mario Krijan iz Slavonskog Broda, a evo ove godine imamo i novinara iz Slavonskog Broda, Ivicu Vlašića, koji je osvojio drugo mjesto. Zaista mi je drago da smo ove godine imali na natjecanju čak tri kuhara amatera koji su po zvanju zapravo novinari odnosno medijski djelatnici, što znači da su i oni prepoznali čari kuhanja u kotliću. Bilo im je svima zaista vruće, ali su pripremili vrlo ukusne renesansne gulaše“, rekao nam je Zlatko Sedlanić.

Život bez modernih pomagala, plastike, struje i kave

Osobito je posebno dojmljivo što u krugu koprivničke utvrde za vrijeme trajanja Renesansnog festivala gotovo da i nema ništa iz suvremenog doba, barem što se organizacije, samih izvođača i sudionika tiče: sve je prikazano vjerodostojno životu u srednjem vijeku. Replike izvorne odjeće kakvu su nosili kmetovi, odore koprivničkih mušketira, haramija, strijelaca, viteški oklopi, plemići i dvorjani (muškarci u tajicama i djevojke u teškim baršunastim haljinama)..motivi su koji zaista zadivljuju. U „gostionicama“, na niskim sjedalicama od slame i fosni, može se piti samo pivo od koprive kakvo su u ono vrijeme spravljali fratri, rakije koprivnjače medovače, borovnjače, jabukov mošt i to iz drvenih i lončarskih čaša i posuda. Kave nema! Na Festivalu je zabranjeno korištenje svega plastičnog ili papirnatog, nema električne rasvjete, sve se osvjetljava bakljama. U dijelu tvrđave izolirani su „gubavci“ koji ispred svojih nastambi vjerno dočaravaju taj mračni, siromašni dio življenja u srednjovjekovlju…

Festivalska tema: srednjovjekovna glazba

Posjetiteljima je dopušteno koristit mobitele i fotoaparate, a s obzirom da je ove godine bila festivalska tema srednjovjekovna glazba, te je održan veliki koncert njemačke hard medieval grupe Furunkulus, instalirani su, ali vizualno zakamuflirani, i ogromni zvučnici, tako da su renesansni instrumentalni zvuci gajdi i gusli, lutnji i bubnjeva uz vatrene svjetlosne efekte upotpunili osjećaj kao da ste zaista u tom vremenu.

“Nama se kao domaćinima i organizatorima svake godine čini da je Renesansni festival sve bolji i sve posjećeniji, jer dok imate sliku da su naši gradski bedemi prepuni i posjetiteljima i po broju izvođača i kostimiranih likova, onda uistinu možemo biti zadovoljni. Važno je reći da je festival prešao granice Hrvatske, da je postao međunarodni jer imamo jako puno skupina iz brojnih europskih zemalja. Dodatni nam je 'vjetar u leđa' što svake godine u manifestaciju uključujemo sve više mladih ljudi koji imaju volje čuvati tradiciju i nastavljaju ono što je koprivnička Turistička zajednica počela prije 11 godina, na čelu s vrijednim direktorom Renatom Labazanom. Ja se iskreno nadam da će to još dugo tako trajati. Drago mi je da su nam došli i Slavonci, iz Osijeka, Požege i Slavonskog Broda, s kojima imamo uvijek jako dobru suradnju“, rekla nam je Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice.

Nakon svega teško se vratiti u stvarnost

„Nešto najljepše na Renesansnom festivalu u Koprivnici susreti su i druženje s prijateljima, upoznavanje novih ljudi i jedno veliko pozitivno ozračje. Ako me pitate što je u svemu najteže, rekla bih da je to vraćanje u stvarnost nakon završetka festivala. Jer, lijepo je ponekad makar i na ovaj način vratiti se u ta drevna vremena kada se živjelo puno prirodnije. Mogla bih živjeti u srednjem vijeku ali u plemićkom staležu, a kao kmet…malo teže“, rekla nam je direktorica Hotela Art Vlasta Krpan, voditeljica brodske ekspedicije u vremeplovu u srednji vijek, čiji članovi preporučuju svima: svakako već slijedeće godine posjetite Renesansni festival i uvjerite se u sve čari ove prekrasne i jedinstvene manifestacije, kakvu bi i Slavonski Brod mogao imati kad bismo napokon udružili snage.


Tekst i foto: Ivica Vlašić


Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini
Turizam
Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini

Na području turističke destinacije "Slavonski Brod-Posavina", koja obuhvaća grad...

03.01.2025. u 12:00

Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!
Posao
Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!

Počela je nova godina i vrijeme je za nove poslovne izazove! Ako ste odlučili da...

02.01.2025. u 12:00

Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta
Posao
Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za prijam u službu u nekol...

31.12.2024. u 20:00

Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?
Sajmovi i priredbe
Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod održala je konfer...

27.12.2024. u 14:00

Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura
Hrvatska
Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura

U razdoblju od listopada 2023. do listopada 2024., Hrvatska je zabilježila znača...

23.12.2024. u 08:00

Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?
Tvrtke
Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?

Planirano svečano otvorenje Hotela Park, koje je prvotno bilo najavljeno za Badn...

20.12.2024. u 12:00

Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti
Hrvatska
Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti

Unatoč rastu cijena hrane, inflaciji i sve većim troškovima života, blagd...

17.12.2024. u 20:00

Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...
Posao
Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...

  Pregledali smo aktualne oglase za posao na području Brodsko-posavske ž...

16.12.2024. u 14:00

Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu
Tvrtke
Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu

Slavonski Brod uskoro postaje bogatiji za još jedno veliko ime u svijetu...

13.12.2024. u 10:00

Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike
Posao
Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike

Iako je Vladina mjera "Biram Hrvatsku" pokrenuta s ciljem masovnog pov...

11.12.2024. u 08:00

Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €
Posao
Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je natječaj za prijem 30...

10.12.2024. u 12:00

Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu
Hrvatska
Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu

Ograničene cijene osnovnih namirnica, koje su trebale olakšati život potr...

08.12.2024. u 17:00

Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija
Turizam
Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija

Napusti cestu, idi stazama! Slogan je Nove Gradiške i nekoliko kilometara...

07.12.2024. u 16:00

Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život
Tvrtke
Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život

U novogradiškoj perjanici ELDI, već poznatoj po svojoj blagdanskoj t...

06.12.2024. u 20:02

Porezna uprava od petka nedostupna!
Tvrtke
Porezna uprava od petka nedostupna!

Zbog planiranih radova na provedbi projekta Digitalne transformacije Porezne upr...

05.12.2024. u 12:00

Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...
Posao
Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...

Ako ste u potrazi za novim poslovnim izazovima ili tražite priliku koja će vam o...

04.12.2024. u 12:00