Gospodarstvo

Zašto je stala proizvodnja stolnog grožđa?

Zašto zapadnoslavonski vinogradari, barem na širem novogradiškom području, ne proizvode više stolnog grožđa, a sigurno bi mogli jer imaju dobre klimatsko-zemljište uvjete?

Autor: 035portal Datum objave: 29.10.2017. u 17:59


Pripremajući knjigu pod radnim naslovom Novogradiško vinogradarstvo prof. Vesna Kolić Klikić, savjetnica novogradiškog Gradskog muzeja naišla je na mnogo zanimljivih podataka koji govore da se još potkraj 19. stoljeća nekoliko tamošnjih vinogradara ozbiljno bavilo proizvodnjom stolnog grožđa, stare sorte kadarka, branićevka i druge. Prodavali su ih čak i u Beču, agroklub.com
Između dva svjetska rata obitelj Karla Dieneša pakirala je stolno grožđe u slamu u pletene košare od šiba i prodavala ga u Zagrebu. I neki poduzetnici iz Starog Petrovog Sela proizvodili su i prodavali veće količine stolnog grožđa, o čemu će biti puno više detalja u knjizi prof. Kolić Klikić.
Obilazeći zapadnoslavonske vinograde zapazio sam da se sada većina njih posvetila uzgoju vinskih sorti grožđa. U svojim vinogradima imaju i manji broj trsova stolnih, uglavnom za vlastite potrebe, ili za počastiti rodbinu, prijatelje i susjede za vrijeme berbe. Odlični zemljišno-klimatski uvjeti za uzgoj vinove loze postoje na južnim padinama Psunja, ali domaćeg stolnog grožđa, nažalost, nema dovoljno, pa ga stanovnici tog dijela zapadne Slavonije kupuju u trgovačkim robnim lancima, najčešće uvozno.

Grozdovi se čuvali do svibnja iduće godine

Za ovu priču sjetio sam se i jedne svoje reportaže od prije dvadesetak godina kada sam pisao o Đuri Zecu iz Cernika, velikom zaljubljeniku u vinogradarstvo i voćarstvo koji se među rijetkima bavio proizvodnjom stolnog grožđa. Te godine učenicima OŠ Matije Gupca poklonio 300 stotinjak sadnica slavonske srčike koje je sam cijepio, u želji da u svim selima Općine Cernik ta stara sorta nastavi živjeti i darovati vlasnike jabukama. 

Unatoč tomu što je zakoračio u deveto desetljeće, tada je imao 81 godinu, vrijeme je najradije provodio u prirodi. Govorio mi je da život ne bi mogao zamisliti bez svog brda i vinograda, rascvjetalih jabuka, ptica s kojima razgovara, bez te prirode u kojoj uživa i u kojoj je proveo najveći dio vremena. Ispunjen tom ljepotom često je pjevušio svoje stihove:

“Brdo moje, k tebi idem
i kad si u ruhu bijelom,
u srcu si cijelom.
Krčim, kopam, rujem,
zemlju prebacujem za voće i lozu...”

Prisjećam se kako su me tada Đuro i njegova supruga Marija usred zime počastili sočnim grožđem. Na starinski način čuvali su ga u jednoj posebnoj prostoriji zajedno sa plodovima desetak starih sorti jabuka.
"Nema tu nikakve tajne. Zdrave grozdove, posebice grožđa tvrdih boba (drenak, kozje sise i druge) treba po lijepom i suhom vremenu ubrati s grančicom loze i objesiti na prikladno mjesto u ostavi ili kakvoj drugoj prostoriji“, rekao mi je tada djed Đuro, koji je nekada u vinogradarskom rasadniku Novogradiščanina Karla Dieneša svladao vještinu cijepljenja i oplemenjivanja vinove loze. Kasnije je postao poznat po proizvodnji loznih sadnica čabskog bisera, plemenke, graševine, slankamenke, muškata, kardinala te starih sorti: branićevke, kadarke, volovine i drugih. Međutim, važno je istaknuti da su se on, supruga Marija i djeca ozbilno bavili i proizvodnjom i prodajom stolnih sorti grožđa.

Prodavali grožđe u Zagrebu i drugim gradovima

Đurin sin Luka Zec naslijedio je očevu tradiciju vinogradarstva i voćarstva. Kaže da je njihova obitelj od šezdesetih godina prošlog stoljeća, pa na dalje, imala baš nasad stolnih sorti vinove loze.
"U tom vinogradu imali smo 600 trsova čabskog bisera, najranije stolne sorte. Sa majkom Marijom sam razvozio to grožđe u fići, prodavali smo ga na tržnicama u Novoj Gradiški, Bosanskoj Gradiški, Požegi, Slavonskom Brodu, Zagrebu i u bolnici na Strmcu... Kasnije smo imali i druge stolne sorte: plemenku bijelu i crvenu, muškat hamburg, kardinal... Time smo se bavili petnaestak godina i kao obitelj sa šestero djece, od prodaje stolnih sorti grožđa i sadnica voća i loza, ostvarivali smo značajan dodatni izvor prihoda, jer teško se živjelo samo od tatine plaće“, kaže Luka koji dobar dio vremena provodi na brdu koje je opjevao njegov otac.
Tradiciju proizvodnje i prodaje stolnog grožđa u Cerniku nastavio je i Đurin unuk Zvonko Živković, inače, predsjednik vrtlo aktivne cerničke Udruge vinogradara i voćara.

Živkovići prodaju sve što proizved

"Da, proizvodnja stolnih sorti grožđa je u tradiciji moje obitelji. Tako sam i ja krenuo stopama djeda Đure Zeca. Sjećam se baka i djed imali su jednu posebnu prostoriju gdje su spremali grožđe ubrano sa malim komadima loze. To su vješali između pritki koje su bile zakvačene o strop. Mi djeca jedva smo čekali da dođemo kod njih da jedemo te slatke bobice domaćeg grožđa. Sladili smo se njima čak za Božić i za Uskrs, dugo je trajalo. Malo se smežuralo, ali je bilo odlično. Sorta drijenak mogla se bez posebnih uvjeta skladištenja održati čak do svibnja iduće godine“, prisjeća se Živković.

Sada je njegova obitelj jedna među rijetkima koje se na širem novogradiškom području bavi proizvodnjom stolnog grožđa za prodaju.
"U našem obiteljskom vinogradu od tradicionalnih sorti stolnog grožđa najviše su zastupljene crvena i bijela plemenka, čabski biser, kraljica vinograda i muškat hamburg. Za sada sve grožđe prodamo na kućnom pragu po solidnoj cijeni od 10 kuna za kilogram. Ove godine prodali smo sve ponuđene količine, mogli smo još više, ali nismo imali dovoljno tog grožđa. Zato, ako se ukaže prilika i za ozbiljniji plasman, možda ćemo ići na proširenje površina pod stolnim sortama“, kaže Živković.

Kvalitetno stolno grožđe cerničkog vinogorja

Pokušao je o prodaji razgovarati i sa nekim trgovcima, ali oni, ističe, nude dosta nepovoljne uvjete i niske otkupne cijene, pa je za sada sasvim zadovoljan onim što postiže u prodaji na kućnom pragu. Tvrdi da se u cerničkom vinogorju može proizvesti vrlo kvalitetno stolno grožđe, možda ne baš kao na zadarskom području, ali u svakom slučaju dobro. Dozrijevaju čak i neke sorte za koje u literaturi piše da u kontinentalnom dijelu Hrvatske ne uspijevaju. Vjerojatno je to djelomice i posljedica utjecaja globalog zatopljenja.
Možda ovi primjeri obitelji Zec i Živković iz Cernika govore da bi proizvodnja stolnih sorti grožđa ipak zaslužuje više pozornosti na novogradiškom području. Možda je na nekim poznatim vinorodnim područjima kontinentalne Hrvatske stanje ipak bolje!?
Na kraju prenosimo tekst sa Prvog hrvatskog vinskog portala o čabskom biseru, ranoj sorti grožđa koju Cerničani i sada uzgajaju.

Čabski biser jedna od najranijih sorti

Sinonimi: Julski muškat, Biser od Čabe, Perla di Csaba, Csabagyöngye feher, Perle de Csaba blanche
Porijeklo i rasprostranjenost: Dobiven je iz nepoznatog sjemena po M. Starku u Békecsabi - Mađarska. Najviše je rasprostranjen u Mađarskoj, a dolazi manje više i u ostalim zemljama južne klime.
Botanička obilježja : Vršci mladica crvenkasti i pahuljasti. Cvijet dvospolan. Odrasli list okruglast, srednje velik, trodjelan, golog lica i naličja. Zreo grozd malen, zbit i valjkast. Bobica srednje velika, zelenkastožute boje, okruglasta s tankom kožicom. Meso sočno, muškatnog okusa, bujnost osrednja.
Privredno-tehnološka obilježja: U svrhu što ranijeg dozrijevanja preporučuju se sunčani položaji, dosta bogatog, ali lakšeg tla. Cvatnja i oplodnja normalna. Dozrijeva u srpnju. Prilagođuje se različitom načinu uzgoja, rodnost je osrednja. Otpornost na bolesti osrednja, afinitet na podloge dobar.
Korištenje i gospodarsko značenje: Jedna od najranijih stolnih sorata na prostoru naše države, čija je vrijednost upravo u ranom dozrijevanju, a ne u nekim općim pozitivnim svojstvima. Lako podliježe napadu osa i pčela i slabo podnosi transport. Grožđe je slatko i ima vrlo finu aromu. Sorta ima jedino lokalni karakter.

(Prvi hrvatski vinogradarski portal)
Foto: Vjeko Hudolin i arhiva OPG Živković


Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini
Turizam
Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini

Na području turističke destinacije "Slavonski Brod-Posavina", koja obuhvaća grad...

03.01.2025. u 12:00

Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!
Posao
Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!

Počela je nova godina i vrijeme je za nove poslovne izazove! Ako ste odlučili da...

02.01.2025. u 12:00

Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta
Posao
Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za prijam u službu u nekol...

31.12.2024. u 20:00

Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?
Sajmovi i priredbe
Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod održala je konfer...

27.12.2024. u 14:00

Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura
Hrvatska
Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura

U razdoblju od listopada 2023. do listopada 2024., Hrvatska je zabilježila znača...

23.12.2024. u 08:00

Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?
Tvrtke
Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?

Planirano svečano otvorenje Hotela Park, koje je prvotno bilo najavljeno za Badn...

20.12.2024. u 12:00

Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti
Hrvatska
Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti

Unatoč rastu cijena hrane, inflaciji i sve većim troškovima života, blagd...

17.12.2024. u 20:00

Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...
Posao
Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...

  Pregledali smo aktualne oglase za posao na području Brodsko-posavske ž...

16.12.2024. u 14:00

Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu
Tvrtke
Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu

Slavonski Brod uskoro postaje bogatiji za još jedno veliko ime u svijetu...

13.12.2024. u 10:00

Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike
Posao
Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike

Iako je Vladina mjera "Biram Hrvatsku" pokrenuta s ciljem masovnog pov...

11.12.2024. u 08:00

Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €
Posao
Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je natječaj za prijem 30...

10.12.2024. u 12:00

Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu
Hrvatska
Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu

Ograničene cijene osnovnih namirnica, koje su trebale olakšati život potr...

08.12.2024. u 17:00

Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija
Turizam
Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija

Napusti cestu, idi stazama! Slogan je Nove Gradiške i nekoliko kilometara...

07.12.2024. u 16:00

Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život
Tvrtke
Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život

U novogradiškoj perjanici ELDI, već poznatoj po svojoj blagdanskoj t...

06.12.2024. u 20:02

Porezna uprava od petka nedostupna!
Tvrtke
Porezna uprava od petka nedostupna!

Zbog planiranih radova na provedbi projekta Digitalne transformacije Porezne upr...

05.12.2024. u 12:00

Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...
Posao
Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...

Ako ste u potrazi za novim poslovnim izazovima ili tražite priliku koja će vam o...

04.12.2024. u 12:00