insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Gospodarstvo

Proizvode "pčelinje mlijeko" eliksir života

Matičnu mliječ je izuzetno hranjiva, bogata raznim vitaminima, bjelančevinama i aminokiselinama.

Autor: 035portal Datum objave: 10.06.2017. u 20:00

Proizvode "pčelinje mlijeko" eliksir života

"Prošla godna nam je bila eksperimentalna, proizveli smo nešto matične mliječi i sve smo prodali. Na tu proizvodnju nas je ponukalo to što na našem području gotovo nitko ne proizvodi matičnu mliječ, piše Agroklub.com.
Za zajedničku proizvodnju odlučili smo se jer je prilično zahtjevna, to sam čovjek teško može raditi jer iziskuje da se pravovremeno i precizno obave sve radnje u procesu. Ova godina malo je teža zato što je na početku proljeća bilo hladno vrijeme, pa dugo nismo mogli krenuti, jer ta proizvodnja ipak traži dobre uvjete", kaže Stjepan Vidošić.

Razvijena i zdrava pčelinja društva

"Budući da nismo veliki seleći pčelari, razmišljali smo kako proširiti paletu naših pčelinjih proizvoda, pa je logično da smo se odlučili i za proizvodnju matične mliječi koja je tražena na tržištu. Već drugu godinu imamo stalne kupce, a dobivamo i nove. Sama ne bih mogla proizvoditi matičnu mliječ, pa sam se sa supružnicima Vidošić dogovorila da to radimo zajedno. To me zanima, volim raditi i mislim da bi se proizvodnji matične mliječi trebali još više posvetiti, posebno pčelari koji imaju stacionarne pčelinjake i barem dvije dobre paše godišnje", objašnjava Marija Pavlović zašto se sa Vidošićima upustila u proizvodnju matične mliječi.
Matična mliječ savršen pčelinji proizvod

Naši sugovornici kažu da su se odlučili za klasičan postupak proizvodnje matične koju su malo prilagodili u smislu organizacije rada.
"Na okvire s tri letvice postavimo 60 osnova matičnjaka od djevičanskog voska koji sami skupljamo tijekom cijele godine. U te osnove matičnjaka presađujemo ličinke i to sa tzv. kineskim iglama kojima se ličinke lakše zahvate, a uz njih presadimo i dio matične mliječi. Biramo što mlađe ličinke stare 4 do 12 sati, one su najidealnije jer ih pčele hrane sa najkvalitetnijom mliječi. Te okvire sa presađenim ličinkama stavljamo u košnicu.

Nakon 72 sata vadimo ih iz košnice i iz matičnjaka vadimo matična mliječ. Spremamo ju u tamne bočice sa gumenim čepovima zapremine 10 mililitara i stavljamo u zamrzivač gdje ih čuvamo na temperaturu od -18 celzijevih stupnjeva. Zatim ponovno slijedi presađivanje ličinki, ponavljamo postupak.Matičnu mliječ proizvodimo u svibnju i lipnju, kada je najintenzivnija pčelinja paša", navodi nam Stjepan neke detalje iz proizvodnje.

Za matičnu mliječ tvrdi da je najbolji proizvod pčela, jedna od najsavršenijih namirnica, pravi eliksir života, jer je izuzetno hranjiva, bogata raznim vitaminima, bjelančevinama i aminokiselinama.
"Od dragosti zovem ju pčelinje mlijeko. Ona odlično djeluje na organizam, regenerira stanice u organizmu, podiže imunološki sustav organizma. Treba ju uzimati u malim količinama od 1 gram dnevno. Najučinkovitije djeluje ako se konzumira ujutro prije jela, stavlja se ispod jezika i rastopi u ustima".

Stjepan uživa u obiteljskom pčelinjaku

Dodaje da je proces proizvodnje matične mliječi specifičan posao, pa se vjerojatno zbog toga pčelari teže odlučuju za njega jer zahtijeva i vrijeme i veliku koncentraciju, pa i podjelu posla.
Proširili paletu pčelinjih proizvoda

"Marija i ja odradimo posao na pčelinjaku gdje presađujemo ličinke, stavljamo i vadimo okvire, a supruga Mira vadi matičnu mliječ, ona je zadužena isključivo za taj dio posla. To je pipkav i precizan posao, pogotovo kada presađujemo ličinke i traži veliku koncentraciju i strpljenje", pojašnjava Stjepan postupak.
Marija Pavlović počela se pčelarstvom baviti početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Trenutačno ima pedesetak proizvodnih društava, jer je ove zime imala gubitaka, ali je to, kaže, nadoknadila. Osim na kućnom pragu svoje pčelinje proizvode prodaje na sajmovima, izložbama i na drugim manifestacijama za koje se, napominje, dobro priprema.

Uz pčelinjak i lijepo uređeni vrt

"Prodajem sve vrste meda, cvjetni prah, propolis, miks koji se pravi od meda, propolisa i cvjetnog praha, djevičanski vosak koji se posebno odvaja i koji se traži za kremice. Uglavnom, sve to pčela može poizvesti, a sada u ponudi imam i matičnu mliječ", kaže Marija. Dodaje da voli to druženje s pčelama u prirodi. Tog dana kada smo razgovarali u 4 sata ujutro odvezla je svoj kontejner sa pčelinjim zajednicama u šumu Radinje na amorfu (bagremac) pčelinju pašu za koju se nada da će solidno mediti.
Bolje medi nego prošle godine

"Dosadašnjom ovogodišnjom sezonom donekle sam zadovoljna jer na ovom području nismo imali nekakvih elementarnih nepogoda. Bilo je nešto proljetnog meda, a bagrem je dao petnaestak kilograma po košnici, što je bila solidna pčelinja paša. Nakon amorfe dolaze kesten, suncokret, bit će i zlatošipke, tako da još očekujem jedno vrcanje. A koliko će biti meda, vidjet ćemo", zadovoljna je Marija. Ističe da klimatske promjene posljednjih godina dosta utječu i na pčelarstvo.

Marija je svojevremeno bila predsjednica novogradiške Pčelarske udruge Nektar, a tu dužnost u posljednjem mandatu vrlo uspješno obavljao je i Stjepan Vidošić. Budući da je istovremeno bio i povjerenik za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka, te katastra pčelinjih paša na području bive općine Nova Gradiška, nije stigao obavljati sve poslove, pa je dužnost predsjednika prepustio Miji Kuriću.

Za sada solidno medi

Pčelarstvom se bavi od 1998. godine, sada on i supruga pčelare sa 90 pčelinjih zajednica, ali planiraju smanjiti njihov broj na 70 do 80. To je, kaže, nekakav maksimum košnica s kojima mogu raditi kvalitetno.

"Želim imati dobar prinos meda i drugih proizvoda i kvalitetne pčele. Što se tiče ove sezone loše je počela, ali je godina ipak bolja nego prošla. Vrcali smo med s proljetne paše i bagrema, ima unosa amorfe i vjerujem da ćemo ostvariti barem dio očekivanog prinosa", optimističan je ovaj umirovljeni časnik Hrvatske vojske čija je obitelj vlasnik uzornog ilijepo uređenog pčelinjaka okruženog lijepom prirodom u kojemu provode velik dio vremena. Ističe ljubav prema pčelarstvu, a kada je supruga Mira ostala bez posla osnovala je OPG i tada su se ozbiljnije posvetili pčelarstvu. Uspješno su spojili ugodno s korisnim.

Autor/foto: Vjekoslav Hudolin
 


Hrvatska
Fiskalizacija 2.0 na vratima: Hoće li kazne stići prije prilagodbe?

Uoči skorog početka primjene fiskalizacije 2.0 među poduzetnicim...

17.12.2025. u 12:30

Posao
Je li ovo početak gospodarskog oporavka Brodsko-posavske županije?

Ekonomski pokazatelji za Brodsko-posavsku županiju i u 2024. godini potvrđuju na...

15.12.2025. u 20:00

Tehnologija
Nova Gradiška dobiva AI centar od 450 milijuna eura!

Dok većina hrvatskih gradova još uvijek sanja o visokotehno...

11.12.2025. u 10:00

Turizam
Nagrada za nagradom: Brodsko-posavska županija postaje turistički hit!

Na svečanosti dodjele nagrada Suncokret ruralnog turizma 2025., održanoj 8. pros...

10.12.2025. u 10:00

Turizam
Smjena generacija- tko će preuzeti županijski turizam?

Nakon dugog i prepoznatljivog mandata, tijekom kojeg je Turistička zajednica Bro...

06.12.2025. u 08:00

Tvrtke
Nabava vrijedna dvije milijarde eura, ključni posao ide Đuri Đakoviću

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesene su odluke koje će...

04.12.2025. u 20:00

Hrvatska
Eksplozija cijena došla na naplatu: Počinje li veliki pad?

Na 40. Forumu poslovanja nekretninama, održanom u organizaciji Hrvatske gospodar...

03.12.2025. u 17:30

Hrvatska
Kreće operacija koja će mnogima biti neugodno iznenađenje

S početkom adventskih događanja i povećanim prometom tijekom blagdana, Ministars...

01.12.2025. u 15:00

Hrvatska
BPŽ i Banija pale ispod Srbije – Eurostat mapirao šokantnu stvarnost

Slavonija, Banija i Kordun ponovno su se našli u najtamnijoj nijansi Euro...

30.11.2025. u 16:00

Sajmovi i priredbe
Brođani o sajmu: ‘Lijepo, ali sve isto kao lani!’

U Sportskoj dvorani Vijuš jučer je otvoren 28. Katarinski sajam, manifest...

22.11.2025. u 16:00

Sajmovi i priredbe
Mirković o tajnovitom retreatu: Bruketa izvan Zagreba? Da, u Garčinu.

Ranč Ramarin u Garčinu ove će zime postati mjesto okupljanja nekih od najutjecaj...

20.11.2025. u 18:30

Posao
Zapošljavaju PZC, ĐĐ Izolak, Grad Slavonski Brod, bolnica....

Tražite posao ili razmišljate o promjeni karijere? Brodsko-posavska župan...

20.11.2025. u 12:30

Sajmovi i priredbe
Što se kuha u Đuri Đakoviću? Forum otkriva strateške planove Vlade i vojske

Slavonski Brod uskoro će postati središte rasprave o jednoj od najvažniji...

12.11.2025. u 17:30

Posao
Poduzetništvo dobilo novo lice: Žensko. Profesionalno. Odvažno.

Hrvatska udruga poslovnih žena „Krug“, nacionalna mreža uspje&scaron...

10.11.2025. u 10:00

Turizam
Hoće li Brodsko-posavska županija postati nova destinacija aktivnog turizma?

Brodsko-posavska županija uskoro bi se mogla naći na jednoj od najzanimljivijih...

26.10.2025. u 12:00

Sajmovi i priredbe
Slavonski Brod priprema najveći sajam godine – evo što vas sve čeka

Grad Slavonski Brod i ove godine s ponosom organizira 28. Katarinski sajam &ndas...

22.10.2025. u 17:30

;