Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom
Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.
Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-
To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-
Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši.
Mario Jurković/Radio Slavonija
U srcu Slavonskog Broda, gdje su toplina zajedništva i ljudska blizina jo...
06.06.2025. u 16:00
U organizaciji Športsko ribolovne udruge "Šaran", u subotu 14. lip...
05.06.2025. u 18:00
Poznati lijek za erektilnu disfunkciju – Viner 50 mg &nd...
05.06.2025. u 07:43
SLAVONSKI BROD – Državni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upoz...
03.06.2025. u 14:00
S završetkom nastavne godine, Slavonski Brod već tradicionalno nudi rje&s...
03.06.2025. u 10:00
Dok gradske vlasti i komunalna poduzeća debatiraju o vizijama “zelenog gra...
02.06.2025. u 19:56
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, prošli tjedan (...
02.06.2025. u 18:00
Gusti crni dim, vozilo u plamenu i odlučna intervencija – sve je to obilje...
02.06.2025. u 16:00
Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je potrošače o opozivu...
02.06.2025. u 08:00
Kad bi se pobrojile sve nekadašnje brodske savske plaže i kupališt...
01.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA – Dok je kalendarsko ljeto jo&scaron...
31.05.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Svi koji vole zborsko pjevanje i žele biti dio glazbenog...
31.05.2025. u 08:00
Kao iz najromantičnije priče, gdje suđeni dojaši na konju, tako je započe...
30.05.2025. u 20:00
U poslijepodnevnim satima, nebo iznad Slavonskog Broda i Nove Gradiške na...
30.05.2025. u 14:00
Republika Hrvatska danas obilježava Dan državnosti, jedan od najvažnijih datuma...
30.05.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD – Peti po redu larvicidni tretman na području Slavonskog Br...
29.05.2025. u 16:00