Pravilna prehrana vrlo je važna u periodu trudnoće, a često zaboravljamo kako postoji potreba za dodatnim nutrijentima i za vrijeme dojenja. Trudnice se često pitaju trebaju li nastaviti uzimati vitamine i nakon poroda, odnosno za vrijeme perioda dojenja. Ako nije dijagnosticiran nedostatak nekog od vitamina, nije nužno nastaviti s uzimanjem suplemenata nakon poroda, no neophodno je dodatnu pažnju posvetiti pravilnoj prehrani.
Vitamin C vrlo je važan za naše zdravlje, no zdrave osobe potrebne količine bez problema mogu unositi putem prehrane. Upravo zato se savjetuje u periodu dojenja unositi hranu bogatu vitaminom C, a to su zeleno lisnato povrće i agrumi. Vitamin C važan je zato što pomaže našem tijelu da apsorbira željezo.
Vitamin C prirodan je sastojak majčinog mlijeka, a studije su pokazale da majke koje imaju dostatan unos vitamina C, uzimale ga kroz hranu ili nutrijente, dostatan unos se nalazi i u majčinom mlijeku. Kod žena koje uzimaju previše vitamina C, razina vitamina u majčinom mlijeku se ne mijenja, dok je kod žena s nedostatkom vitamina C uočeno da se i razina vitamina u mlijeko povećava kod uzimanja vitamina C kroz dodatke prehrani.
Uzimanje vitamina C kroz dodatke prehrani može povećati količinu vitamina C u majčinom mlijeku, no ne može povećati i količinu mlijeka. Proizvodnja majčinom mlijeka pokreće se hormonski, a održava i povećava ili smanjuje na principu ponude i potražnje.
Vitamini topivi u mastima, kao što su vitamin A i D mogu se nakupljati u majčinom mlijeko u prevelikoj količini i biti potencijalno štetni za dijete, no samo ako majka unosi prevelike količine ovih vitamina. Višak vitamina C u tijelu majke teško može naštetiti djetetu, eventualno kod vrlo visokih doza može uzrokovati probavne tegobe kod bebe.
Kreme i serumi koji u sebi sadrže vitamin C sigurni su za korištenje u trudnoći i nikako ne mogu utjecati na bebu. No, treba imati na umu da je za lijepu kožu, uz kozmetičke proizvode i zdravu prehranu jednako važan i dovoljan unos tekućine, primarno vode. Voda je jako važna i za funkcioniranje svih naših organa, ali je i bitna u proizvodnji mlijeka.
Askorbinska kiselina je oblik vitamina C koji se prirodno nalazi u hrani, pa se tako smatra i najčišćim oblikom vitamina C. Askorbinska kiselina vrlo je važna za naše tijelo, pa tako pomaže kod zacjeljivanja rana, u smanjenju brojnih upala u tijelu, povećava proizvodnju kolagena i jača naš imunološki sustav. Ona nam pruža sve što našem tijelu treba, osobito u periodu oporavka od poroda, čime pokazuje koliko je vitamin C važan u ovom periodu vašeg života.
Foto: Freepik
PRETHODNA VIJEST
SLJEDEĆA VIJEST