Naslovna / Parlamentarni izbori / Ponovno aktualan aflatoksin! Savjet poljoprivrednicima - kontrolirajte stočnu hranu

POLJOPRIVREDA

Ponovno aktualan aflatoksin! Savjet poljoprivrednicima - kontrolirajte stočnu hranu

Kako bi poljoprivrednicima izašli ususret i smanjili troškove analize na aflatoksin, u Centru za biotehnološka istraživanja već su pripremili vaučere s popustom na cijenu analize

Ponovno aktualan aflatoksin! Savjet poljoprivrednicima  - kontrolirajte stočnu hranu
035portal
  • 2016-10-12 07:55:55

 U Hrvatskoj je ponovno aktualna pojava aflatoksina. Detektiran je na uzorcima kukuruza na nekoliko gospodarstava. Stoga iz Regionalnog Centra za biotehnološka istraživanja u Slavonskom Brodu (Bio Tech) poljoprivrednicima - uzgajivačima goveda i mljekarima, savjetuju češću preventivnu kontrolu uzoraka hrane za stoku, ali i prostora u kojima tu hranu skladište.


„Nažalost po naše poljoprivrednike, i ove godine ponovno imamo indikacije da bi pojavnost aflatoksina mogla biti aktualna, kao što je to bilo 2013. godine. Naime, na dva uzorka kukuruza detektirali smo aflatoksin, na jednom branom u zelenoj masi koji je sušen. Na jednom uzorku aflatoksin je bio izrazito visokih koncentracija, a na drugom u tragovima. Oba su uzorka s govedarskih gospodarstava na kojima je već bio otkriven aflatoksin u mlijeku“, objašnjava Marko Šimić, direktor slavonskobrodskog Centra za biotehnološka istraživanja u čijem laboratoriju se, osim analize uzoraka tla, provode i analize mikotoksina – orova nastali u procesu metabolizma plijesni, a najčešće se javljaju u žitaricama i stočnoj hrani. Aflatoksini su najopasniji od svih mikotoksina, dijele se na više podvrsta (B1, B2, G1 i G2). Razvijaju se među žitaricama i orašastim plodovima. Preko stočne hrane, mogu doći u mlijeko i mliječne proizvode.


Evidentno je naime da poljoprivrednici dolaze u Centar tek nakon što otkriju pojavnost aflatoksina u mlijeku, dakle nakon što problem nastane. Puno bolje, i jeftinije za poljoprivrednike bilo bi - ističe Šimić - kad bi se hrana za stoku kontrolirala preventivno kako ne bi došlo kontaminacije aflatoksinom. Primjerice, kukuruz na analizu najbolje bi bilo donijeti neposredno prije početka ishrane životinja. Valja svakako podsjetiti da se aflatoksin pojavljuje češće u berbama tijekom sušnoga razdoblja, koji se razvija uslijed pljesni na recimo kukuruzu na oranicama. Zato je važno kukuruz obrati u cijelosti u vrijeme berbe, a ne ga ostavljati na oranici za zimsku berbu da ne bi trunuo. Također, važno je održavati čistima i urednima i prostore (šupe, ambare, hale…) u kojima se skladišti stočna hrana, jer se aflatoksin pojavljuje i u pljesni na zidovima tih prostora.



Da kontaminacija aflatoksinom zaista može biti pogubna za stoku, ali ozbiljno narušiti i zdravlje čovjeka, dokazuje i jedan primjer u kojemu je prilikom analize uzorka detektirana 12 puta veća koncentracija određenih grupa toksina od dopuštene, dok je G1 toksin bio čak 120 puta veći od granice dopuštenoga. Kod goveda koja su hranjena tako kontaminiranom hranom pojavile su se ciste, smanjena je količina mlijeka, a u samom mlijeku pronađena je 20 puta veća koncentracija aflatoksina od dopuštene. Riječ je o prvom takvom slučaju u Hrvatskoj, za kojega su iz brodskoga Centra na potvrđivanje rezultata analize slali u tvrtku Inspekto u Đakovo.


Kako bi poljoprivrednicima izašli ususret i smanjili troškove analize na aflatoksin, u Centru za biotehnološka istraživanja već su pripremili vaučere s popustom na cijenu analize, koje se mogu obavljati tijekom cijele godine.


Ivica Vlašić