Dobar tek!
Lignje s graškom me uvijek podsjete na maturalno putovanje i Španjolsku. Odlazak u restoran hotela “Nica”, gdje smo bili smješteni, budilo je moju radoznalost. Ne mogu vam nabrojati sva jela, ali znam da su bila ukusna i da sam uzimala repete. Očito je da sam i kao djevojka bila gurman. Doduše, moj tata kaže da sam gurman od malih nogu.
Grašak i lignje su me na očigled privukle, a onda ono poznato pitanje, kakvog je to okusa?. Odmah sam izgrabila, kako bi dobila odgovor. SAVRŠENO!…to je bio jedini odgovor mojih osjetila. A onda glasić, uzmi još! :D
LIGNJE I GRAŠAK
trajanje pripreme 50 min. za 4 osobe
POTREBNO:
500g očišćenih lignji
500g graška
150g gauda sira
1 mala feta pancete(30 g)
40 g maslaca
maslinovo ulje
sol
_________________
čačkalice
PRIPREMA; očišćenim lignjama oprati tubu i krake.
Grašak staviti da kuha cca. 15 min. Ja sam koristila zamrznuti, brže se skuha.
Tube lignji puniti sa gauda sirom te tubu gore zatvoriti sa čačkalicom. Pripremljene tube lagano posoliti izvana.
U wok staviti malo maslinovog ulja, ubaciti sitno sjeckanu pancetu te kad se zagrije ubaciti krake lignji da se peku, posoliti.
Kad je grašak skuhan, dobro ga procjediti i dodati kracima koji su već dobili rumenu boju
Dodajte 1 dcl vode i pustite da se okusi sljube. Neka tako budu na vatri 10tak minuta.
Ugrijte tavu, premažite sa laganim slojem maslinovog ulja i stavite tube lignji da se peku. S jedne pa sa druge strane.
Kad su grašak i kraci gotovi (ne treba više biti tekućine), maknite s vatre i ubacite maslac, imješajte tako da se maslac otopi.
Servirajte
Uz lignje punjene gaudom i krake s graškom servirala sam i krumpir pire, svježu rajčicu te vrhnje s sitno rezanim češnjakom.
Svaka nova godina donosi priliku za nove početke, a mnogi od nas u to doba godin...
08.01.2025. u 20:00
Građani Slavonskog Broda trebaju se pripremiti na privremenu prometnu regulaciju...
08.01.2025. u 16:00
Građani Slavonskog Broda ponovno će moći koristiti usluge mobilnih gradskih blag...
08.01.2025. u 10:00
Slavonski Brod ovoga tjedna očekuje promjenjivo vrijeme pod utjecajem južine koj...
07.01.2025. u 18:00
Prema dojavi čitatelja, zabilježili smo prizor nove divlje deponije na lokaciji...
07.01.2025. u 17:00
Ulice Slavonskog Broda, koje bi trebale biti mjesta sigurne šetnje i ugodnog dru...
07.01.2025. u 08:00
Prema zabilježenim podacima u Legitimaciji rezervnih i penzionisanih oficira Jug...
06.01.2025. u 20:00
Dok Eurostatovi podaci osvjetljavaju trenutačno stanje kućanstava, domaća statis...
06.01.2025. u 11:00
Tri crna gavrana sletjela na fenjer nad ulazom u dugu prizemnicu svu u velikim s...
05.01.2025. u 20:00
TD Komunalac d.o.o. obavještava građane da će se prikupljanje i odvoz božićnih d...
05.01.2025. u 14:00
Dana 4. siječnja, oko 21:30, na kružnom toku kod Korza dogodila se prometna nesr...
05.01.2025. u 11:00
Produženi vikend povodom Bogojavljenja, neradnog dana u Hrvatskoj, donosi promje...
04.01.2025. u 20:00
Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redo...
04.01.2025. u 16:00
Od studenoga 2024. godine, Slavonski Brod postao je bogatiji za jedinstvenu atra...
04.01.2025. u 14:00
Prema informacijama SBOnline-a, Terezija Satinović, od milja zvana baka Reza, 1....
03.01.2025. u 16:00
U Slavonskom Brodu, nakon gotovo desetljeća neuspješne borbe, zagađeni zrak i da...
03.01.2025. u 10:00