Gospodarstvo

Josip Kitanović: Fiš iz Velike Kopanice bolji je od baranjskog

Slavonski Brod ima Savu i ribe, a nema ni jedan riblji restoran

Autor: 035portal Datum objave: 04.07.2016. u 08:00


Malo tko nije čuo za Josipa Kitanovića, vlasnika glasovitog restorana Đeram iz Velike Kopanice i njegov nadaleko poznati i priznati riblji paprikaš kojega spravlja s takvim umijećem i ljubavlju, da osvaja vrhove gotovo svih gastro natjecanja, fišijada. Prošle godine, podsjetimo, proslavio je svoju Veliku Kopanicu i Brodsko posavsku županiju, na državnoj fišijadi u Osijeku osvojivši sjajno treće mjesto.

Pa i s ovogodišnje 23. Brodske fišijade, na kojoj je osvojio drugu nagradu među 80 natjecatelja, Josip Kitanović poručuje: kuhanje, kuhanje i samo kuhanje, što duže kuhate to ste sve bolji. Pripremanjem fiša Josip Kitanović počeo se aktivno baviti prije desetak godina, a zadnjih osam godina dosta uspješno vodi restoran Đeram u Velikoj Kopanici, poznatom po organizaciji ljetne fišijade u kolovozu, ali i bogatim jelovnicima izvorne slavonske kuhinje, kojoj ne odolijevaju mnogi gosti iz svih krajeva Hrvatske, pa ni turisti iz brojnih europskih zemalja.

U fiš ide najbolja paprika, koju nabavlja u Srbiji
Novinari su uobičajeno i od Kitanovića i od pobjednika Ivana Severa pokušali po tko zna koji put izvući ekskluzivnu i do sad još nedokučenu veliku tajnu najboljeg fiša, misleći da je stvar u kvalitetnoj kopaničkoj vodi. „Nema neke posebne tajne u pripremanju fiša, bitno je da je riba svježa i da nije bila zamrzavana, kao što je potrebna i dobra paprika, a nju nabavljam u susjednoj Srbiji, u Bezdanu“, kaže Josip Kitanović. Uvijek rado ističe kako je kuhati fiš naučio od čuvenog kopaničkog fišmajstora, nažalost pokojnog, čika Pavla Križana, koji je svoje umijeće spravljanja ribljeg paprikaša prenio ne samo na svog unuka, nego i na mnoge sumještane. A da su okusi i mirisi tog glasovitog kopaničkog fiša neodoljivi gotovo svakoj komisiji gastro stručnjaka, potvrđuju mnoge nagrade, pehari i diplome koje je i Kitanović osvojio na brojnim natjecanjima. Već slijedećeg tjedna sudjelovat će na fišijadi u Apatinu u Vojvodini i svojim fišem opasno zaprijetiti tamošnjoj iznimno jakoj konkuenciji.

Riba mora biti svježa, najbolje som i šaran
„Počesto ni ti okusi, slanost i ljutina, nisu presudni na natjecanjima, jer sve ovisi kakva je ocjenjivačka komisija, koliko i gdje ljudi vole ili ne vole slano ili ljuto. Primjer je nedavna pleternička fišijada na kojoj smo sudjelovali i na kojoj su dominirali ekstra blagi fiševi, jer je, eto žiri tako postavio kriterije dobrog fiša. No, rekao bih, nema tu univerzalnih kriterija, sve je stvar ukusa, a ja smatram da se u dobrom fišu mora osjetiti i slanost i ljutina, da juha mora biti kompaktna, i da riba mora biti svježa i to riječna riba, kombinacija soma i šarana“, kaže Josip Kitanović.

Slavonski Brod ima Savu i ribe, a nema ni jedan riblji restoran
Upozorava, međutim, na primjetno slabe navike ljudi u konzumaciji fiš paprikaša i općenito jela od ribe barem u ovom dijelu Slavonije. „Eto, Slavonski Brod leži na rijeci Savi bogatoj ribom, ali i brojnim okolnim jezerima i ribnjacima. Istodobno, u gradu nemate ni jedan riblji restoran! I onih nekoliko što ih je svojedobno bilo nisu opstali. Zašto? Slavonci samo 'udaraju' po mesu, nemaju te navike pripremanja ribe i uživanja u fišu, kao recimo u Baranji. A, ja vam kažem, fiš iz Velike Kopanice je bolji nego baranjski! I u to su se uvjerili mnogi“, kaže nam Josip Kitanović, koji u svom restoranu Đeram ustrajno i hrabro odolijeva svim izazovima i čuva od zaborava stoljetnu tradiciju pripremanja fiša na ovim prostorima. I nada se da će tako nastaviti i njegov sin.

Autor: Ivica Vlašić
 


Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini
Turizam
Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini

Na području turističke destinacije "Slavonski Brod-Posavina", koja obuhvaća grad...

03.01.2025. u 12:00

Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!
Posao
Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!

Počela je nova godina i vrijeme je za nove poslovne izazove! Ako ste odlučili da...

02.01.2025. u 12:00

Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta
Posao
Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za prijam u službu u nekol...

31.12.2024. u 20:00

Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?
Sajmovi i priredbe
Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod održala je konfer...

27.12.2024. u 14:00

Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura
Hrvatska
Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura

U razdoblju od listopada 2023. do listopada 2024., Hrvatska je zabilježila znača...

23.12.2024. u 08:00

Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?
Tvrtke
Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?

Planirano svečano otvorenje Hotela Park, koje je prvotno bilo najavljeno za Badn...

20.12.2024. u 12:00

Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti
Hrvatska
Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti

Unatoč rastu cijena hrane, inflaciji i sve većim troškovima života, blagd...

17.12.2024. u 20:00

Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...
Posao
Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...

  Pregledali smo aktualne oglase za posao na području Brodsko-posavske ž...

16.12.2024. u 14:00

Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu
Tvrtke
Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu

Slavonski Brod uskoro postaje bogatiji za još jedno veliko ime u svijetu...

13.12.2024. u 10:00

Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike
Posao
Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike

Iako je Vladina mjera "Biram Hrvatsku" pokrenuta s ciljem masovnog pov...

11.12.2024. u 08:00

Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €
Posao
Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je natječaj za prijem 30...

10.12.2024. u 12:00

Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu
Hrvatska
Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu

Ograničene cijene osnovnih namirnica, koje su trebale olakšati život potr...

08.12.2024. u 17:00

Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija
Turizam
Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija

Napusti cestu, idi stazama! Slogan je Nove Gradiške i nekoliko kilometara...

07.12.2024. u 16:00

Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život
Tvrtke
Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život

U novogradiškoj perjanici ELDI, već poznatoj po svojoj blagdanskoj t...

06.12.2024. u 20:02

Porezna uprava od petka nedostupna!
Tvrtke
Porezna uprava od petka nedostupna!

Zbog planiranih radova na provedbi projekta Digitalne transformacije Porezne upr...

05.12.2024. u 12:00

Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...
Posao
Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...

Ako ste u potrazi za novim poslovnim izazovima ili tražite priliku koja će vam o...

04.12.2024. u 12:00