Gospodarstvo

Josip Kitanović: Fiš iz Velike Kopanice bolji je od baranjskog

Slavonski Brod ima Savu i ribe, a nema ni jedan riblji restoran

Autor: 035portal Datum objave: 04.07.2016. u 08:00


Malo tko nije čuo za Josipa Kitanovića, vlasnika glasovitog restorana Đeram iz Velike Kopanice i njegov nadaleko poznati i priznati riblji paprikaš kojega spravlja s takvim umijećem i ljubavlju, da osvaja vrhove gotovo svih gastro natjecanja, fišijada. Prošle godine, podsjetimo, proslavio je svoju Veliku Kopanicu i Brodsko posavsku županiju, na državnoj fišijadi u Osijeku osvojivši sjajno treće mjesto.

Pa i s ovogodišnje 23. Brodske fišijade, na kojoj je osvojio drugu nagradu među 80 natjecatelja, Josip Kitanović poručuje: kuhanje, kuhanje i samo kuhanje, što duže kuhate to ste sve bolji. Pripremanjem fiša Josip Kitanović počeo se aktivno baviti prije desetak godina, a zadnjih osam godina dosta uspješno vodi restoran Đeram u Velikoj Kopanici, poznatom po organizaciji ljetne fišijade u kolovozu, ali i bogatim jelovnicima izvorne slavonske kuhinje, kojoj ne odolijevaju mnogi gosti iz svih krajeva Hrvatske, pa ni turisti iz brojnih europskih zemalja.

U fiš ide najbolja paprika, koju nabavlja u Srbiji
Novinari su uobičajeno i od Kitanovića i od pobjednika Ivana Severa pokušali po tko zna koji put izvući ekskluzivnu i do sad još nedokučenu veliku tajnu najboljeg fiša, misleći da je stvar u kvalitetnoj kopaničkoj vodi. „Nema neke posebne tajne u pripremanju fiša, bitno je da je riba svježa i da nije bila zamrzavana, kao što je potrebna i dobra paprika, a nju nabavljam u susjednoj Srbiji, u Bezdanu“, kaže Josip Kitanović. Uvijek rado ističe kako je kuhati fiš naučio od čuvenog kopaničkog fišmajstora, nažalost pokojnog, čika Pavla Križana, koji je svoje umijeće spravljanja ribljeg paprikaša prenio ne samo na svog unuka, nego i na mnoge sumještane. A da su okusi i mirisi tog glasovitog kopaničkog fiša neodoljivi gotovo svakoj komisiji gastro stručnjaka, potvrđuju mnoge nagrade, pehari i diplome koje je i Kitanović osvojio na brojnim natjecanjima. Već slijedećeg tjedna sudjelovat će na fišijadi u Apatinu u Vojvodini i svojim fišem opasno zaprijetiti tamošnjoj iznimno jakoj konkuenciji.

Riba mora biti svježa, najbolje som i šaran
„Počesto ni ti okusi, slanost i ljutina, nisu presudni na natjecanjima, jer sve ovisi kakva je ocjenjivačka komisija, koliko i gdje ljudi vole ili ne vole slano ili ljuto. Primjer je nedavna pleternička fišijada na kojoj smo sudjelovali i na kojoj su dominirali ekstra blagi fiševi, jer je, eto žiri tako postavio kriterije dobrog fiša. No, rekao bih, nema tu univerzalnih kriterija, sve je stvar ukusa, a ja smatram da se u dobrom fišu mora osjetiti i slanost i ljutina, da juha mora biti kompaktna, i da riba mora biti svježa i to riječna riba, kombinacija soma i šarana“, kaže Josip Kitanović.

Slavonski Brod ima Savu i ribe, a nema ni jedan riblji restoran
Upozorava, međutim, na primjetno slabe navike ljudi u konzumaciji fiš paprikaša i općenito jela od ribe barem u ovom dijelu Slavonije. „Eto, Slavonski Brod leži na rijeci Savi bogatoj ribom, ali i brojnim okolnim jezerima i ribnjacima. Istodobno, u gradu nemate ni jedan riblji restoran! I onih nekoliko što ih je svojedobno bilo nisu opstali. Zašto? Slavonci samo 'udaraju' po mesu, nemaju te navike pripremanja ribe i uživanja u fišu, kao recimo u Baranji. A, ja vam kažem, fiš iz Velike Kopanice je bolji nego baranjski! I u to su se uvjerili mnogi“, kaže nam Josip Kitanović, koji u svom restoranu Đeram ustrajno i hrabro odolijeva svim izazovima i čuva od zaborava stoljetnu tradiciju pripremanja fiša na ovim prostorima. I nada se da će tako nastaviti i njegov sin.

Autor: Ivica Vlašić
 


Turistička zajednica traži vašu pomoć – 2 minute koje mogu promijeniti grad!
Poljoprivreda
Turistička zajednica traži vašu pomoć – 2 minute koje mogu promijeniti grad!

NOVA GRADIŠKA – Turistička zajednica Grada Nova Gradiška zap...

17.04.2025. u 20:00

Pronađeno tijelo u Savi! Građani u nevjerici promatrali očevid s obale
Tvrtke
Pronađeno tijelo u Savi! Građani u nevjerici promatrali očevid s obale

SLAVONSKI BROD – U srijedu, 16. travnja 2025. godine, u poslijepodnevnim s...

16.04.2025. u 18:21

Zapošljavaju DM, Elgrad, Addiko, Eurospin, Orbico, bolnica...
Posao
Zapošljavaju DM, Elgrad, Addiko, Eurospin, Orbico, bolnica...

Samo za vas pregledali smo aktualne oglase u potrazi za poslovima u Brodsko-posa...

14.04.2025. u 14:00

Vraćaju se u Slavoniju s 7.000 eura u džepu – evo kako
Tvrtke
Vraćaju se u Slavoniju s 7.000 eura u džepu – evo kako

Dok je posljednjih godina Slavonija bila simbol masovnog iseljavanja, danas se n...

08.04.2025. u 12:00

Na raspolaganju 300 radnih mjesta – isključivo za Hrvate!
Posao
Na raspolaganju 300 radnih mjesta – isključivo za Hrvate!

ZAGREB / HRVATSKA – Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je ja...

05.04.2025. u 17:00

Nova šansa za nezaposlene: Grad nudi posao
Posao
Nova šansa za nezaposlene: Grad nudi posao

Gradonačelnik Vinko Grgić raspisao je 24. ožujka javni poziv z...

27.03.2025. u 08:00

Influenceri otkrivaju Brodsko-posavsku županiju – ali hoće li doći turisti?
Turizam
Influenceri otkrivaju Brodsko-posavsku županiju – ali hoće li doći turisti?

  Brodsko-posavska županija posljednjih godina ulaže u promociju aktivnog...

20.03.2025. u 12:00

Brođani u nevjerici: Kultna trgovina odlazi u povijest
Tvrtke
Brođani u nevjerici: Kultna trgovina odlazi u povijest

Nekad moćni domaći tekstilni div, Varteks, suočen s financijskim problemima i st...

19.03.2025. u 12:00

Nagli skok dionica izazvao pomutnju – hoće li se trend nastaviti?
Tvrtke
Nagli skok dionica izazvao pomutnju – hoće li se trend nastaviti?

U samo dva tjedna, dionice Đure Đakovića doživjele su nevjerojatan rast, učetver...

18.03.2025. u 18:00

Zapošljavaju Spar, Zaks, Elgrad, Slavonija DI...
Posao
Zapošljavaju Spar, Zaks, Elgrad, Slavonija DI...

  Pregledali smo aktualne oglase za posao na području Brodsko-posavske i P...

17.03.2025. u 14:00

Povratak života u srce grada: Prazni lokali ponovno dobivaju stanare
Tvrtke
Povratak života u srce grada: Prazni lokali ponovno dobivaju stanare

Nakon više od desetljeća sablasne praznine, središte Slavonskog Broda p...

06.03.2025. u 12:00

Propast svinjogojstva: Uvoz svinja skočio za 26 posto, seljaci dižu ruke!
Hrvatska
Propast svinjogojstva: Uvoz svinja skočio za 26 posto, seljaci dižu ruke!

Hrvatska je godinama svjedok drastičnog pada domaće poljoprivredne proizvodnje,...

03.03.2025. u 14:00

Zapošljavaju ĐĐ, H&M, Jadranka, Orbico, A1....
Posao
Zapošljavaju ĐĐ, H&M, Jadranka, Orbico, A1....

    Ako tražite posao ili samo pratite što se nudi na t...

03.03.2025. u 12:00

Zdravko Marić ima novi posao
Posao
Zdravko Marić ima novi posao

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić prona&scaro...

02.03.2025. u 17:00

Posavina među TOP destinacijama: Nijemci traže baš ove stvari!
Turizam
Posavina među TOP destinacijama: Nijemci traže baš ove stvari!

Prošli tjedan, od 18. do 23. veljače 2025. godine, München je ponovn...

25.02.2025. u 10:00

Uvodi se nizozemski model bankomata, evo što to znači za nas
Tvrtke
Uvodi se nizozemski model bankomata, evo što to znači za nas

Nakon sastanka čelnika Hrvatske narodne banke i predstavnika potrošačke u...

22.02.2025. u 17:00