Vino i slavonski kulin oduvijek idu zajedno, ali da će netko staviti vino u kulin, to nikada nismo čuli, sve do nedavno.
Vino i slavonski kulin oduvijek idu zajedno, ali da će netko staviti vino u kulin, to nikada nismo čuli, sve do nedavno. Naime, kada je u pitanju kulin, na prvom mjestu je Tomislav Galović iz Slavonskog Broda, a upravo je on "glavni krivac" za novi proizvod - kobasicu s graševinom koju je napravio u suradnji s poznatim vinarom Vladom Krauthakerom.
"Motiv je bio to što su Slavonci nakon dugo godina i nakon puno podcjenjivanja napravili od graševine odlično vino. Tako sam došao do ideje da dam mali doprinos tom uspjehu i napraviti kobasicu s graševinom, nešto originalno i kvalitetno. Uzeo sam jednu od najboljih graševina Vlade Kraufthakera i tri godine sam radio ispitivanja i ekspertize, te sam došao do recepture i 21. svibnja sam imao u svom dućanu u Vlaškoj 78 svečanu promociju ovog proizvoda. Na taj način sam odao priznanje svim našim Slavoncima i kao što sam često puta isticao, želim biti primjer i ostalim Slavoncima da proizvode vrhunski kulin, kobasicu i slaninu, jer to su proizvodi koji imaju perspektivu i na hrvatskom i vrlo izbirljivom europskom tržištu. Dakle, trebamo biti ponosni u svemu po izvrsnosti, a ne prosječnosti", rekao je Galović.
Uzor mu je bio Dom Perignon.
"Kako sam puno putovao po svijetu, a i sada sam u Opatiji u hotelu Navis s 5 zvjezdica, gdje promoviram vrhunske proizvode, kada kažete Dom Perignon ne morate reći šampanjac. Tako i ja želim postići to kada kažete kulin Galović da ne trebate dodatno pojašnjenje, nego znate što je to i znate da je u pitanju izvrstan proizvod. Hrvati kao mala nacija nikada se ne može nositi s velikim brendovima. Kada kažete šampanjac, znate da je u pitanju Francuska, kada spomenete pršut i parmezan znate da je u pitanju Italija, tako i ja želim kada netko kaže kulin, da je u pitanju Hrvatska. Dakle, kada netko naruči kulin Galović, znat će da je u pitanju tradicionalna receptura i vrhunski proizvod", ističe.
U recepturu od mesa, ljute i slatke paprike, te bijelog luka, dodaje se tako vino.
"Ta naša graševina daje jednu dozu plemenitosti. Upravo degustiraju proizvod u Opatiji, i naši i Austrijanci i svi kažu da vino daje upravo tu plemenitu dozu. I dalje ću raditi na poboljšanju posebnosti i specifičnosti takve kobasice", kaže Galović koji je prije 19 godina zaslužan za zaštitu kulina u Zavodu za intelektualno vlasništvo RH.
"Danas je poznata stvar da mojih proizvoda nema u maloprodaji i to prepuštam industrijskim proizvodima, nego se kulin prodaje u Londonu, gdje Englezi cijene autohtone proizvode bez aditiva. Moj kulin se samo prodaje u delikatesnim dućanima, a osim Londona ima dućan i u Stockholmu i Kitzbühelu, dok u Hrvatskoj imam dva dućana u Zagrebu u Vlaškoj i Ilici, a i restorani koriste moj proizvod, kao i brojni poslovni ljudi za slavonske košarice"; rekao je Galović.
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Na području turističke destinacije "Slavonski Brod-Posavina", koja obuhvaća grad...
03.01.2025. u 12:00
Počela je nova godina i vrijeme je za nove poslovne izazove! Ako ste odlučili da...
02.01.2025. u 12:00
Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za prijam u službu u nekol...
31.12.2024. u 20:00
Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod održala je konfer...
27.12.2024. u 14:00
U razdoblju od listopada 2023. do listopada 2024., Hrvatska je zabilježila znača...
23.12.2024. u 08:00
Planirano svečano otvorenje Hotela Park, koje je prvotno bilo najavljeno za Badn...
20.12.2024. u 12:00
Unatoč rastu cijena hrane, inflaciji i sve većim troškovima života, blagd...
17.12.2024. u 20:00
Pregledali smo aktualne oglase za posao na području Brodsko-posavske ž...
16.12.2024. u 14:00
Slavonski Brod uskoro postaje bogatiji za još jedno veliko ime u svijetu...
13.12.2024. u 10:00
Iako je Vladina mjera "Biram Hrvatsku" pokrenuta s ciljem masovnog pov...
11.12.2024. u 08:00
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je natječaj za prijem 30...
10.12.2024. u 12:00
Ograničene cijene osnovnih namirnica, koje su trebale olakšati život potr...
08.12.2024. u 17:00
Napusti cestu, idi stazama! Slogan je Nove Gradiške i nekoliko kilometara...
07.12.2024. u 16:00
U novogradiškoj perjanici ELDI, već poznatoj po svojoj blagdanskoj t...
06.12.2024. u 20:02
Zbog planiranih radova na provedbi projekta Digitalne transformacije Porezne upr...
05.12.2024. u 12:00
Ako ste u potrazi za novim poslovnim izazovima ili tražite priliku koja će vam o...
04.12.2024. u 12:00