Jedan od uspješnih proizvođača rakije je mala obiteljska tvrtka Viljamovka Vitas iz Trnjana gdje već šestu godinu opstaju, iako proizvodnja rakije ima tamo tradiciju od 35 godina.
Iako su se mnogi žalili na sve zakonske odredbe i trošarine zbog kojih se mora izdvajati dosta novaca kako bi proizvodili rakiju i ostala jaka alkoholna pića u većim količinama. No, unatoč tome, neki se uspješno bave proizvodnjom i što je još važnije, izvozom rakije. Godina je dobra, cvatnja je u punom jeku, tako da će voće najvjerojatnije imati odličan urod, kakav je bio, primjerice u 2013. godini.
Jedan od uspješnih proizvođača rakije je mala obiteljska tvrtka Viljamovka Vitas iz Trnjana gdje već šestu godinu opstaju, iako proizvodnja rakije ima tamo tradiciju od 35 godina. Brojna priznanja i nagrade su tu, što je dokaz za njihov predan rad i trud.
"Volim reći da svaka moja rakija daje jednu zvjezdicu. Trenutačno smo na pet zvjezdica, što znači da proizvodimo jabukovaču, dunje-vaču, medovaču, šljivovicu i vilja-movku, naš brend na koji otpada oko dvije trećine proizvodnje", kaže vlasnik tvrtke Milan Vitas.
U tom malom mjestu proizvode godišnje od 4 do 6 tisuća litara rakije, a obitelj Vitas plodove ubire iz vlastitog voćnjaka na obrnocima Dilj gore. Voćnjak je površine 6 hektara i jedan je od oko sto voćnjaka u Slavoniji gdje se plodovi koriste za proizvodnju rakije. Problem su trošarine zbog čega ljudi imaju strah od pečenja rakije, iako su do 50 litara oslobođeni plaćanja trošarine, ali opet moraju plaćati korištenje rakijskog kazana.
"Trebalo bi razgraničiti velike tvrtke od malih tradicijskih proizvođača. Mi koji proizvodimo do 5000 litara trebali bismo plaćati desetak kuna trošarine, a ne 22. Nedopustivo je da trošarina bude jednaka za proizvod iz Austrije ili Njemačke i onaj iz Slavonije", ističe Vitas.
Rakiju prodaju u Zagrebu, Dubrovniku, Istri i Kvarneri, ali kupaca ima i iz Njemačke, Austrije i Slovenije, koji nabavljaju proizvod u raznim suvenirnicama i restoranima. Cijene se na europskom tržištu kreću od 30 do 35 eura po litri, tako da je i cijena prihvatljiva turistima, stoga planiraju i širenje na vanjsko tržište. Svakako najviše potencijala nalate u Njemačkoj i kaže ako tamo vole dobro pivo, onda vole i dobru rakiju.
"Puno ljudi pokušava s etilnim alkoholom, šećerima i umjetnim aromama proizvesti rakiju. Tajna kvalitetne rakije je u voću. Ako je ono dobro i kvalitetno i ako lijepo prođe fermentaciju, sigur-no će se ocijediti dobra kapljica koju bi svatko poželio", kaže.
Izvor: Večernji list (Vedran Balen)
Foto: Ivica Galović (Pixsell)
SLAVONSKI BROD – Središnji gradski trg Ivane Brlić-Mažuranić, pozna...
03.06.2025. u 20:00
Dok se prosječna hrvatska neto plaća u prvom tromjesečju 2025. približila iznosu...
29.05.2025. u 20:00
Poduzetnici sa sjedištem u Slavonskom Brodu ostvarili su u 2023. godini z...
28.05.2025. u 14:00
Za vas smo i ovog ponedjeljka pregledali najatraktivnije oglase za posao...
26.05.2025. u 12:00
NOVA GRADIŠKA – Uz miris svježe procvalih latica,...
16.05.2025. u 20:00
Na jučer održanoj redovitoj koordinaciji sustava turističkih zajednica Brodsko-p...
15.05.2025. u 10:00
U dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole u Novoj Gradiški jučer...
10.05.2025. u 17:00
U prostorijama Sveučilišta u Slavonskom Brodu jučer je svečano otvoreno 1...
09.05.2025. u 16:00
U trenutku kada kamioni Agroproteinke svakodnevno skupljaju uginule svinje po sl...
09.05.2025. u 08:00
Pregledali smo aktualnu ponudu oglasa za posao na području Brodsko-posav...
28.04.2025. u 12:00
Industrijska zona Nova Gradiška uskoro će postati bogatija za još...
27.04.2025. u 17:00
Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto...
23.04.2025. u 10:00
NOVA GRADIŠKA – Turistička zajednica Grada Nova Gradiška zap...
17.04.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – U srijedu, 16. travnja 2025. godine, u poslijepodnevnim s...
16.04.2025. u 18:21
Samo za vas pregledali smo aktualne oglase u potrazi za poslovima u Brodsko-posa...
14.04.2025. u 14:00
Dok je posljednjih godina Slavonija bila simbol masovnog iseljavanja, danas se n...
08.04.2025. u 12:00