insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Iz Ruščice do polica SPAR-a: kako su Ana Tereza i Mario Želinski osvojili Hrvatsku!

Autor: 035portal Datum objave: 20.10.2025. u 15:00


Iz Ruščice stiže priča koja spaja ljubav, upornost, tradiciju i poduzetništvo. Ana Tereza i Mario Želinski, bračni par čije se ime ovih dana sve češće spominje, postali su zaštitna lica nove sezone projekta „Startaj Hrvatska“, i to zahvaljujući proizvodu koji je nastao u njihovoj kuhinji – Nut Kat namazu od domaćih lješnjaka.

Njihov put nije započeo u velikim pogonima ni u skupim laboratorijima, već u obiteljskoj kući, s jednom jednostavnom idejom: stvoriti proizvod koji će biti prirodan, ukusan i iskren – baš poput Slavonije iz koje dolaze. Prije pet godina Mario je zasadio vlastiti nasad lješnjaka na obiteljskoj zemlji. Dok su mnogi u tom trenutku odustajali od poljoprivrede, Mario i Ana Tereza odlučili su krenuti u suprotnom smjeru – vjerujući da se upravo iz zemlje i truda rađa ono najbolje.

Dan danas lješnjake beru sami, ručno ih sortiraju i prže, a zatim ih pretvaraju u glavni sastojak Nut Kat namaza. Kažu da su ideju dobili sasvim spontano, jednog poslijepodneva kad su u kuhinji, zajedno s bakom Katicom, odlučili isprobati stari obiteljski recept i prilagoditi ga modernom načinu života.

– Sve je počelo kad smo jednog dana odlučili spojiti lješnjake i stari recept. Stavili smo sve sastojke u blender – i tako je nastao naš prvi Nut Kat namaz, prisjeća se baka Katica uz smijeh, dodajući da su prvi staklenke dijelili rodbini i prijateljima, ni ne sluteći da će ih uskoro tražiti i kupci iz drugih dijelova Hrvatske.

– Da bi se stvorio vrhunski proizvod, nisu potrebna laboratorijska istraživanja, već jedna baka koja zna što radi, govori Mario kroz šalu, ali iza te šale krije se ozbiljna poruka: kvaliteta se rađa iz jednostavnosti i ljubavi prema onome što radiš.

Nut Kat danas dolazi u dvije varijante – s tamnom i s bijelom čokoladom – i u svakoj teglici sadrži više od 70 posto domaćih lješnjaka. Ono što ga čini posebnim nije samo sastav, nego i način na koji nastaje: svaki korak u proizvodnji obavljaju Ana Tereza i Mario sami, od berbe do punjenja staklenki. Njihov proizvod karakterizira kremasta, svilenkasta tekstura i bogat, prirodan okus lješnjaka, bez umjetnih dodataka, ulja i pojačivača okusa.

Kupci koji su ga probali opisuju ga kao “najiskreniji okus djetinjstva u modernom pakiranju”. Osim što oduševljava okusom, Nut Kat je i nutritivno bogat – lješnjaci su prirodan izvor zdravih masti, proteina i vitamina E, a u kombinaciji s kvalitetnom čokoladom daju savršenu ravnotežu između zdravog i slatkog.

Put od kućne kuhinje do polica SPAR trgovina nije bio lagan, ali je bio vrijedan svake neprospavane noći. Kroz projekt „Startaj Hrvatska“, koji već godinama prepoznaje i podržava domaće poduzetnike, Ana Tereza i Mario dobili su priliku plasirati svoj proizvod na nacionalno tržište i ispričati priču o obitelji koja vjeruje u domaće.

– SPAR je otvorio vrata našem proizvodu jer vidi isto što i mi – domaću, prirodnu poslasticu stvorenu s puno ljubavi i poštovanja prema tradiciji, kažu Ana Tereza i Mario, ne skrivajući ponos što se njihov trud prepoznao.

Za njih, Nut Kat nije samo poslovni projekt, nego produžetak obiteljske priče. Svaka staklenka podsjetnik je na djetinjstvo, na bakin miris pečenih lješnjaka, na obiteljske nedjelje i kolače rađene bez žurbe. Danas, kada su domaći proizvodi često zasjenjeni brendovima iz uvoza, Mario i Ana Tereza vraćaju vjeru u ono što je lokalno, jednostavno i istinski dobro.

– Ljudi su željni iskrenih proizvoda, onih iza kojih stoje stvarni ljudi i prave priče. Nama je bilo važno da sve ostane domaće – od lješnjaka do pakiranja. Svaka staklenka nosi naš pečat i dio našeg života, kaže Ana Tereza.

Kroz „Startaj Hrvatska“ njihova priča dobila je novu dimenziju – od male obiteljske ideje postala je primjer kako predanost, rad i vjera u vlastitu viziju mogu promijeniti živote.

Danas Nut Kat nije samo brend, nego simbol toga da se i iz mjesta poput Ruščice može pokrenuti posao koji će osvajati tržište i srca potrošača diljem zemlje. Iako su skromni, Mario i Ana Tereza postali su inspiracija mnogima koji tek razmišljaju o poduzetništvu – dokaz da se uspjeh ne mjeri veličinom pogona, nego veličinom ideje i ljubavi s kojom se radi.

Njihova priča završava onako kako je i počela – u kuhinji, s obitelji i mirisom svježe mljevenih lješnjaka. Samo što se sada taj miris, zahvaljujući projektu „Startaj Hrvatska“, širi i daleko izvan Ruščice.


Evo zašto je Advent u Stupniku potpuno drugačiji od ostalih
Zabava
Evo zašto je Advent u Stupniku potpuno drugačiji od ostalih

Brodski Stupnik i okolna naselja početak prosinca dočekali su u punom blagdansko...

05.12.2025. u 17:30

Nakon godina čekanja – još jedna odgoda?!
Radar
Nakon godina čekanja – još jedna odgoda?!

Nakon godina radova, dogovora, političkih usuglašavanja i odgađanja, novi...

05.12.2025. u 15:00

Mobilne blagajne na čak pet lokacija
Servisne informacije
Mobilne blagajne na čak pet lokacija

Grad Slavonski Brod i ovog prosinca organizira rad mobilnih gradskih blagajni ko...

05.12.2025. u 12:30

Hitna intervencija na Savi: Potopljeni splav prijetio svima nizvodno
Radar
Hitna intervencija na Savi: Potopljeni splav prijetio svima nizvodno

Jučer, 4. prosinca 2025., na rijeci Savi odigrala se akcija koja j...

05.12.2025. u 10:00

Novi tjedan, nova naselja: Komunalac poručuje – spremite glomazni otpad!
Servisne informacije
Novi tjedan, nova naselja: Komunalac poručuje – spremite glomazni otpad!

SLAVONSKI BROD – Brodski Komunalac objavio je najnoviji nastavak rasporeda...

04.12.2025. u 17:30

´Jedan seoski učitelj ostavio je 15 000 stranica baštine´
Događanja
´Jedan seoski učitelj ostavio je 15 000 stranica baštine´

KLAKAR – U Crkvi sv. Jakova apostola jutros je započelo dvodnevno obilježa...

04.12.2025. u 15:00

Stiže događaj godine: Brođani, jeste li spremni učiniti čudo 13. prosinca?
Događanja
Stiže događaj godine: Brođani, jeste li spremni učiniti čudo 13. prosinca?

U gradu koji dobro zna što znači zajedništvo, ovog prosinca Slavon...

04.12.2025. u 12:30

Građani biraju najbolje- adventska akcija koja svake godine oduševi
Zabava
Građani biraju najbolje- adventska akcija koja svake godine oduševi

Uoči blagdanske sezone, Turistička zajednica područja Slavonski Brod–Posav...

04.12.2025. u 07:30

Jelena Perčin za Novu Gradišku: Jedna objava pokrenula je lavinu komentara
Događanja
Jelena Perčin za Novu Gradišku: Jedna objava pokrenula je lavinu komentara

Humanitarna kampanja Budi mi prijatelj udruge RTL pomaže djeci ove je godine u f...

03.12.2025. u 15:00

Brutalna lekcija nesavjesnim vozačima: Pogledajte što su napravili u Širokoj ulici
Priče
Brutalna lekcija nesavjesnim vozačima: Pogledajte što su napravili u Širokoj ulici

SLAVONSKI BROD – Dok brojni vozači svakodnevno rutinski stanu na parkirno...

03.12.2025. u 12:30

Irska zabranila gotovo sve – hoćemo li ikada slijediti njihov primjer?
Radar
Irska zabranila gotovo sve – hoćemo li ikada slijediti njihov primjer?

Početak prosinca u Hrvatskoj već tradicionalno najavljuje ono &sca...

03.12.2025. u 10:00

Veliki trgovački lanac stiže u Slavonski Brod?
Priče
Veliki trgovački lanac stiže u Slavonski Brod?

Slavonski Brod već je naviknut na velike najave, ali rijetko koja izazove ovolik...

03.12.2025. u 07:30

Velika racija u Slavonskom Brodu: Strani radnici radili bez ikakvih papira!
Radar
Velika racija u Slavonskom Brodu: Strani radnici radili bez ikakvih papira!

Policijski nadzori nezakonitog boravka i rada stranih državljana u Slavonskom Br...

01.12.2025. u 17:30

Najdoktor 2025.: Evo koji liječnici iz Slavonskog Broda su među najboljima!
Grad to su ljudi
Najdoktor 2025.: Evo koji liječnici iz Slavonskog Broda su među najboljima!

Portal Najdoktor objavio je u ponedjeljak popis najboljih liječnika u Hrvatskoj...

01.12.2025. u 10:07

Od kiše do magle: Ne predviđa se niti jedan ‘lijep’ dan
Servisne informacije
Od kiše do magle: Ne predviđa se niti jedan ‘lijep’ dan

SLAVONSKI BROD / BPŽ – Tjedan pred nama donosi sve ono što zovemo &...

01.12.2025. u 07:30

Brod je muku mučio s kanalizacijom
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Brod je muku mučio s kanalizacijom

Pod naslovom Poplava ulica, „Brodski tjednik“ 1906. godine pi&scaron...

30.11.2025. u 20:00

;