Cijene blagdanskih delicija, od pečenki i janjaca do bakalara, ove su godine dosegnule nove rekorde, uz rast od 14 do čak 20 posto u usporedbi s prošlogodišnjim predblagdanskim razdobljem. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, cijene mesa i ribe dodatno će rasti kako se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, što mnogima već sada otežava planiranje tradicionalnih gozbi.
Industrijski uzgojeni prasići tijekom studenoga prodavali su se u veleprodaji na sjeveru Hrvatske za prosječnih 6,50 eura po kilogramu, što uz PDV iznosi više od osam eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, to je povećanje od 14 posto. No, situacija s domaćim odojcima daleko je dramatičnija. Prema oglasnicima, cijena obrađenog odojka iz domaćeg uzgoja ovih dana iznosi u prosjeku 15 eura po kilogramu, a trgovci najavljuju daljnji rast.
Za domaći obrađeni odojak prosječne težine 20-ak kilograma, kupci će danas morati izdvojiti 300 eura, što mnogima predstavlja ozbiljan udar na budžet. Oni koji ne mogu priuštiti domaću robu, mogu birati između uvoznog mesa, koje je nešto povoljnije, ali i manje traženo zbog niže kvalitete.
Slična situacija je i s janjetinom. Cijena industrijski uzgojene janjetine u mesnim industrijama iznosi 12 eura po kilogramu, dok u maloprodaji doseže 15 eura, što je 12 posto više nego lani. Domaći obrađeni janjci prodaju se za prosječnih 20 eura po kilogramu, pa će tako za domaćeg janjca težine 15-ak kilograma kupci trebati izdvojiti također 300 eura.
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara, ali ni ova delikatesa nije izbjegla poskupljenje. Cijena norveškog sušenog bakalara ovih dana doseže čak 60 eura po kilogramu, što je 20 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, kada se prodavao za prosječnih 50-ak eura. Radi se o vakumiranom proizvodu kontroliranog porijekla, koji je omiljen u mnogim kućanstvima tijekom božićnih blagdana, no s obzirom na cijenu, čini se da će ga ove godine mnogi zaobići.
Sve navedeno ukazuje na ozbiljan rast cijena tradicionalnih blagdanskih delicija, a mnogima će ove godine priprema božićne trpeze predstavljati pravi luksuz. Domaće meso i kvalitetne namirnice sve se češće zamjenjuju povoljnijim opcijama, dok blagdanske delicije, poput odojka i bakalara, za mnoge postaju nedostižan san.
Nakon što je SBonline objavio vijest o neuobičajenoj atmosferi u ugostite...
24.11.2025. u 12:15
Ekonomsko-birotehnička škola u Slavonskom Brodu ovih je dana upisala jeda...
24.11.2025. u 10:00
Brodsko-posavska županija ulazi u novi tjedan pod snježnim pokriva...
24.11.2025. u 07:30
OBOGATILI SE PEČENJEM RAKIJE Došavši iz Amerike tražiti s...
23.11.2025. u 20:00
U srcu brodskoga posavlja, u gradu Slavonski Brod, koji je tijekom Domovinskoga...
23.11.2025. u 12:00
Slavonski Brod jutro je dočekao pod svježim snježnim pokrivačem koji je pao sino...
22.11.2025. u 20:00
Sinoćnja emisija Provjereno donijela je priču kakva se ne pojavljuje često na te...
21.11.2025. u 20:00
Videoigre su desetljećima bile sinonim za zabavu, opuštanje i virtualni b...
21.11.2025. u 17:30
TD Komunalac d.o.o. Slavonski Brod obavještava građane da će se u subotu,...
21.11.2025. u 15:00
Prekjučer je na prometnicama Brodsko-posavske županije bilo napeto. Policijski s...
21.11.2025. u 12:30
Učenici i učiteljice Osnovne škole Blaž Tadijanović vratili su se iz &Sca...
20.11.2025. u 15:00
Sinoć je u Slavonskom Brodu, u organizaciji educiranog medicinskog osoblja Zavod...
20.11.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Dok Slavonski Brod već godinama vodi bitku s kronično lo&...
20.11.2025. u 07:30
Slavonski Brod ulazi u vikend uz osjetno zahlađenje, a prognoza up...
19.11.2025. u 17:30
Bosna i Hercegovina odnedavno provodi jedno od najoštrijih...
19.11.2025. u 12:30
Početkom siječnja konačno dočekasmo dugo očekivani snijeg i bajkovitu bi...
18.11.2025. u 20:00