Cijene blagdanskih delicija, od pečenki i janjaca do bakalara, ove su godine dosegnule nove rekorde, uz rast od 14 do čak 20 posto u usporedbi s prošlogodišnjim predblagdanskim razdobljem. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, cijene mesa i ribe dodatno će rasti kako se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, što mnogima već sada otežava planiranje tradicionalnih gozbi.
Industrijski uzgojeni prasići tijekom studenoga prodavali su se u veleprodaji na sjeveru Hrvatske za prosječnih 6,50 eura po kilogramu, što uz PDV iznosi više od osam eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, to je povećanje od 14 posto. No, situacija s domaćim odojcima daleko je dramatičnija. Prema oglasnicima, cijena obrađenog odojka iz domaćeg uzgoja ovih dana iznosi u prosjeku 15 eura po kilogramu, a trgovci najavljuju daljnji rast.
Za domaći obrađeni odojak prosječne težine 20-ak kilograma, kupci će danas morati izdvojiti 300 eura, što mnogima predstavlja ozbiljan udar na budžet. Oni koji ne mogu priuštiti domaću robu, mogu birati između uvoznog mesa, koje je nešto povoljnije, ali i manje traženo zbog niže kvalitete.
Slična situacija je i s janjetinom. Cijena industrijski uzgojene janjetine u mesnim industrijama iznosi 12 eura po kilogramu, dok u maloprodaji doseže 15 eura, što je 12 posto više nego lani. Domaći obrađeni janjci prodaju se za prosječnih 20 eura po kilogramu, pa će tako za domaćeg janjca težine 15-ak kilograma kupci trebati izdvojiti također 300 eura.
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara, ali ni ova delikatesa nije izbjegla poskupljenje. Cijena norveškog sušenog bakalara ovih dana doseže čak 60 eura po kilogramu, što je 20 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, kada se prodavao za prosječnih 50-ak eura. Radi se o vakumiranom proizvodu kontroliranog porijekla, koji je omiljen u mnogim kućanstvima tijekom božićnih blagdana, no s obzirom na cijenu, čini se da će ga ove godine mnogi zaobići.
Sve navedeno ukazuje na ozbiljan rast cijena tradicionalnih blagdanskih delicija, a mnogima će ove godine priprema božićne trpeze predstavljati pravi luksuz. Domaće meso i kvalitetne namirnice sve se češće zamjenjuju povoljnijim opcijama, dok blagdanske delicije, poput odojka i bakalara, za mnoge postaju nedostižan san.
Na hrvatskom tržištu trenutačno nedostaje jedan od najp...
27.03.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Nije potrebna anketa da bismo znali kako se živi u Slavon...
26.03.2025. u 20:00
U Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske jučer je svečano potpisan Trostrani...
26.03.2025. u 18:00
U javnom je savjetovanju prijedlog novog općeg pravilnika o kućnom redu, koji do...
26.03.2025. u 14:00
Iako su zmije još uvijek trebale biti u dubokom zimskom snu, krajem velja...
26.03.2025. u 12:00
BRODSKI STUPNIK – Prekrasna proljetna nedjelja izmamila je više od...
25.03.2025. u 20:00
U vremenu kada se sve više govori o održivom razvoju, inovacijama i pamet...
25.03.2025. u 16:00
SLAVONSKI BROD – Slavonskobrodski Dom molitve od 28. do 30. ožujka organiz...
25.03.2025. u 10:00
Neobična plava spirala koja se pojavila na večernjem nebu iznad Slavonije sinoć...
25.03.2025. u 08:00
ZAGREB / SLAVONSKI BROD – Dugogodišnja predanost očuvanju prirode i...
24.03.2025. u 16:00
BARTOLOVCI – Nakon nekoliko ozbiljnih prometnih nesreća na pješačko...
24.03.2025. u 12:00
ČAKOVEC / SLAVONSKI BROD – Dok javnost s nevjericom prati niz šokan...
24.03.2025. u 08:00
Bez objave rata, 6. travnja 1941. godine armije fašističkih zemal...
23.03.2025. u 20:00
Slavonski Brod će u travnju ugostiti dvoje izvođača čija su imena posljednjih go...
23.03.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – Ne treba vam tablica demografskih podataka da biste shvat...
22.03.2025. u 20:00
LAVONSKI BROD – Dok se Svjetski dan voda službeno obilježava 22. ožujka, u...
21.03.2025. u 20:00