Nekada smatrani nusproduktom pri svinjokoljama, čvarci su danas postali simbol luksuza na slavonskim stolovima. Prema podacima koje prenosi RTL, cijena kilograma čvaraka u Hrvatskoj sada se kreće između 20 i 30 eura, čime ova nekad jeftina poslastica ulazi u rang najskupljih gastronomskih delicija.
Prema riječima Željka Turalije, poznatog kulinarskog chefa i stručnjaka za slavonske specijalitete, čvarci su nekoć bili gotovo nevažan proizvod. „Mast je bila glavni cilj svinjokolja, dok su se čvarci često koristili za pravljenje pogačica ili hranjenje životinja,“ prisjeća se Turalija. Danas, međutim, postizanje idealne kombinacije kvalitetne masti i hrskavih čvaraka postalo je prava umjetnost.
Razlog za visoke cijene leži i u promjeni strukture uzgoja svinja. Krešimir Kuterovac, stručnjak za stočarstvo, objašnjava kako se danas u Hrvatskoj uzgajaju pasmine poput jorkšira i landrasa, koje daju puno mesa, ali vrlo malo slanine, ključnog sastojka za čvarke. „Manjak sirovine podigao je cijene, a čvarci su od 'hrane za sirotinju' postali luksuzni proizvod,“ kaže Kuterovac.
Dok neki uživaju u čvarcima kao u vrhunskoj deliciji, drugi se s nostalgijom prisjećaju vremena kada su bili dostupni svima. „Nekad smo ih bacali svinjama, a danas su skuplji od nekih odrezaka,“ komentira jedan Osječanin.
Čvarci su postali više od hrane – simbol su slavonske tradicije, koja se s vremenom transformirala i prilagodila novim uvjetima. Iako mnogi žale za vremenima kada su čvarci bili pristupačni svima, danas su ponos svakog slavonskog stola, a uz ostale delicije poput kobasica i masti, predstavljaju pravo gastronomsko blago.
                            
                            Kraj rujna donio je novu sliku financijskog stanja hrvatskih kućanstava. Prema p...
04.11.2025. u 15:00
                            
                            Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...
03.11.2025. u 17:30
                            
                            Nakon svečane svjetske premijere pred prepunom osječkom dvoranom Gradski vrt, fi...
03.11.2025. u 12:30
                            
                            Kiša koja je jutros pala donijela je onaj poznati studeni u...
03.11.2025. u 07:50
                            
                            PRIČA UZ LIJEPU PEĆ (III.) Još nas jedna dogodovš...
02.11.2025. u 20:00
                            
                            SLAVONSKI BROD – Nakon jučerašnje vijesti o smrti Dalibora (Dade) &...
02.11.2025. u 12:00
                            
                            Igor Đaković, dugogodišnji službeni zastupnik i likvidator Škole n...
02.11.2025. u 08:21
                            
                            SLAVONSKI BROD – Prvi dan studenoga ponovno je donio važnu obavezu za sve...
02.11.2025. u 08:00
                            
                            Vilim Ditrich, zaljubljen „preko ušiju“ u lijepu crnku Mariju...
01.11.2025. u 20:00
                            
                            Uoči blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu jučer je održa...
01.11.2025. u 12:00
                            
                            Porezna uprava objavila je nove liste poreznih dužnika u Hrvatskoj. U fokusu jav...
01.11.2025. u 07:10
                            
                            U kavani hotela Park, bez velike pompe i bez stvaranja distance između „fi...
31.10.2025. u 17:17
                            
                            Nakon što je Državni inspektorat potvrdio kako je na maloprodajnom mjestu...
31.10.2025. u 11:33
                            
                            Računalne prijevare nisu novost, ali s razvojem tehnologije prevaranti postaju s...
31.10.2025. u 10:00
                            
                            Državni inspektorat Republike Hrvatske potvrdio je izlijevanje goriva Eurodiesel...
31.10.2025. u 07:30
                            
                            Povodom blagdana Svih svetih, kada veliki broj građana posjećuje posljednja poči...
30.10.2025. u 20:00