Život

Švicarska salata

Dobar tek!

Autor: 035portal Datum objave: 04.09.2015. u 14:56


 Shopping špeceraja odveo nas je u tada novu Billu. Bilo je zanimljivo, šareno. Čak su imali i toploteku. Mislim da je u Osijeku to bila prva toploteka. Nismo od onih koji kupuju gotovo jelo ni tada bili. Ipak po nekad se kupilo koje grill pile za kući ili hrskavi panirani račići za uz put.

Ono što je Klaudia oduševilo bila je ponuda 10tak pripremljenih šarenih salata. Kopio je gotovo od svake po 100g. Nakon kušanja odlučno je švicarskoj salati dao 10+. Ubrzo smo opet išli u Billu i sad je poželio samo tu salatu u malo veću plastiku.

Vidjevši koliko mu se sviđa, odlučila sam sama naučiti praviti tu salatu. Na stražnjem dijelu gdje se nalazi cijena stoji i sastav. Klaudio me pitao, mislim li da mogu napraviti baš takvu salatu, rekla sam da sigurno mogu. Možda ne od prve, ali imat će salatu kad god poželi. Kupila sam sastojke, malo improvizirala i na karaju je rekao, ova je još i bolja :)

Prije više od 10 godina sam prvi put napravila švicarsku salatau, od tada je često na našem meniju. Češće ljeti, jer se jede hladna. Bilo da je sa ili bez tijestenine uvijek je jedemo hladnu. Klaudio ju obožava!

Salata se radi bez tijestenine, ali ako ju želite kao samostalno jelo dodajte tijesto i to je pravi ručak

ŠVICARSKA SALATA

trajanje pripreme 20 min. + min. 15 min hlađenja

za4 osobe

POTREBNO:

500g šampinjona

150g kuhane šunke

2 manja ljubičasta luka

150g gauda sira

20 sitnih kiselih krastavaca

5 vrhom velikih žlica majoneze

5 vrhom velikih žlica milerama

sol

___________________________

500g tjestenine

PRIPREMA: Proprati šampinjone u situ da bi uklonili zelju i ostalu prljavštinu. Šampinjone perem samo u ovom slučaju ili za juhu, jer šampinjon svejedno ide u vodu, pri pečenju i sl. čistim ih ubrusom.

Oprane šampinjone stavite kuhati u lonac s vodom koju smo lagano posolili.

Za to vrijeme sitno nasjeckajte ljubičasti luk, stavite ga u posudu u kojoj čete pripremiti salatu, i posolite da.

Kuhanu šunku , gaudu sir i krastavce nasjecite na kockice te dodajte na luk.

Nakon 10 tak minuta procjedite šampinjone i nasjecite na ploškice. Ubacite u posudu.

Kad se sastojci prohlade dodajte im majonezu, mileram i sol. U zamjenu za mileram slobodno koristite i kiselo vrhnje

Sve zajedno izmješajte s tjesteninom koju ste skuhali i prohladili. Penne, špagete i sl.

Ukoliko radite samo salatu bez tijesta stavite po žlicu manje majoneze i milerama.

Pozdrav iz Kuhinje ispod duge!


Zarobljenik u Vladivostoku
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Zarobljenik u Vladivostoku

Prema zabilježenim podacima u Legitimaciji rezervnih i penzionisanih oficira Jug...

06.01.2025. u 20:00

Finska vodi s 82,2%, Hrvatska slijedi s 74,3% kućanstava bez djece
Priče
Finska vodi s 82,2%, Hrvatska slijedi s 74,3% kućanstava bez djece

Dok Eurostatovi podaci osvjetljavaju trenutačno stanje kućanstava, domaća statis...

06.01.2025. u 11:00

Tri crna gavrana
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Tri crna gavrana

Tri crna gavrana sletjela na fenjer nad ulazom u dugu prizemnicu svu u velikim s...

05.01.2025. u 20:00

Božić je prošao, evo kada Komunalac odvozi vaša drvca!
Servisne informacije
Božić je prošao, evo kada Komunalac odvozi vaša drvca!

TD Komunalac d.o.o. obavještava građane da će se prikupljanje i odvoz božićnih d...

05.01.2025. u 14:00

Sudar na kružnom toku: Vozač bijelog Peugeota traži pravdu
Radar
Sudar na kružnom toku: Vozač bijelog Peugeota traži pravdu

Dana 4. siječnja, oko 21:30, na kružnom toku kod Korza dogodila se prometna nesr...

05.01.2025. u 11:00

Zatvorena vrata ili otvorena blagajna? Evo tko radi sutra!
Savjeti i trikovi
Zatvorena vrata ili otvorena blagajna? Evo tko radi sutra!

Produženi vikend povodom Bogojavljenja, neradnog dana u Hrvatskoj, donosi promje...

04.01.2025. u 20:00

Prijave za županijske stipendije traju još 15 dana: Požurite!
Škola
Prijave za županijske stipendije traju još 15 dana: Požurite!

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redo...

04.01.2025. u 16:00

Što je 'Veliki zimski šesterokut'? Saznajte na radionici koja će vas oduševiti!
Udruge
Što je 'Veliki zimski šesterokut'? Saznajte na radionici koja će vas oduševiti!

Od studenoga 2024. godine, Slavonski Brod postao je bogatiji za jedinstvenu atra...

04.01.2025. u 14:00

Baka Reza i Dante: 102 godine razlike između bake i šukununuka
Priče
Baka Reza i Dante: 102 godine razlike između bake i šukununuka

Prema informacijama SBOnline-a, Terezija Satinović, od milja zvana baka Reza, 1....

03.01.2025. u 16:00

Kad grad ne diše: Šutnja koja guši Slavonski Brod
Radar
Kad grad ne diše: Šutnja koja guši Slavonski Brod

U Slavonskom Brodu, nakon gotovo desetljeća neuspješne borbe, zagađeni zrak i da...

03.01.2025. u 10:00

Operacija „Širinci '92“: Posljednja bitka prije Sarajevskog primirja
Priče
Operacija „Širinci '92“: Posljednja bitka prije Sarajevskog primirja

Na zapadnoslavonskom ratištu početkom listopada 1991. godine ustrojena je Operat...

03.01.2025. u 08:00

Nova gradska odluka: Sajamski dani uz groblja cijele godine
Servisne informacije
Nova gradska odluka: Sajamski dani uz groblja cijele godine

Građani Slavonskog Broda obaviješteni su o donošenju nove Odluke o proglašenju s...

02.01.2025. u 20:00

Brođanka s glasom anđela: Paola Opačak pokorila The Voice Kids!
Zabava
Brođanka s glasom anđela: Paola Opačak pokorila The Voice Kids!

Slavonski Brod ponosno prati uspjehe Paole Opačak, trinaestogodišnje djevojčice...

02.01.2025. u 16:00

Prvo novorođenče u Slavonskom Brodu: Jakov stigao u 7:33!
Priče
Prvo novorođenče u Slavonskom Brodu: Jakov stigao u 7:33!

Dok su mnogi još uvijek zbrajali dojmove najluđe noći u godini, u rodilištu Opće...

02.01.2025. u 09:40

Bukne vatra u tkalačkoj školi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Bukne vatra u tkalačkoj školi

Svim je ćilimom što ih narod pravi, namjena ta, da služe kao pokrivalo za postel...

01.01.2025. u 20:00

Komunalac u akciji: Grad dobio 97 novih zelenih čuvara zraka
Priče
Komunalac u akciji: Grad dobio 97 novih zelenih čuvara zraka

Grad Slavonski Brod napravio je još jedan značajan iskorak prema očuvanju i unap...

01.01.2025. u 14:00