Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.
Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.
No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.
Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.
U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.
Dobar tek!
SLAVONSKI BROD – Danas, subote 6. rujna 2025., Slavonski Brod diše...
06.09.2025. u 08:00
REŠETARI – 3. rujna 2025. – Gusta zavjesa dima, zvuk sirena,...
05.09.2025. u 15:00
SLAVONSKI BROD – Svi građani i građanke Slavonskog Broda moći će tijekom r...
05.09.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD / HRVATSKA – Državni inspektorat Republike Hrvatske izdao j...
05.09.2025. u 07:30
Dok se učenici pripremaju za povratak u školske klupe u ponedjeljak, 8. r...
04.09.2025. u 20:00
Brodsko-posavska županija suočava se s poražavajućom statistikom: sve veći broj...
04.09.2025. u 12:30
SLAVONSKI BROD – Nakon godina čekanja i brojnih pritužbi građana na nedost...
03.09.2025. u 10:00
U privredno zahuktalom Brodu na Savi u vremenu iza Prvog svjetskog rata, njegovo...
31.08.2025. u 20:00
Međunarodni dan pasa, koji se obilježava 26. kolovoza svake godine, idealna je p...
28.08.2025. u 10:00
Atletski klub Nova Gradiška imao je vrlo uspješan natjecateljski v...
27.08.2025. u 20:00
U četvrtak je u prostorijama mjesnog odbora u Brodskom Varošu održana je...
25.08.2025. u 15:00
Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bogate bro...
24.08.2025. u 20:00
Zbog izvođenja radova na priključenju objekta na sustav odvodnje, u ponedjeljak,...
24.08.2025. u 16:00
Na području novogradiškog kraja otvoreni su natječaji za prijem pomoćnika...
23.08.2025. u 10:00
Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije raspisao...
22.08.2025. u 15:00
Industrija ljepote našla se na prekretnici nakon što je Europska u...
22.08.2025. u 12:30