Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.
Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.
No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.
Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.
U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.
Dobar tek!
Na hrvatskom tržištu trenutačno nedostaje jedan od najp...
27.03.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Nije potrebna anketa da bismo znali kako se živi u Slavon...
26.03.2025. u 20:00
U Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske jučer je svečano potpisan Trostrani...
26.03.2025. u 18:00
U javnom je savjetovanju prijedlog novog općeg pravilnika o kućnom redu, koji do...
26.03.2025. u 14:00
Iako su zmije još uvijek trebale biti u dubokom zimskom snu, krajem velja...
26.03.2025. u 12:00
BRODSKI STUPNIK – Prekrasna proljetna nedjelja izmamila je više od...
25.03.2025. u 20:00
U vremenu kada se sve više govori o održivom razvoju, inovacijama i pamet...
25.03.2025. u 16:00
SLAVONSKI BROD – Slavonskobrodski Dom molitve od 28. do 30. ožujka organiz...
25.03.2025. u 10:00
Neobična plava spirala koja se pojavila na večernjem nebu iznad Slavonije sinoć...
25.03.2025. u 08:00
ZAGREB / SLAVONSKI BROD – Dugogodišnja predanost očuvanju prirode i...
24.03.2025. u 16:00
BARTOLOVCI – Nakon nekoliko ozbiljnih prometnih nesreća na pješačko...
24.03.2025. u 12:00
ČAKOVEC / SLAVONSKI BROD – Dok javnost s nevjericom prati niz šokan...
24.03.2025. u 08:00
Bez objave rata, 6. travnja 1941. godine armije fašističkih zemal...
23.03.2025. u 20:00
Slavonski Brod će u travnju ugostiti dvoje izvođača čija su imena posljednjih go...
23.03.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – Ne treba vam tablica demografskih podataka da biste shvat...
22.03.2025. u 20:00
LAVONSKI BROD – Dok se Svjetski dan voda službeno obilježava 22. ožujka, u...
21.03.2025. u 20:00