insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Gastarbajteri u Brodu jedu golubove?!

Autor: 035portal Datum objave: 21.03.2024. u 16:00


Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.

 

Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.

 

 

No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.

 

 

Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.

 

U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.

 

Dobar tek!

 

Golubovi u octu - Francuska kuhinja

Paprikaš od golubova

Pirjani golubovi

Colomba con polenta

Golublja prsa s gljivama i salatom od špinata


 

 

 

 

 


Uhićen Brođanin (35)! Policija pronašla tvornicu marihuane u njegovom domu
Koncerti
Uhićen Brođanin (35)! Policija pronašla tvornicu marihuane u njegovom domu

Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Policijske uprave brodsko...

28.11.2025. u 14:23

Nakon godina monotonije- stiže li Advent koji smo toliko čekali?
Zabava
Nakon godina monotonije- stiže li Advent koji smo toliko čekali?

Advent u Slavonskom Brodu ove godine stiže u nešto drukčijem tonu. Nakon...

28.11.2025. u 12:30

Plenković stiže na otvorenje? Novi prijelaz postaje glavna ruta prema Europi!
Radar
Plenković stiže na otvorenje? Novi prijelaz postaje glavna ruta prema Europi!

Kako doznaje SBonline, proteklih je dana obavljen tehnički pregled novoizgrađene...

28.11.2025. u 07:30

Ravnateljica Mirela Jagodić i Glazbena škola – pobjednički tandem Hrvatske!
Grad to su ljudi
Ravnateljica Mirela Jagodić i Glazbena škola – pobjednički tandem Hrvatske!

Glazbena škola Slavonski Brod ušla je u ovu godinu s impresivnim p...

27.11.2025. u 17:30

Sve se slaže u jednu priču: Slavonski Brod postaje ključna točka za strane radnike?
Radar
Sve se slaže u jednu priču: Slavonski Brod postaje ključna točka za strane radnike?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je ovih dana popis obrazovn...

27.11.2025. u 15:00

Ovo je advent kojem se vraćate svake godine – Garčin opet briljira!
Zabava
Ovo je advent kojem se vraćate svake godine – Garčin opet briljira!

U Garčinu će i ove godine prosinački dani biti ispunjeni svjetlom, glazbom i živ...

27.11.2025. u 12:30

Četiri naselja na redu za odvoz glomaznog otpada — jeste li među njima?
Servisne informacije
Četiri naselja na redu za odvoz glomaznog otpada — jeste li među njima?

Slavonski Brod ponovno ulazi u sezonu prikupljanja glomaznog otpada, a prvi na r...

26.11.2025. u 20:00

Advent u Sibinju vraća toplinu blagdana
Zabava
Advent u Sibinju vraća toplinu blagdana

SIBINJ – Općina Sibinj i ove godine priprema adventsku čaroliju koja, već...

26.11.2025. u 17:30

´Ljudi nam dolaze iscrpljeni sustavom. Mi smo im često prva sigurna točka.´
Udruge
´Ljudi nam dolaze iscrpljeni sustavom. Mi smo im često prva sigurna točka.´

Danas je u Hotelu Art u Slavonskom Brodu održan okrugli stol pod nazivom “...

26.11.2025. u 12:30

Sustav zakazao? Nakon šutnje institucija — roditelji uzeli stvar u svoje ruke
Škola
Sustav zakazao? Nakon šutnje institucija — roditelji uzeli stvar u svoje ruke

Nakon jučerašnjeg teksta o prijavama roditelja iz šestog razreda O...

26.11.2025. u 07:38

Učenik donio bombu u školu?!
Priče
Učenik donio bombu u školu?!

Uznemireni i očajni roditelji učenika šestog razreda OŠ „Đur...

25.11.2025. u 17:30

Frano Piplović poručuje: ‘Ako ne govorimo, drugi će pisati našu povijest.’
Grad to su ljudi
Frano Piplović poručuje: ‘Ako ne govorimo, drugi će pisati našu povijest.’

Katarinski sajam i ove je godine ponudio bogat program i velik broj izlagača, no...

24.11.2025. u 20:00

´Incident´ obilježio Katarinski sajam: Što se događalo u šatoru nakon zatvaranja?
Koncerti
´Incident´ obilježio Katarinski sajam: Što se događalo u šatoru nakon zatvaranja?

Nakon što je SBonline objavio vijest o neuobičajenoj atmosferi u ugostite...

24.11.2025. u 12:15

Nagrada koja se čekala 14 godina: Ivana Opačak donijela COMET u Slavonski Brod!
Škola
Nagrada koja se čekala 14 godina: Ivana Opačak donijela COMET u Slavonski Brod!

Ekonomsko-birotehnička škola u Slavonskom Brodu ovih je dana upisala jeda...

24.11.2025. u 10:00

Snježna bajka nestaje sutra – ali vikend donosi još veće iznenađenje
Servisne informacije
Snježna bajka nestaje sutra – ali vikend donosi još veće iznenađenje

Brodsko-posavska županija ulazi u novi tjedan pod snježnim pokriva...

24.11.2025. u 07:30

Obogatili se pečenjem rakije
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Obogatili se pečenjem rakije

  OBOGATILI SE PEČENJEM RAKIJE Došavši iz Amerike tražiti s...

23.11.2025. u 20:00

;