Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.
Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.
No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.
Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.
U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.
Dobar tek!
SLAVONSKI BROD – Već dvanaesti dan tinja požar na odlagališ...
14.07.2025. u 19:22
SLAVONSKI BROD – Nevrijeme koje je 8. srpnja pogodilo Slavonski Brod odavn...
14.07.2025. u 12:00
Proslava 1000 godina od utemeljenja Hrvatskog Kraljevstva 1925. godine u Brodu n...
13.07.2025. u 20:00
ZAGREB – Dobre vijesti za vozače! Od utorka, 16. srpnja, na benzinskim pos...
13.07.2025. u 17:00
ZAGREB – Hrvatsko tržište ponovno se suočava s nestašicom je...
13.07.2025. u 14:00
GUNDINCI – Na oranici Obiteljskog poljop...
13.07.2025. u 11:00
SLAVONSKI BROD – Unatoč godinama upozoravanja i zahtjeva građana za hitnom...
13.07.2025. u 08:00
Već od idućeg ljeta vozače na hrvatskim autocestama mogla bi d...
12.07.2025. u 17:00
STRMAC – Motori su zagrmjeli, gitare zaparale zrak, a kamp se ispunio smij...
12.07.2025. u 08:00
Nova Gradiška – U srcu grada u punom su jeku radovi na jedn...
11.07.2025. u 18:00
Grad Slavonski Brod nastavlja s konkretnim koracima u cilju mo...
11.07.2025. u 10:00
Ako ste tražili idealan način da vaše dijete tijekom lj...
10.07.2025. u 20:00
Bosanski Brod / Slavonski Brod, 10. srpnja 2025. – Višednevni požar...
10.07.2025. u 17:40
SLAVONSKI BROD – U prostoru Tehničke škole Slavon...
09.07.2025. u 20:00
Na nedavnoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je odluka koja bi mogla d...
09.07.2025. u 16:00
Na autocesti A3, najprometnijoj, ali i najopasnijoj prometnici...
09.07.2025. u 14:00