insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Gastarbajteri u Brodu jedu golubove?!

Autor: 035portal Datum objave: 21.03.2024. u 16:00

Gastarbajteri u Brodu jedu golubove?!

Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.

 

Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.

 

 

No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.

 

 

Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.

 

U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.

 

Dobar tek!

 

Golubovi u octu - Francuska kuhinja

Paprikaš od golubova

Pirjani golubovi

Colomba con polenta

Golublja prsa s gljivama i salatom od špinata


 

 

 

 

 


Udruge
Advent kakav se pamti: Lovčić ispisao još jednu božićnu priču

Na obroncima Dilja, u pitoresknom selu Lovčić, skrivenom između Brodskog Stupnik...

22.12.2025. u 10:00

Radar
Hoće li biti snijega za Božić?

Stanovnike Brodsko-posavske županije u razdoblju od 22. do 28. prosinca 2025. oč...

22.12.2025. u 07:30

101 brodska priča Zvonimira Toldija
Virtuozna glazbenica, naše gore list (1)

- Od profesora, jedino nju nikada nismo oslovljavali s „drugarice profesor...

21.12.2025. u 20:00

Udruge
Deset godina tihe borbe kroz umjetnost

  Deset godina nakon što je prvi put otvorila vrata javnosti, likov...

21.12.2025. u 12:00

Koncerti
180 eura mjesečno: Županija otvorila natječaj za stipendije

U akademskoj 2025./2026. godini Brodsko-posavska županija dodijelit...

21.12.2025. u 08:00

Priče
Grad koji ne okreće glavu: 552 tajna prijatelja promijenila nečiji Božić

U predblagdansko vrijeme, kada se gradovi pune svjetlima, a riječi solidarnosti...

20.12.2025. u 12:00

Radar
Prvi portal već postavljen, slijedi još 211

Hrvatske autoceste započele su vidljivu fazu uvođenja novog sustava naplate cest...

20.12.2025. u 08:00

Škola
Cernik, Oriovac i Bebrina dobili značajna sredstva za djecu

Ministarstvo demografije i useljeništva donijelo je odluku o financiranju...

19.12.2025. u 20:00

Škola
Od snova do stvarnosti: Djeca s poteškoćama u razvoju napokon u prostoru po svojoj mjeri

Nakon što su 8. prosinca 2025. godine u novu zgradu u Uli...

19.12.2025. u 17:30

Gastro
Domino’s Pizza uz veliko slavlje i posebne ponude otvorila vrata nove poslovnice u Slavonskom Brodu

Domino’s Pizza jučer je uz veliko slavlje uspješno otvorila svoju p...

19.12.2025. u 15:00

Koncerti
Razgovarali smo s vlasnikom najpopularnije kuće u Hrvatskoj: ‘Lani su prijetili da će je zapaliti’

U mirnom slavonskobrodskom naselju Podvinje, uoči božićnih blagdana, jedna je ob...

19.12.2025. u 12:30

Radar
Alarm za potrošače: Mlinar opozvao više vrsta kruha

Državni inspektorat Republike Hrvatske jučer je obavijestio po...

19.12.2025. u 10:00

Događanja
Imena koja ne smiju izblijedjeti: 27 poginulih, 118 ranjenih, jedna postrojba

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom...

19.12.2025. u 07:30

Radar
Imaš prazan stan? APN nudi sigurnu isplatu, evo kako sudjelovati

APN pokreće Program priuštivog najma uz stroge uvjete i zajamčenu isplatu...

18.12.2025. u 16:30

Radar
Znamo da vam smeta: Dalija Orešković prozvala društvo, Kurir proglasio skandal

Jedna božićna dekoracija u slavonskobrodskom Podvinju bila je dovoljna d...

18.12.2025. u 10:39

Radar
Vlasnik kuće poručio nakon dolaska policije: Soli na rep!

Slavonski Brod ovih se dana našao u središtu pozornosti zbog događ...

17.12.2025. u 20:33

;