insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Gastarbajteri u Brodu jedu golubove?!

Autor: 035portal Datum objave: 21.03.2024. u 16:00


Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.

 

Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.

 

 

No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.

 

 

Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.

 

U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.

 

Dobar tek!

 

Golubovi u octu - Francuska kuhinja

Paprikaš od golubova

Pirjani golubovi

Colomba con polenta

Golublja prsa s gljivama i salatom od špinata


 

 

 

 

 


Šezdeset godina slavonske duše: Stiže novo izdanje kultnog kalendara Čiča Grge Grgina
Zabava
Šezdeset godina slavonske duše: Stiže novo izdanje kultnog kalendara Čiča Grge Grgina

U godini u kojoj slavonska tradicija možda nikada nije bila potrebnija, najavlju...

14.11.2025. u 17:30

Modrić i Milan- sve o rasporedu utakmica ove jeseni
Savjeti i trikovi
Modrić i Milan- sve o rasporedu utakmica ove jeseni

Luka Modrić nije mogao na bolji način započeti svoju avanturu u dresu Milana. Za...

14.11.2025. u 14:24

Policija ispred zgrade, ali atmosfera mirna: Slavonski Brod prkosi trendu podjela
Događanja
Policija ispred zgrade, ali atmosfera mirna: Slavonski Brod prkosi trendu podjela

Dok se posljednjih dana Hrvatskom šire slike napetosti, prekida manifesta...

14.11.2025. u 07:30

U tišini i molitvi, Brođani opet poručuju- nismo zaboravili
Udruge
U tišini i molitvi, Brođani opet poručuju- nismo zaboravili

U petak će Slavonski Brod još jednom zastati u tišini i sjećanju....

12.11.2025. u 20:00

Brodska bolnica o listama čekanja: Svaki peti termin propadne zbog neodgovornosti!
Zdravlje
Brodska bolnica o listama čekanja: Svaki peti termin propadne zbog neodgovornosti!

Kada smo prije mjesec dana objavili tekst Tko preživi – dočekat će termin&...

12.11.2025. u 12:30

Zatvoren čvor Nova Gradiška: Kada, gdje i kojim putem dalje?
Servisne informacije
Zatvoren čvor Nova Gradiška: Kada, gdje i kojim putem dalje?

Nova Gradiška, 12. studenog 2025. – Jučer je započela prva faza rad...

12.11.2025. u 10:00

Počinje odvoz glomaznog otpada u Slavonskom Brodu
Servisne informacije
Počinje odvoz glomaznog otpada u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod, 11. studenog 2025. – Komunalno društvo "Komunalac"...

12.11.2025. u 07:30

Oživjeli smo arhivu: Stare slike Broda sada ´govore´ same za sebe
Grad to su ljudi
Oživjeli smo arhivu: Stare slike Broda sada ´govore´ same za sebe

Kako bi izgledalo da fotografije stare više od sto godina mogu „pro...

11.11.2025. u 19:55

Oporba kritizira, roditelji odobrili: Gdje je istina?
Škola
Oporba kritizira, roditelji odobrili: Gdje je istina?

Dio vijećnika Županijske skupštine Brodsko-posavske županije održao je pr...

11.11.2025. u 15:00

Ne jedite ovo! Povlači se proizvod poznatog brenda
Radar
Ne jedite ovo! Povlači se proizvod poznatog brenda

Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je kako se iz prodaje povlači PIK...

10.11.2025. u 20:00

Studentske potpore za djecu branitelja: Moguće do 100 € mjesečno
Škola
Studentske potpore za djecu branitelja: Moguće do 100 € mjesečno

Upravni odbor Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovi...

10.11.2025. u 17:30

Advent dobiva novu/ staru atrakciju. Ili kulisu? Vidjet ćemo.
Radar
Advent dobiva novu/ staru atrakciju. Ili kulisu? Vidjet ćemo.

Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić ponovno se postavlja panoramski kotač kao jedna od...

10.11.2025. u 12:15

Jesmo li pobjegli od zime? Temperature kakve nismo očekivali
Servisne informacije
Jesmo li pobjegli od zime? Temperature kakve nismo očekivali

Premda se nalazimo u srcu studenoga, vrijeme u Brodsko-posavskoj županiji ovih ć...

10.11.2025. u 07:30

Šale iz Broda i brodske župe
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Šale iz Broda i brodske župe

  ŠALE IZ BRODA I BRODSKE ŽUPE   JOJ, FUGO, FUGO...  ...

09.11.2025. u 20:00

Policija najavila velike kontrole za Martinje: Nema tolerancije!
Savjeti i trikovi
Policija najavila velike kontrole za Martinje: Nema tolerancije!

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju sa pojačani...

08.11.2025. u 20:00

Kada lokalna priča postane europska: Slučaj Vinka Grgića pod povećalom
Priče
Kada lokalna priča postane europska: Slučaj Vinka Grgića pod povećalom

EUinMyRegion Media Trips studijski je program Europske komisije za regionalne i...

08.11.2025. u 12:00

;