Život

Ovo su najgora hrvatska jela: Švargl na prvom mjestu!

Autor: Portal035 Datum objave: 24.11.2023. u 16:00


TasteAtlas, globalni digitalni vodič za lokalnu hranu, nedavno je objavio listu deset najgorih ocijenjenih jela u Hrvatskoj. Na listi se nalazi devet jela i jedno piće. Među njima su neka slatka i neka slana jela, kao i jedno alkoholno piće. Na vrhu ljestvice najgorih jela nalazi se švargl, jelo koje je mnogim Slavoncima dragocjeno. Odmah iza njega je tradicionalno slavonsko jelo - kruh, mast i paprika.

 

Pogledajte kompletnu listu najgorih hrvatskih jela sastavljenu prema ocjenama korisnika TasteAtlasa:

 

Švargl

Švargl je vrsta tlačenice napravljene od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, nareže i začini raznovrsnim začinima kao što su sol, crni papar, slatka ili ljuta paprika te češnjak. Nakon toga se smjesa puni u svinjski želudac ili crijevo te kuha i preša.

 

Kruh, mast i paprika

Ovo je hrvatski specijalitet koji je bio popularan tijekom ratnih devedesetih, ali ponovno dobiva pozornost na božićnim sajmovima. Sastoji se od deblje kriške kruha premazane slojem svinjske masti te posipane solju i mljevenom crvenom paprikom.

 

Stonska torta

Ova torta sastoji se od makarula, tjestenine slične penne, složene s mljevenim bademima ili orasima, ribanom čokoladom, cimetom i limunovom koricom, te prelivena mješavinom maslaca i jaja.

 

Istarska supa

Unatoč nazivu, ovo jelo malo podsjeća na tradicionalnu supu. Priprema se u glinenom vrču zvanom bukaleta, kombinirajući začine, maslinovo ulje, zagrijano crno vino te se poslužuje s grilanim kriškama kruha.

 

Krvavice

Ove kobasice se proizvode u cijeloj Hrvatskoj od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna. Uglavnom se konzumiraju tijekom zime.

 

Neretvanski brudet

Ovo jelo karakteristično za neretvanski kraj sadrži jegulje, žabe te morske plodove, pirjane s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, rajčicom, vinom i octom.

 

Imotska torta

Tart iz Imotskog sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od badema i raznih začina te alkohola poput prošeka ili bijelog vina.

 

Gemišt

Hrvatsko piće napravljeno od bijelog vina i gazirane mineralne vode, popularno tijekom ljeta.

 

Granatir

Jelo koje se sastoji od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike, često povezivano s seljačkom kuhinjom, posebice u Slavoniji.

 

Mandulat

 

Tradicionalna slastica iz Dalmacije koja se pravi od meda i badema, često konzumirana kao desert ili međuobrok.


Zarobljenik u Vladivostoku
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Zarobljenik u Vladivostoku

Prema zabilježenim podacima u Legitimaciji rezervnih i penzionisanih oficira Jug...

06.01.2025. u 20:00

Finska vodi s 82,2%, Hrvatska slijedi s 74,3% kućanstava bez djece
Priče
Finska vodi s 82,2%, Hrvatska slijedi s 74,3% kućanstava bez djece

Dok Eurostatovi podaci osvjetljavaju trenutačno stanje kućanstava, domaća statis...

06.01.2025. u 11:00

Tri crna gavrana
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Tri crna gavrana

Tri crna gavrana sletjela na fenjer nad ulazom u dugu prizemnicu svu u velikim s...

05.01.2025. u 20:00

Božić je prošao, evo kada Komunalac odvozi vaša drvca!
Servisne informacije
Božić je prošao, evo kada Komunalac odvozi vaša drvca!

TD Komunalac d.o.o. obavještava građane da će se prikupljanje i odvoz božićnih d...

05.01.2025. u 14:00

Sudar na kružnom toku: Vozač bijelog Peugeota traži pravdu
Radar
Sudar na kružnom toku: Vozač bijelog Peugeota traži pravdu

Dana 4. siječnja, oko 21:30, na kružnom toku kod Korza dogodila se prometna nesr...

05.01.2025. u 11:00

Zatvorena vrata ili otvorena blagajna? Evo tko radi sutra!
Savjeti i trikovi
Zatvorena vrata ili otvorena blagajna? Evo tko radi sutra!

Produženi vikend povodom Bogojavljenja, neradnog dana u Hrvatskoj, donosi promje...

04.01.2025. u 20:00

Prijave za županijske stipendije traju još 15 dana: Požurite!
Škola
Prijave za županijske stipendije traju još 15 dana: Požurite!

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redo...

04.01.2025. u 16:00

Što je 'Veliki zimski šesterokut'? Saznajte na radionici koja će vas oduševiti!
Udruge
Što je 'Veliki zimski šesterokut'? Saznajte na radionici koja će vas oduševiti!

Od studenoga 2024. godine, Slavonski Brod postao je bogatiji za jedinstvenu atra...

04.01.2025. u 14:00

Baka Reza i Dante: 102 godine razlike između bake i šukununuka
Priče
Baka Reza i Dante: 102 godine razlike između bake i šukununuka

Prema informacijama SBOnline-a, Terezija Satinović, od milja zvana baka Reza, 1....

03.01.2025. u 16:00

Kad grad ne diše: Šutnja koja guši Slavonski Brod
Radar
Kad grad ne diše: Šutnja koja guši Slavonski Brod

U Slavonskom Brodu, nakon gotovo desetljeća neuspješne borbe, zagađeni zrak i da...

03.01.2025. u 10:00

Operacija „Širinci '92“: Posljednja bitka prije Sarajevskog primirja
Priče
Operacija „Širinci '92“: Posljednja bitka prije Sarajevskog primirja

Na zapadnoslavonskom ratištu početkom listopada 1991. godine ustrojena je Operat...

03.01.2025. u 08:00

Nova gradska odluka: Sajamski dani uz groblja cijele godine
Servisne informacije
Nova gradska odluka: Sajamski dani uz groblja cijele godine

Građani Slavonskog Broda obaviješteni su o donošenju nove Odluke o proglašenju s...

02.01.2025. u 20:00

Brođanka s glasom anđela: Paola Opačak pokorila The Voice Kids!
Zabava
Brođanka s glasom anđela: Paola Opačak pokorila The Voice Kids!

Slavonski Brod ponosno prati uspjehe Paole Opačak, trinaestogodišnje djevojčice...

02.01.2025. u 16:00

Prvo novorođenče u Slavonskom Brodu: Jakov stigao u 7:33!
Priče
Prvo novorođenče u Slavonskom Brodu: Jakov stigao u 7:33!

Dok su mnogi još uvijek zbrajali dojmove najluđe noći u godini, u rodilištu Opće...

02.01.2025. u 09:40

Bukne vatra u tkalačkoj školi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Bukne vatra u tkalačkoj školi

Svim je ćilimom što ih narod pravi, namjena ta, da služe kao pokrivalo za postel...

01.01.2025. u 20:00

Komunalac u akciji: Grad dobio 97 novih zelenih čuvara zraka
Priče
Komunalac u akciji: Grad dobio 97 novih zelenih čuvara zraka

Grad Slavonski Brod napravio je još jedan značajan iskorak prema očuvanju i unap...

01.01.2025. u 14:00