Život

Zašto biste u redovnu prehranu trebali uvesti gorku hranu?

Autor: 035portal Datum objave: 14.11.2023. u 20:00


 

Što je zajedničko radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje na našem jeziku detektiraju receptori za gorak okus. To su zdrave namirnice, pa i ako nam gorka hrana nije po volji bilo bi dobro povremeno je uključiti u prehranu.

 

Od pet različitih vrsta okusa, slatkoga, slanog, kiselog, gorkog i umamija, gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica. 

Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće, ili kiselosti.

 

Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu.

Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili u predjelo. 

 

 

Zbog čega tako puno ljudi ne voli gorku hranu?

"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

Brojne biljke proizvode gorke tvari upravo zato da bi se zaštitile od predatora.

No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvome gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.

 

Što čini gorku hranu tako zdravom?

 

Gorke tvari pospješuju rad probave, pojasnili su iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. One pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.

Gorka hrana istodobno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom, ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale.

Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je da to činite korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke komponente.

Salata puterica i gorki radič pomiješani s bobicama nara i slano-slatkim preljevom ukusan su početak, savjetuje Christina Esser.

 

Mogu li gorke tvari biti štetne?

 

U nekim slučajevima da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac, ili bundeva gorkoga okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate.

To se, primjerice odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

 

Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?

 

Neki dodaci prehrani temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari.

Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu Astrid Tombek kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće, umjesto za kapi, kapsule, ili tablete.

Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.

 

Još jedna stvar koju treba imati na umu - kod dodataka prehrani može doći do predoziranja.

Konzumirate li umjesto suplemenata prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan. 

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, 'mišancija', jabučni ocat, zeleni čaj...

 

Je li gorka hrana bogata nutrijentima?

 

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A,C i E kao i kalcija, kalija i magnezija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.


Žuti alarm aktiviran! Slavonski Brod ulazi u nestabilnu vremensku zonu
Servisne informacije
Žuti alarm aktiviran! Slavonski Brod ulazi u nestabilnu vremensku zonu

SLAVONSKI BROD – Državni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upoz...

03.06.2025. u 14:00

Ovog ljeta djeca će poželjeti ostati u Brodu – evo i zašto!
Događanja
Ovog ljeta djeca će poželjeti ostati u Brodu – evo i zašto!

S završetkom nastavne godine, Slavonski Brod već tradicionalno nudi rje&s...

03.06.2025. u 10:00

Ovo nije Bejrut, ovo je Slavonski Brod: Kante pretrpane, smeće posvuda
Radar
Ovo nije Bejrut, ovo je Slavonski Brod: Kante pretrpane, smeće posvuda

Dok gradske vlasti i komunalna poduzeća debatiraju o vizijama “zelenog gra...

02.06.2025. u 19:56

Nema više tolerancije: Policija najavila još strože kontrole
Radar
Nema više tolerancije: Policija najavila još strože kontrole

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, prošli tjedan (...

02.06.2025. u 18:00

Donji Andrijevci: Automobili planuli u svega nekoliko sekundi
Događanja
Donji Andrijevci: Automobili planuli u svega nekoliko sekundi

Gusti crni dim, vozilo u plamenu i odlučna intervencija – sve je to obilje...

02.06.2025. u 16:00

Povučeni proizvodi iz dm-a! Ako imate ove simptome, odmah se javite liječniku!
Radar
Povučeni proizvodi iz dm-a! Ako imate ove simptome, odmah se javite liječniku!

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je potrošače o opozivu...

02.06.2025. u 08:00

Dok je Sava vrvila kupačima
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Dok je Sava vrvila kupačima

Kad bi se pobrojile sve nekadašnje brodske savske plaže i kupališt...

01.06.2025. u 20:00

Slavonski Brod i Nova Gradiška ulaze u ´afričku rernu´
Radar
Slavonski Brod i Nova Gradiška ulaze u ´afričku rernu´

SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA – Dok je kalendarsko ljeto jo&scaron...

31.05.2025. u 20:00

Uključi se u projekt koji slavi glazbenu baštinu
Događanja
Uključi se u projekt koji slavi glazbenu baštinu

SLAVONSKI BROD – Svi koji vole zborsko pjevanje i žele biti dio glazbenog...

31.05.2025. u 08:00

Kako su sibinjski Wagnerovi postali Brođani?
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Kako su sibinjski Wagnerovi postali Brođani?

Kao iz najromantičnije priče, gdje suđeni dojaši na konju, tako je započe...

30.05.2025. u 20:00

Nebom iznad Broda i Gradiške grmjet će Rafalei – evo kad ih možete vidjeti!
Servisne informacije
Nebom iznad Broda i Gradiške grmjet će Rafalei – evo kad ih možete vidjeti!

U poslijepodnevnim satima, nebo iznad Slavonskog Broda i Nove Gradiške na...

30.05.2025. u 14:00

Dan državnosti Republike Hrvatske – podsjetnik na početak slobode
Događanja
Dan državnosti Republike Hrvatske – podsjetnik na početak slobode

Republika Hrvatska danas obilježava Dan državnosti, jedan od najvažnijih datuma...

30.05.2025. u 08:00

Gradska uprava zuji, komarci i dalje bodu – tko će prvi prestati?
Radar
Gradska uprava zuji, komarci i dalje bodu – tko će prvi prestati?

SLAVONSKI BROD – Peti po redu larvicidni tretman na području Slavonskog Br...

29.05.2025. u 16:00

401 000 € kasnije: Pogledajte kako izgleda novi kružni tok!
Servisne informacije
401 000 € kasnije: Pogledajte kako izgleda novi kružni tok!

SLAVONSKI BROD – Novo prometno rješenje u središtu grada, kr...

29.05.2025. u 12:00

Još jedan lijek nestaje s tržišta
Zdravlje
Još jedan lijek nestaje s tržišta

Hrvatski pacijenti ponovno se suočavaju s nestašicom lijekova. Ovoga puta...

28.05.2025. u 18:00

Šamac pamti, škola traje: 260 godina tradicije i zajedništva!
Škola
Šamac pamti, škola traje: 260 godina tradicije i zajedništva!

SLAVONSKI ŠAMAC – Jučer je Osnovna škola „Josip Kozara...

28.05.2025. u 10:00

;