Život

Zašto biste u redovnu prehranu trebali uvesti gorku hranu?

Autor: 035portal Datum objave: 14.11.2023. u 20:00


 

Što je zajedničko radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje na našem jeziku detektiraju receptori za gorak okus. To su zdrave namirnice, pa i ako nam gorka hrana nije po volji bilo bi dobro povremeno je uključiti u prehranu.

 

Od pet različitih vrsta okusa, slatkoga, slanog, kiselog, gorkog i umamija, gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica. 

Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće, ili kiselosti.

 

Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu.

Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili u predjelo. 

 

 

Zbog čega tako puno ljudi ne voli gorku hranu?

"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

Brojne biljke proizvode gorke tvari upravo zato da bi se zaštitile od predatora.

No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvome gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.

 

Što čini gorku hranu tako zdravom?

 

Gorke tvari pospješuju rad probave, pojasnili su iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. One pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.

Gorka hrana istodobno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom, ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale.

Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je da to činite korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke komponente.

Salata puterica i gorki radič pomiješani s bobicama nara i slano-slatkim preljevom ukusan su početak, savjetuje Christina Esser.

 

Mogu li gorke tvari biti štetne?

 

U nekim slučajevima da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac, ili bundeva gorkoga okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate.

To se, primjerice odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

 

Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?

 

Neki dodaci prehrani temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari.

Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu Astrid Tombek kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće, umjesto za kapi, kapsule, ili tablete.

Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.

 

Još jedna stvar koju treba imati na umu - kod dodataka prehrani može doći do predoziranja.

Konzumirate li umjesto suplemenata prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan. 

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, 'mišancija', jabučni ocat, zeleni čaj...

 

Je li gorka hrana bogata nutrijentima?

 

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A,C i E kao i kalcija, kalija i magnezija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.


Pješačka zona otvorena za izabrane, ali Starčevićeva već izgleda zapušteno
Radar
Pješačka zona otvorena za izabrane, ali Starčevićeva već izgleda zapušteno

Nakon višemjesečne blokade i brojnih pritužbi stanara i obrtnika, gradska...

18.04.2025. u 14:00

Slavonski Brod kao tranzitna točka: čamci, granica i zarada
Radar
Slavonski Brod kao tranzitna točka: čamci, granica i zarada

SLAVONSKI BROD / OSIJEK – Nakon višemjesečne istrage, pred Županijs...

17.04.2025. u 12:00

Radijska minuta pritiska: Kako se pokušava ušutkati 035portal?
Priče
Radijska minuta pritiska: Kako se pokušava ušutkati 035portal?

U najnovijem izdanju emisije "Gradskih 60 minuta", emitirane na Radiju Brod 15....

16.04.2025. u 20:00

Uskrsna čarolija u Tvrđavi Brod: Zec stiže u subotu!
Zabava
Uskrsna čarolija u Tvrđavi Brod: Zec stiže u subotu!

Grad Slavonski Brod s radošću najavljuje tradicionalno uskrsno druženje n...

16.04.2025. u 10:00

Roditelji peticijom traže ispriku organizatora. Hoće li ju dobiti?
Radar
Roditelji peticijom traže ispriku organizatora. Hoće li ju dobiti?

Slavonski Brod, travanj 2025. – Ovogodišnja manifestacija „U...

15.04.2025. u 12:00

Tišina, pipeta i srce: Priča o herojima iz sjene koji drže zdravstvo na okupu
Priče
Tišina, pipeta i srce: Priča o herojima iz sjene koji drže zdravstvo na okupu

U tišini laboratorija ne čuju se ni otkucaji, ni uzdasi, ni panika. Samo...

15.04.2025. u 07:32

Jeste li ikad rekli: ´Znam te ptico´? Nakon ove radionice hoćete!
Udruge
Jeste li ikad rekli: ´Znam te ptico´? Nakon ove radionice hoćete!

Iako svakodnevno čujemo njihovo pjevanje i viđamo ih na prozorima, granama ili u...

14.04.2025. u 20:00

Otkazani Mega bikers susreti – je li ovo kraj jedne ere?
Događanja
Otkazani Mega bikers susreti – je li ovo kraj jedne ere?

Vijest koja je sinoć službeno potvrđena na Facebook stranici Moto kluba Brod odj...

14.04.2025. u 07:00

Tko je bio Ivo Škrbina?
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Tko je bio Ivo Škrbina?

- On je došo kući, pobjego od partizana i njetko je vojski dojavijo da je...

13.04.2025. u 20:00

Dvije brodske škole dobile suglasnost za gradnju sportskih dvorana
Škola
Dvije brodske škole dobile suglasnost za gradnju sportskih dvorana

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih izdalo je suglasno...

12.04.2025. u 17:00

Prometni kolaps na vidiku? Evo koje ulice izbjegavati sljedeći tjedan!
Servisne informacije
Prometni kolaps na vidiku? Evo koje ulice izbjegavati sljedeći tjedan!

Zbog planiranih radova na modernizaciji kolnika, Ulica Josipa...

12.04.2025. u 08:00

Kampanja kreće, a gradonačelnik pokazao najodanijeg prijatelja
Kućni ljubimci
Kampanja kreće, a gradonačelnik pokazao najodanijeg prijatelja

Iako službeni rokovi još nisu stigli, u Slavonskom Brodu kampanja za loka...

11.04.2025. u 16:00

Navijale do zadnjeg daha – tko su legendarne kraljice tribina?
Zabava
Navijale do zadnjeg daha – tko su legendarne kraljice tribina?

KOPRIVNICA / SLAVONSKI BROD – Dok su hrvatske rukometašice vodile ž...

11.04.2025. u 10:00

Tko laže – političari, pjevač ili organizatori? Novi glazbeni skandal u Gradiški!
Koncerti
Tko laže – političari, pjevač ili organizatori? Novi glazbeni skandal u Gradiški!

U Brodsko-posavskoj županiji posljednjih dana najveće rasprave izazivaju glazben...

11.04.2025. u 08:00

Granični prijelaz pretvoren u parkiralište: Što se događa u Staroj Gradiški?
Servisne informacije
Granični prijelaz pretvoren u parkiralište: Što se događa u Staroj Gradiški?

Masić / Stara Gradiška – 10. travnja 2025. Zbog oštećenja o...

10.04.2025. u 18:13