insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Zašto biste u redovnu prehranu trebali uvesti gorku hranu?

Autor: 035portal Datum objave: 14.11.2023. u 20:00


 

Što je zajedničko radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje na našem jeziku detektiraju receptori za gorak okus. To su zdrave namirnice, pa i ako nam gorka hrana nije po volji bilo bi dobro povremeno je uključiti u prehranu.

 

Od pet različitih vrsta okusa, slatkoga, slanog, kiselog, gorkog i umamija, gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica. 

Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće, ili kiselosti.

 

Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu.

Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili u predjelo. 

 

 

Zbog čega tako puno ljudi ne voli gorku hranu?

"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

Brojne biljke proizvode gorke tvari upravo zato da bi se zaštitile od predatora.

No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvome gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.

 

Što čini gorku hranu tako zdravom?

 

Gorke tvari pospješuju rad probave, pojasnili su iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. One pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.

Gorka hrana istodobno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom, ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale.

Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je da to činite korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke komponente.

Salata puterica i gorki radič pomiješani s bobicama nara i slano-slatkim preljevom ukusan su početak, savjetuje Christina Esser.

 

Mogu li gorke tvari biti štetne?

 

U nekim slučajevima da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac, ili bundeva gorkoga okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate.

To se, primjerice odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

 

Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?

 

Neki dodaci prehrani temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari.

Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu Astrid Tombek kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće, umjesto za kapi, kapsule, ili tablete.

Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.

 

Još jedna stvar koju treba imati na umu - kod dodataka prehrani može doći do predoziranja.

Konzumirate li umjesto suplemenata prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan. 

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, 'mišancija', jabučni ocat, zeleni čaj...

 

Je li gorka hrana bogata nutrijentima?

 

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A,C i E kao i kalcija, kalija i magnezija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.


Šale iz Broda i brodske župe
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Šale iz Broda i brodske župe

  ŠALE IZ BRODA I BRODSKE ŽUPE   JOJ, FUGO, FUGO...  ...

09.11.2025. u 20:00

Policija najavila velike kontrole za Martinje: Nema tolerancije!
Savjeti i trikovi
Policija najavila velike kontrole za Martinje: Nema tolerancije!

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju sa pojačani...

08.11.2025. u 20:00

Kada lokalna priča postane europska: Slučaj Vinka Grgića pod povećalom
Priče
Kada lokalna priča postane europska: Slučaj Vinka Grgića pod povećalom

EUinMyRegion Media Trips studijski je program Europske komisije za regionalne i...

08.11.2025. u 12:00

Tko su ljudi koji su stali između života i smrti – više od sto puta?
Grad to su ljudi
Tko su ljudi koji su stali između života i smrti – više od sto puta?

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana dobrovoljnih davatelja krvi, Gradsko dru&...

08.11.2025. u 08:02

Šok u vrtiću: Načelnik upao usred radnog vremena i prijetio otkazima!?
Priče
Šok u vrtiću: Načelnik upao usred radnog vremena i prijetio otkazima!?

U Rešetarima se ovih dana otvorilo ozbiljno pitanje zaštite radnič...

07.11.2025. u 17:46

Svi za Vukovar: Stotine učenika opet voze u čast grada heroja
Događanja
Svi za Vukovar: Stotine učenika opet voze u čast grada heroja

Po četvrti put zaredom, učenici i nastavnici Osnovne škole Sibinjskih žrt...

07.11.2025. u 12:30

Manje čekanja, više uštede: Račune platite u svom susjedstvu
Servisne informacije
Manje čekanja, više uštede: Račune platite u svom susjedstvu

Građankama i građanima Slavonskog Broda i ovoga mjeseca bit će dostupne mobilne...

07.11.2025. u 07:30

Pozor vozači: Runjaninova u blokadi!
Servisne informacije
Pozor vozači: Runjaninova u blokadi!

Zbog planiranih radova ispiranja kanalizacijskog sustava, u četvrtak, 6. studeno...

06.11.2025. u 07:59

Romobilom ju pokosio na kućnom pragu: Sutkinja završila s frakturom glave!
Priče
Romobilom ju pokosio na kućnom pragu: Sutkinja završila s frakturom glave!

„Samo sam zakoračila iz kuće na nogostup – i nastao je mrak.“T...

05.11.2025. u 19:31

Grad se ujedinio oko jednog imena: Tko je Arsen Granda?
Grad to su ljudi
Grad se ujedinio oko jednog imena: Tko je Arsen Granda?

U ozračju zajedništva koje se posljednjih godina, nažalost, sve rjeđe osj...

05.11.2025. u 12:30

Brođani štede duplo manje od Istrijana — jaz nikad veći!
Radar
Brođani štede duplo manje od Istrijana — jaz nikad veći!

Kraj rujna donio je novu sliku financijskog stanja hrvatskih kućanstava. Prema p...

04.11.2025. u 15:00

Nova zatvaranja traka na A3: Vozači, pripremite živce!
Servisne informacije
Nova zatvaranja traka na A3: Vozači, pripremite živce!

Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...

03.11.2025. u 17:30

Hrvatska istina na velikom platnu – ´260 dana´ sutra u Slavonskom Brodu!
Događanja
Hrvatska istina na velikom platnu – ´260 dana´ sutra u Slavonskom Brodu!

Nakon svečane svjetske premijere pred prepunom osječkom dvoranom Gradski vrt, fi...

03.11.2025. u 12:30

Da, opet će padati. Evo i kada
Servisne informacije
Da, opet će padati. Evo i kada

Kiša koja je jutros pala donijela je onaj poznati studeni u...

03.11.2025. u 07:50

Priča uz lijepu peć (III)
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Priča uz lijepu peć (III)

    PRIČA UZ LIJEPU PEĆ (III.) Još nas jedna dogodovš...

02.11.2025. u 20:00

Nakon potvrde smrti, iz Marse poručuju: ´Dado ostaje s nama!´
Grad to su ljudi
Nakon potvrde smrti, iz Marse poručuju: ´Dado ostaje s nama!´

SLAVONSKI BROD – Nakon jučerašnje vijesti o smrti Dalibora (Dade) &...

02.11.2025. u 12:00

;