Život

Zašto biste u redovnu prehranu trebali uvesti gorku hranu?

Autor: 035portal Datum objave: 14.11.2023. u 20:00


 

Što je zajedničko radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje na našem jeziku detektiraju receptori za gorak okus. To su zdrave namirnice, pa i ako nam gorka hrana nije po volji bilo bi dobro povremeno je uključiti u prehranu.

 

Od pet različitih vrsta okusa, slatkoga, slanog, kiselog, gorkog i umamija, gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica. 

Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće, ili kiselosti.

 

Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu.

Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili u predjelo. 

 

 

Zbog čega tako puno ljudi ne voli gorku hranu?

"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

Brojne biljke proizvode gorke tvari upravo zato da bi se zaštitile od predatora.

No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvome gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.

 

Što čini gorku hranu tako zdravom?

 

Gorke tvari pospješuju rad probave, pojasnili su iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. One pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.

Gorka hrana istodobno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom, ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale.

Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je da to činite korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke komponente.

Salata puterica i gorki radič pomiješani s bobicama nara i slano-slatkim preljevom ukusan su početak, savjetuje Christina Esser.

 

Mogu li gorke tvari biti štetne?

 

U nekim slučajevima da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac, ili bundeva gorkoga okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate.

To se, primjerice odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

 

Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?

 

Neki dodaci prehrani temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari.

Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu Astrid Tombek kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće, umjesto za kapi, kapsule, ili tablete.

Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.

 

Još jedna stvar koju treba imati na umu - kod dodataka prehrani može doći do predoziranja.

Konzumirate li umjesto suplemenata prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan. 

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, 'mišancija', jabučni ocat, zeleni čaj...

 

Je li gorka hrana bogata nutrijentima?

 

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A,C i E kao i kalcija, kalija i magnezija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.


Oživljen srednjovjekovni običaj – može li zvono stvarno rastjerati oblake?
Priče
Oživljen srednjovjekovni običaj – može li zvono stvarno rastjerati oblake?

VINKOVCI – Tamni, apokaliptični oblaci nadvili su se jučer nad istočni dio...

18.07.2025. u 20:00

Severina, Miroslav Ilić, Krankšvester – spoj nemogućeg na NG Ljetu
Događanja
Severina, Miroslav Ilić, Krankšvester – spoj nemogućeg na NG Ljetu

Nova Gradiška i ovoga ljeta potvrđuje status regionalnog središta...

18.07.2025. u 10:00

Proglašena prirodna nepogoda, prijave štete otvorene za pogođene građane i poljoprivrednike
Servisne informacije
Proglašena prirodna nepogoda, prijave štete otvorene za pogođene građane i poljoprivrednike

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA / SLAVONSKI BROD – Zbog posljedica razornog oluj...

18.07.2025. u 08:00

Najuspješniji maturant u Hrvatskoj dolazi iz Slavonskog Broda- upoznajte Bornu!
Škola
Najuspješniji maturant u Hrvatskoj dolazi iz Slavonskog Broda- upoznajte Bornu!

SLAVONSKI BROD – Dok većina maturanata s nestrpljenjem i dozom nervoze otv...

17.07.2025. u 18:55

Od fermentirane maline do Elle Beauty Awards: Brođanka Lana Vitas osvojila kozmetički svijet s brendom Maleena
Grad to su ljudi
Od fermentirane maline do Elle Beauty Awards: Brođanka Lana Vitas osvojila kozmetički svijet s brendom Maleena

U doba kada se kozmetika sve više mjeri marketinškim trikovima, a...

17.07.2025. u 12:00

Ušli u kružni tok preko pločnika: Scena kao iz videoigre u Slavonskom Brodu!
Radar
Ušli u kružni tok preko pločnika: Scena kao iz videoigre u Slavonskom Brodu!

Slavonski Brod, 16. srpnja 2025. – Još jedna scen...

16.07.2025. u 15:00

Je li ovo lice gradske stanogradnje? Stiropor gori, inspekcije šute
Radar
Je li ovo lice gradske stanogradnje? Stiropor gori, inspekcije šute

Slavonski Brod, 16. srpnja 2025. – Dok s bosanske strane Save još t...

16.07.2025. u 13:27

Brođani u strahu: Escherichia coli u vodi iz slavine?!
Radar
Brođani u strahu: Escherichia coli u vodi iz slavine?!

SLAVONSKI BROD – Unatoč dezinformacijama koje su se posljednjih dana pro&s...

16.07.2025. u 11:53

Rijetka prilika: Grad prodaje garaže! Evo kako se prijaviti
Radar
Rijetka prilika: Grad prodaje garaže! Evo kako se prijaviti

SLAVONSKI BROD – Grad Slavonski Brod poziva sve...

15.07.2025. u 16:00

Cvitković kaže da udišemo benzen, Tekić traži hitnu sjednicu, Grad glumi da se ništa ne događa
Radar
Cvitković kaže da udišemo benzen, Tekić traži hitnu sjednicu, Grad glumi da se ništa ne događa

SLAVONSKI BROD – Brođani su se još jednom probudili uz zrak koji ne...

15.07.2025. u 14:00

Dino (11) prodaje plišance kako bi spasio majci život – evo gdje ga možete podržati!
Priče
Dino (11) prodaje plišance kako bi spasio majci život – evo gdje ga možete podržati!

VILJEVO – U svijetu odraslih, često prepunom ravnodušnosti, ponekad...

15.07.2025. u 12:00

Gori preko, ali smrdi ovdje: Marušić od Plenkovića traži hitno rješenje!
Radar
Gori preko, ali smrdi ovdje: Marušić od Plenkovića traži hitno rješenje!

  SLAVONSKI BROD – Već dvanaesti dan tinja požar na odlagališ...

14.07.2025. u 19:22

Lešine štakora u centru Broda već tjedan dana – zar čekamo epidemiju?!
Radar
Lešine štakora u centru Broda već tjedan dana – zar čekamo epidemiju?!

SLAVONSKI BROD – Nevrijeme koje je 8. srpnja pogodilo Slavonski Brod odavn...

14.07.2025. u 12:00

Da sve snage u jedno se slože!
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Da sve snage u jedno se slože!

Proslava 1000 godina od utemeljenja Hrvatskog Kraljevstva 1925. godine u Brodu n...

13.07.2025. u 20:00

Od utorka nove cijene goriva
Servisne informacije
Od utorka nove cijene goriva

ZAGREB – Dobre vijesti za vozače! Od utorka, 16. srpnja, na benzinskim pos...

13.07.2025. u 17:00

Bolesnici bijesni: Kako je moguće da nam šest puta u godinu dana nestane isti lijek?
Zdravlje
Bolesnici bijesni: Kako je moguće da nam šest puta u godinu dana nestane isti lijek?

ZAGREB – Hrvatsko tržište ponovno se suočava s nestašicom je...

13.07.2025. u 14:00

;