Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Slikaju, snimaju, dijele – djeca postaju plijen
Savjeti i trikovi
Slikaju, snimaju, dijele – djeca postaju plijen

S porastom temperatura i sezonom godišnjih odmora raste i jedan manje vid...

01.07.2025. u 20:00

Autocesta smrti? Pogledajte kakvim brzinama se vozi kod Broda!
Radar
Autocesta smrti? Pogledajte kakvim brzinama se vozi kod Broda!

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske proteklih su dana, pril...

01.07.2025. u 12:00

Svadba u Garčinu pretvorila se u epidemiološki incident
Priče
Svadba u Garčinu pretvorila se u epidemiološki incident

  Nakon što su tijekom vikenda brojne osobe završile s proba...

01.07.2025. u 10:27

Svi su tražili Kristiana i Nou – a oni uživali daleko od kuće?
Radar
Svi su tražili Kristiana i Nou – a oni uživali daleko od kuće?

Nova Gradiška od nedjelje je bila na nogama. Potraga za dvojicom 16-godi&...

01.07.2025. u 08:13

Tvrđava postaje disko hram: Sprema se večer koju ćeš pamtiti
Događanja
Tvrđava postaje disko hram: Sprema se večer koju ćeš pamtiti

Slavonski Brod sprema se za jedan od najiščekivanijih ljetnih događaja &n...

30.06.2025. u 20:00

30 godina ljepote, strasti i znanja: Obiteljski brend koji nadilazi frizerski salon- Zirdum
Priče
30 godina ljepote, strasti i znanja: Obiteljski brend koji nadilazi frizerski salon- Zirdum

Kad posao postane nasljeđe, a nasljeđe postane vizija – tada nastaje priča...

30.06.2025. u 12:00

Ekstremna vrućina (ponovno!) pred vratima
Radar
Ekstremna vrućina (ponovno!) pred vratima

Brodsko-posavskoj županiji predstoji tjedan koji neće mirisati...

30.06.2025. u 08:00

Kućerak iz Širokog sokaka
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Kućerak iz Širokog sokaka

Slično čuvenom i razvikanom Ringu, najširoj i najotmjenijoj bečkoj ulici...

29.06.2025. u 20:00

Novi Hod za život u Brodu već izaziva reakcije – evo što se planira
Događanja
Novi Hod za život u Brodu već izaziva reakcije – evo što se planira

SLAVONSKI BROD – Slavonski Brod ponovno će postati mjesto okupljanja svih...

29.06.2025. u 17:00

Rad do kraja života? Novi zakon otkriva što čeka hrvatske umirovljenike od 2026.
Radar
Rad do kraja života? Novi zakon otkriva što čeka hrvatske umirovljenike od 2026.

Od siječnja 2026. godine, hrvatski će umirovljenici moći radit...

29.06.2025. u 14:00

Rešetari dostojanstveno obilježili Dan hrvatskih branitelja: Kad je trebalo – bili smo tu!
Događanja
Rešetari dostojanstveno obilježili Dan hrvatskih branitelja: Kad je trebalo – bili smo tu!

REŠETARI – Svečano, dostojanstveno i ponosno, u Općini Rešet...

29.06.2025. u 11:07

Pitanje je dana kad će ovo mnogima postati neizdrživo
Radar
Pitanje je dana kad će ovo mnogima postati neizdrživo

Ljetna sezona tek je počela, a hrvatske vozače već čeka neugodno iznenađenje &nd...

29.06.2025. u 08:00

Režije ili more? Pomozite nam doznati istinu – uključite se u anketu
Radar
Režije ili more? Pomozite nam doznati istinu – uključite se u anketu

  U zemlji s razvedenom obalom, tirkiznim morem i turističkim rekordima, g...

28.06.2025. u 20:00

Od 1. srpnja – nova pravila na autocestama koja morate znati!
Radar
Od 1. srpnja – nova pravila na autocestama koja morate znati!

Od 1. srpnja 2025. na snagu stupaju nove odredbe o popustima u elektroničkoj nap...

28.06.2025. u 11:00

Stare pjesme, nova publika i isti merak – Halid u svom najboljem izdanju!
Koncerti
Stare pjesme, nova publika i isti merak – Halid u svom najboljem izdanju!

Slavonski Brod, 28. lipnja 2025. – Sinoć se u Tvrđavi Brod tražilo mjesto...

28.06.2025. u 07:49

Najluđi glazbeni maraton u zemlji – traje 10 dana i okuplja sve žanrove!
Zabava
Najluđi glazbeni maraton u zemlji – traje 10 dana i okuplja sve žanrove!

Đakovo, 27. lipnja 2025. Dok se grad već naveliko puni nošnjama, tambura...

27.06.2025. u 20:00

;