insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Nova zatvaranja traka na A3: Vozači, pripremite živce!
Servisne informacije
Nova zatvaranja traka na A3: Vozači, pripremite živce!

Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...

03.11.2025. u 17:30

Hrvatska istina na velikom platnu – ´260 dana´ sutra u Slavonskom Brodu!
Događanja
Hrvatska istina na velikom platnu – ´260 dana´ sutra u Slavonskom Brodu!

Nakon svečane svjetske premijere pred prepunom osječkom dvoranom Gradski vrt, fi...

03.11.2025. u 12:30

Da, opet će padati. Evo i kada
Servisne informacije
Da, opet će padati. Evo i kada

Kiša koja je jutros pala donijela je onaj poznati studeni u...

03.11.2025. u 07:50

Priča uz lijepu peć (III)
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Priča uz lijepu peć (III)

    PRIČA UZ LIJEPU PEĆ (III.) Još nas jedna dogodovš...

02.11.2025. u 20:00

Nakon potvrde smrti, iz Marse poručuju: ´Dado ostaje s nama!´
Grad to su ljudi
Nakon potvrde smrti, iz Marse poručuju: ´Dado ostaje s nama!´

SLAVONSKI BROD – Nakon jučerašnje vijesti o smrti Dalibora (Dade) &...

02.11.2025. u 12:00

Porezna ´udarila´ 20 000 € kazne! Đaković otjeran, vraća se Dragan Marić!
Priče
Porezna ´udarila´ 20 000 € kazne! Đaković otjeran, vraća se Dragan Marić!

Igor Đaković, dugogodišnji službeni zastupnik i likvidator Škole n...

02.11.2025. u 08:21

Ne želite kaznu? Ovo pravilo vrijedi od jučer, a mnogi ga ignoriraju
Savjeti i trikovi
Ne želite kaznu? Ovo pravilo vrijedi od jučer, a mnogi ga ignoriraju

SLAVONSKI BROD – Prvi dan studenoga ponovno je donio važnu obavezu za sve...

02.11.2025. u 08:00

Priča uz lijepu peć (II)
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Priča uz lijepu peć (II)

Vilim Ditrich, zaljubljen „preko ušiju“ u lijepu crnku Mariju...

01.11.2025. u 20:00

Grad i Županija odali počast poginulim braniteljima
Događanja
Grad i Županija odali počast poginulim braniteljima

Uoči blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu jučer je održa...

01.11.2025. u 12:00

Brodsko- posavska pod povećalom Porezne: Evo tko su najveći dužnici!
Radar
Brodsko- posavska pod povećalom Porezne: Evo tko su najveći dužnici!

Porezna uprava objavila je nove liste poreznih dužnika u Hrvatskoj. U fokusu jav...

01.11.2025. u 07:10

260 dana pakla na velikom platnu – nakon svjetske premijere, spektakl godine stiže u Slavonski Brod!
Događanja
260 dana pakla na velikom platnu – nakon svjetske premijere, spektakl godine stiže u Slavonski Brod!

U kavani hotela Park, bez velike pompe i bez stvaranja distance između „fi...

31.10.2025. u 17:17

Iz INE poručuju da nisu zaprimili kaznenu prijavu. Državni inspektorat tvrdi da jesu. Kome vjerovati?
Radar
Iz INE poručuju da nisu zaprimili kaznenu prijavu. Državni inspektorat tvrdi da jesu. Kome vjerovati?

Nakon što je Državni inspektorat potvrdio kako je na maloprodajnom mjestu...

31.10.2025. u 11:33

Brodska tvrtka nasjela na lažni mail — 21 000 € završila u Abu Dhabiju
Koncerti
Brodska tvrtka nasjela na lažni mail — 21 000 € završila u Abu Dhabiju

Računalne prijevare nisu novost, ali s razvojem tehnologije prevaranti postaju s...

31.10.2025. u 10:00

Pitanje je jednostavno: Zašto šutite?
Priče
Pitanje je jednostavno: Zašto šutite?

Državni inspektorat Republike Hrvatske potvrdio je izlijevanje goriva Eurodiesel...

31.10.2025. u 07:30

Jednosmjerne ulice, zabrane i preusmjeravanja – kompletan vodič za Svi svete
Servisne informacije
Jednosmjerne ulice, zabrane i preusmjeravanja – kompletan vodič za Svi svete

Povodom blagdana Svih svetih, kada veliki broj građana posjećuje posljednja poči...

30.10.2025. u 20:00

Komentar ga skupo košta: 24-godišnjak odgovara zbog uvreda policiji
Zabava
Komentar ga skupo košta: 24-godišnjak odgovara zbog uvreda policiji

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su dovršili...

30.10.2025. u 17:30

;