Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Pješačka zona otvorena za izabrane, ali Starčevićeva već izgleda zapušteno
Radar
Pješačka zona otvorena za izabrane, ali Starčevićeva već izgleda zapušteno

Nakon višemjesečne blokade i brojnih pritužbi stanara i obrtnika, gradska...

18.04.2025. u 14:00

Slavonski Brod kao tranzitna točka: čamci, granica i zarada
Radar
Slavonski Brod kao tranzitna točka: čamci, granica i zarada

SLAVONSKI BROD / OSIJEK – Nakon višemjesečne istrage, pred Županijs...

17.04.2025. u 12:00

Radijska minuta pritiska: Kako se pokušava ušutkati 035portal?
Priče
Radijska minuta pritiska: Kako se pokušava ušutkati 035portal?

U najnovijem izdanju emisije "Gradskih 60 minuta", emitirane na Radiju Brod 15....

16.04.2025. u 20:00

Uskrsna čarolija u Tvrđavi Brod: Zec stiže u subotu!
Zabava
Uskrsna čarolija u Tvrđavi Brod: Zec stiže u subotu!

Grad Slavonski Brod s radošću najavljuje tradicionalno uskrsno druženje n...

16.04.2025. u 10:00

Roditelji peticijom traže ispriku organizatora. Hoće li ju dobiti?
Radar
Roditelji peticijom traže ispriku organizatora. Hoće li ju dobiti?

Slavonski Brod, travanj 2025. – Ovogodišnja manifestacija „U...

15.04.2025. u 12:00

Tišina, pipeta i srce: Priča o herojima iz sjene koji drže zdravstvo na okupu
Priče
Tišina, pipeta i srce: Priča o herojima iz sjene koji drže zdravstvo na okupu

U tišini laboratorija ne čuju se ni otkucaji, ni uzdasi, ni panika. Samo...

15.04.2025. u 07:32

Jeste li ikad rekli: ´Znam te ptico´? Nakon ove radionice hoćete!
Udruge
Jeste li ikad rekli: ´Znam te ptico´? Nakon ove radionice hoćete!

Iako svakodnevno čujemo njihovo pjevanje i viđamo ih na prozorima, granama ili u...

14.04.2025. u 20:00

Otkazani Mega bikers susreti – je li ovo kraj jedne ere?
Događanja
Otkazani Mega bikers susreti – je li ovo kraj jedne ere?

Vijest koja je sinoć službeno potvrđena na Facebook stranici Moto kluba Brod odj...

14.04.2025. u 07:00

Tko je bio Ivo Škrbina?
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Tko je bio Ivo Škrbina?

- On je došo kući, pobjego od partizana i njetko je vojski dojavijo da je...

13.04.2025. u 20:00

Dvije brodske škole dobile suglasnost za gradnju sportskih dvorana
Škola
Dvije brodske škole dobile suglasnost za gradnju sportskih dvorana

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih izdalo je suglasno...

12.04.2025. u 17:00

Prometni kolaps na vidiku? Evo koje ulice izbjegavati sljedeći tjedan!
Servisne informacije
Prometni kolaps na vidiku? Evo koje ulice izbjegavati sljedeći tjedan!

Zbog planiranih radova na modernizaciji kolnika, Ulica Josipa...

12.04.2025. u 08:00

Kampanja kreće, a gradonačelnik pokazao najodanijeg prijatelja
Kućni ljubimci
Kampanja kreće, a gradonačelnik pokazao najodanijeg prijatelja

Iako službeni rokovi još nisu stigli, u Slavonskom Brodu kampanja za loka...

11.04.2025. u 16:00

Navijale do zadnjeg daha – tko su legendarne kraljice tribina?
Zabava
Navijale do zadnjeg daha – tko su legendarne kraljice tribina?

KOPRIVNICA / SLAVONSKI BROD – Dok su hrvatske rukometašice vodile ž...

11.04.2025. u 10:00

Tko laže – političari, pjevač ili organizatori? Novi glazbeni skandal u Gradiški!
Koncerti
Tko laže – političari, pjevač ili organizatori? Novi glazbeni skandal u Gradiški!

U Brodsko-posavskoj županiji posljednjih dana najveće rasprave izazivaju glazben...

11.04.2025. u 08:00

Granični prijelaz pretvoren u parkiralište: Što se događa u Staroj Gradiški?
Servisne informacije
Granični prijelaz pretvoren u parkiralište: Što se događa u Staroj Gradiški?

Masić / Stara Gradiška – 10. travnja 2025. Zbog oštećenja o...

10.04.2025. u 18:13