insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Plenković stiže na otvorenje? Novi prijelaz postaje glavna ruta prema Europi!
Radar
Plenković stiže na otvorenje? Novi prijelaz postaje glavna ruta prema Europi!

Kako doznaje SBonline, proteklih je dana obavljen tehnički pregled novoizgrađene...

28.11.2025. u 07:30

Ravnateljica Mirela Jagodić i Glazbena škola – pobjednički tandem Hrvatske!
Grad to su ljudi
Ravnateljica Mirela Jagodić i Glazbena škola – pobjednički tandem Hrvatske!

Glazbena škola Slavonski Brod ušla je u ovu godinu s impresivnim p...

27.11.2025. u 17:30

Sve se slaže u jednu priču: Slavonski Brod postaje ključna točka za strane radnike?
Radar
Sve se slaže u jednu priču: Slavonski Brod postaje ključna točka za strane radnike?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je ovih dana popis obrazovn...

27.11.2025. u 15:00

Ovo je advent kojem se vraćate svake godine – Garčin opet briljira!
Zabava
Ovo je advent kojem se vraćate svake godine – Garčin opet briljira!

U Garčinu će i ove godine prosinački dani biti ispunjeni svjetlom, glazbom i živ...

27.11.2025. u 12:30

Četiri naselja na redu za odvoz glomaznog otpada — jeste li među njima?
Servisne informacije
Četiri naselja na redu za odvoz glomaznog otpada — jeste li među njima?

Slavonski Brod ponovno ulazi u sezonu prikupljanja glomaznog otpada, a prvi na r...

26.11.2025. u 20:00

Advent u Sibinju vraća toplinu blagdana
Zabava
Advent u Sibinju vraća toplinu blagdana

SIBINJ – Općina Sibinj i ove godine priprema adventsku čaroliju koja, već...

26.11.2025. u 17:30

´Ljudi nam dolaze iscrpljeni sustavom. Mi smo im često prva sigurna točka.´
Udruge
´Ljudi nam dolaze iscrpljeni sustavom. Mi smo im često prva sigurna točka.´

Danas je u Hotelu Art u Slavonskom Brodu održan okrugli stol pod nazivom “...

26.11.2025. u 12:30

Sustav zakazao? Nakon šutnje institucija — roditelji uzeli stvar u svoje ruke
Škola
Sustav zakazao? Nakon šutnje institucija — roditelji uzeli stvar u svoje ruke

Nakon jučerašnjeg teksta o prijavama roditelja iz šestog razreda O...

26.11.2025. u 07:38

Učenik donio bombu u školu?!
Priče
Učenik donio bombu u školu?!

Uznemireni i očajni roditelji učenika šestog razreda OŠ „Đur...

25.11.2025. u 17:30

Frano Piplović poručuje: ‘Ako ne govorimo, drugi će pisati našu povijest.’
Grad to su ljudi
Frano Piplović poručuje: ‘Ako ne govorimo, drugi će pisati našu povijest.’

Katarinski sajam i ove je godine ponudio bogat program i velik broj izlagača, no...

24.11.2025. u 20:00

´Incident´ obilježio Katarinski sajam: Što se događalo u šatoru nakon zatvaranja?
Koncerti
´Incident´ obilježio Katarinski sajam: Što se događalo u šatoru nakon zatvaranja?

Nakon što je SBonline objavio vijest o neuobičajenoj atmosferi u ugostite...

24.11.2025. u 12:15

Nagrada koja se čekala 14 godina: Ivana Opačak donijela COMET u Slavonski Brod!
Škola
Nagrada koja se čekala 14 godina: Ivana Opačak donijela COMET u Slavonski Brod!

Ekonomsko-birotehnička škola u Slavonskom Brodu ovih je dana upisala jeda...

24.11.2025. u 10:00

Snježna bajka nestaje sutra – ali vikend donosi još veće iznenađenje
Servisne informacije
Snježna bajka nestaje sutra – ali vikend donosi još veće iznenađenje

Brodsko-posavska županija ulazi u novi tjedan pod snježnim pokriva...

24.11.2025. u 07:30

Obogatili se pečenjem rakije
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Obogatili se pečenjem rakije

  OBOGATILI SE PEČENJEM RAKIJE Došavši iz Amerike tražiti s...

23.11.2025. u 20:00

Nepokolebljiva snaga Domovine: Mato Pudić i borba za prava branitelja
Grad to su ljudi
Nepokolebljiva snaga Domovine: Mato Pudić i borba za prava branitelja

U srcu brodskoga posavlja, u gradu Slavonski Brod, koji je tijekom Domovinskoga...

23.11.2025. u 12:00

Grad podsjeća na obveze tijekom zimskih uvjeta
Servisne informacije
Grad podsjeća na obveze tijekom zimskih uvjeta

Slavonski Brod jutro je dočekao pod svježim snježnim pokrivačem koji je pao sino...

22.11.2025. u 20:00

;