Život

Ukusna i sočna torta od oraha

Autor: 035portal Datum objave: 23.12.2022. u 15:00


 

 

Ova torta poslužit će kao idealan desert nakon nedjeljnog ručka.

 

Torta od oraha vrlo je zasitna, no opet relativno jednostavna za pripremu. Tortu od oraha po ovom receptu možete pripremiti za svega sat vremena, piše Mamin kutak.

 

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

 

Za biskvit:

 

- 10g praška za pecivo
- 10 žlica šećera
- 10 žlica mljevenih oraha
- 7 jaja
- 3 žlice brašna
- 3 žlice hladne vode
- 3 žlice ulja


 

Za kremu:

- 250g margarina
- 200g šećera u prahu
- 150g crne čokolade
- 6 jaja
- 6 žlica šećera


 

Za sirup:

- 250 ml vode
- 10 žlica šećera


 

Za početak, ugrijte pećnicu na 200°C.

Za biskvit prvo pjenasto umiješajte bjelanjke uz lagano dodavanje šećera te miješajte sve dok ne dobijete čvrstu smjesu. Ulijevajte vodu uz stalno miješanje te dodajte jedan po jedan žumanjak uz stalno miješanje.

Kada umiješate sve žumanjke, dodajte ulje opet uz stalno miješanje te na kraju umiješajte prašak za pecivo, orahe i brašno. Koristite kuhaču kako biste sve dobro pomiješali.

Stavite masni papir u lim za pečenje a zatim smjesu izlijte u lim za pečenje, stavite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180°C i pecite oko pola sata.

Ako je biskvit gotov, izvadite biskvit zajedno s papirom iz lima i ostavite da se sve ohladi a kada se biskvit ohladi, maknite papir.

 

Kako biste napravili krenu izmiješajte jaja sa šećerom u staklenoj zdjeli. Stavite vodu da zavrije pa na njoj kuhajte smjesu jaja i šećera, pazeći pri tom da zdjela sa jajima i šećerom ne dodiruje vrelu vodu. Kuhajte tako 15 minuta.

 

Zatim dodajte čokoladu u smjesu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Kada se čokolada otopi, maknite sa vatre i pustite da se smjesa ohladi.

Sirup pripremite tako da pomiješajte vodu i šećer te stavite kuhati 5 minuta. Kada je sirup spreman, maknite s vatre i pustite da se ohladi.

 

Margarin koji treba biti sobne temperature pjenasto umiješajte sa šećerom u prahu pa dodajte hladnu smjesu žumanjaka i čokolade. Sve zajedno dobro promiješajte.

 

Nakon toga biskvit vodoravno prerežite na 4 jednaka sloja. Prvu koru prelijte četvrtinom sirupa te pustite da se sirup upije. Kada se sirup upije, koru premažite četvrtinom smjese kreme. Stavite sljedeću koru na prvu i ponavljajte postupak.

 

Na kraju vrh torte ukrasite po želji.

 

Dobar tek!


 


 

Fotografija: Freepik


Plavi baloni, skrivena poruka i Sergej Ćetković – što se krije iza ove večeri
Događanja
Plavi baloni, skrivena poruka i Sergej Ćetković – što se krije iza ove večeri

Nova Gradiška – 2. travnja 2025. – Udruga za autizam "Sunce"...

20.03.2025. u 10:00

Može li 20. izdanje Mega bikers susreta vratiti staru slavu?
Zabava
Može li 20. izdanje Mega bikers susreta vratiti staru slavu?

Moto klub Brod najavio je jubilarne, 20. Mega bikers susrete, koji će se održati...

19.03.2025. u 08:00

Hoće li 3. svibnja postati nacionalni dan sjećanja? Slavonski Brod traži pravdu
Radar
Hoće li 3. svibnja postati nacionalni dan sjećanja? Slavonski Brod traži pravdu

U Slavonskom Brodu, gradu koji nosi ožiljke jednog od najtragičnijih dana u svoj...

18.03.2025. u 20:00

Autocesta A3 konačno bliže Požežanima – evo kako će izgledati nova cesta
Servisne informacije
Autocesta A3 konačno bliže Požežanima – evo kako će izgledati nova cesta

​Požega, smještena u Zlatnoj dolini, godinama je suočena s prometnom izol...

18.03.2025. u 16:02

Slavonski Brod zavijen u crno
Radar
Slavonski Brod zavijen u crno

Slavonski Brod zavijen je u crno. Gradonačelnik Mirko Duspara donio je o...

18.03.2025. u 10:00

Velika prilika za mlade liječnike: Otvoreno 20 radnih mjesta
Zdravlje
Velika prilika za mlade liječnike: Otvoreno 20 radnih mjesta

Nova Gradiška suočava se s ozbiljnim manjkom liječnika, a Opća bolnica u...

17.03.2025. u 18:00

Dobila otkaz zbog cajki. Poslodavac joj mora isplatiti 70 000 € odštete
Priče
Dobila otkaz zbog cajki. Poslodavac joj mora isplatiti 70 000 € odštete

Bivša zaposlenica benzinske postaje Tifonu nepravomoćnom presudom suda vr...

17.03.2025. u 10:00

I sam je car u ´Žutoj kući´ prespavao
101 brodska priča Zvonimira Toldija
I sam je car u ´Žutoj kući´ prespavao

odine 1877. u mjesecu studenome (29.) Kronika Franjevačkog samostana bilježi: Ok...

16.03.2025. u 20:00

Je li Slavonski Brod siguran? Policija želi vaše mišljenje
Savjeti i trikovi
Je li Slavonski Brod siguran? Policija želi vaše mišljenje

SLAVONSKI BROD – Policijska uprava brodsko-posavska pokrenula je empirijsk...

16.03.2025. u 17:00

Netko iz naslonjača osvojio 80.000 eura – jeste li to možda vi?
Zabava
Netko iz naslonjača osvojio 80.000 eura – jeste li to možda vi?

SLAVONSKI BROD – Da sreća prati hrabre, dokazao je večeras jedan anonimni...

15.03.2025. u 21:37

Učenika u Slavoniji duplo manje: U 20 godina zatvorili smo 1120 razreda!
Radar
Učenika u Slavoniji duplo manje: U 20 godina zatvorili smo 1120 razreda!

U dvadeset godina broj učenika u Slavoniji prepolovljen je, a zatvoreno je čak 1...

15.03.2025. u 20:00

Vozači, pozor! Noćas velika policijska akcija
Servisne informacije
Vozači, pozor! Noćas velika policijska akcija

Policijska uprava brodsko-posavske će koordinirano sa susjednim Policijskim upra...

15.03.2025. u 17:00

Veliko srce Slavonskog Broda: Za Deni prikupljeno više od 3.000 €
Priče
Veliko srce Slavonskog Broda: Za Deni prikupljeno više od 3.000 €

Jutros je na Gradskoj tržnici održana humanitarna akcija pod sloganom „S p...

15.03.2025. u 14:00

Ročnicima 2 200 € naknade
Radar
Ročnicima 2 200 € naknade

Od rujna ove godine mladi diljem Hrvatske ponovno će navući vojne odore i ući u...

15.03.2025. u 11:00

Palačinka kao lijek? Evo kako ćemo uz slastice promijeniti život ove djevojke
Događanja
Palačinka kao lijek? Evo kako ćemo uz slastice promijeniti život ove djevojke

SLAVONSKI BROD – Život mlade Brođanke Deni Sliva Kljaić (23) u samo jednom...

14.03.2025. u 20:00

Smeće tik do vrtova! Pogledajte kako izgleda ekološki kaos na Jelasu!
Radar
Smeće tik do vrtova! Pogledajte kako izgleda ekološki kaos na Jelasu!

SLAVONSKI BROD – Unatoč višegodišnjim apelima građana, divlj...

14.03.2025. u 18:00