Gastro
Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno pa tako odlaskom rujna i u prvim danima jeseni nekako sve miriši na pečenu papriku i obojeno je u crveno.
Savršen ajvar uz malo truda.
Sastojci:
10 kilograma crvene paprike
3 velika patlidžana
5 dcl ulja
sol po ukusu
1 veća žlica šećera
Priprema:
U pećnici ispecite papriku te joj ogulite koru i očistite je od sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocijede pa nastavite s radom za sat do dva.
U pećnici ispecite i patlidžane, ogulite ih i ocijedite. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.
Smjesu miješajte što više, a postupno tijekom kuhanja dolijevajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije kraja kuhanja dodajte sol i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kuhačom prijeđite po dnu – ako kuhača za sobom ostavlja trag kojim možete vidjeti dno lonca, ajvar je dovoljno gust i pri kraju je.
Staklenke pripremite dok se ajvar kuha. Zagrijte ih u pećnici na 50 stupnjeva, a ajvarom ih punite netom nakon što ste ga maknuli s vatre. Kada ih napunite, na vrh svake staklenke ulijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Zadržite ih na jednom mjestu, prekrivene dekom ili stolnjakom. Nakon što tako odstoje jedan dan, spremite ih u smočnicu, odnosno na neko hladnije i mračnije mjesto.
Izvor: Dnevno.hr
U Rešetarima se ovih dana otvorilo ozbiljno pitanje zaštite radnič...
07.11.2025. u 17:46
Po četvrti put zaredom, učenici i nastavnici Osnovne škole Sibinjskih žrt...
07.11.2025. u 12:30
Građankama i građanima Slavonskog Broda i ovoga mjeseca bit će dostupne mobilne...
07.11.2025. u 07:30
Zbog planiranih radova ispiranja kanalizacijskog sustava, u četvrtak, 6. studeno...
06.11.2025. u 07:59
„Samo sam zakoračila iz kuće na nogostup – i nastao je mrak.“T...
05.11.2025. u 19:31
U ozračju zajedništva koje se posljednjih godina, nažalost, sve rjeđe osj...
05.11.2025. u 12:30
Kraj rujna donio je novu sliku financijskog stanja hrvatskih kućanstava. Prema p...
04.11.2025. u 15:00
Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...
03.11.2025. u 17:30
Nakon svečane svjetske premijere pred prepunom osječkom dvoranom Gradski vrt, fi...
03.11.2025. u 12:30
Kiša koja je jutros pala donijela je onaj poznati studeni u...
03.11.2025. u 07:50
PRIČA UZ LIJEPU PEĆ (III.) Još nas jedna dogodovš...
02.11.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Nakon jučerašnje vijesti o smrti Dalibora (Dade) &...
02.11.2025. u 12:00
Igor Đaković, dugogodišnji službeni zastupnik i likvidator Škole n...
02.11.2025. u 08:21
SLAVONSKI BROD – Prvi dan studenoga ponovno je donio važnu obavezu za sve...
02.11.2025. u 08:00
Vilim Ditrich, zaljubljen „preko ušiju“ u lijepu crnku Mariju...
01.11.2025. u 20:00
Uoči blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu jučer je održa...
01.11.2025. u 12:00