Cijene blagdanskih delicija, od pečenki i janjaca do bakalara, ove su godine dosegnule nove rekorde, uz rast od 14 do čak 20 posto u usporedbi s prošlogodišnjim predblagdanskim razdobljem. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, cijene mesa i ribe dodatno će rasti kako se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, što mnogima već sada otežava planiranje tradicionalnih gozbi.
Industrijski uzgojeni prasići tijekom studenoga prodavali su se u veleprodaji na sjeveru Hrvatske za prosječnih 6,50 eura po kilogramu, što uz PDV iznosi više od osam eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, to je povećanje od 14 posto. No, situacija s domaćim odojcima daleko je dramatičnija. Prema oglasnicima, cijena obrađenog odojka iz domaćeg uzgoja ovih dana iznosi u prosjeku 15 eura po kilogramu, a trgovci najavljuju daljnji rast.
Za domaći obrađeni odojak prosječne težine 20-ak kilograma, kupci će danas morati izdvojiti 300 eura, što mnogima predstavlja ozbiljan udar na budžet. Oni koji ne mogu priuštiti domaću robu, mogu birati između uvoznog mesa, koje je nešto povoljnije, ali i manje traženo zbog niže kvalitete.
Slična situacija je i s janjetinom. Cijena industrijski uzgojene janjetine u mesnim industrijama iznosi 12 eura po kilogramu, dok u maloprodaji doseže 15 eura, što je 12 posto više nego lani. Domaći obrađeni janjci prodaju se za prosječnih 20 eura po kilogramu, pa će tako za domaćeg janjca težine 15-ak kilograma kupci trebati izdvojiti također 300 eura.
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara, ali ni ova delikatesa nije izbjegla poskupljenje. Cijena norveškog sušenog bakalara ovih dana doseže čak 60 eura po kilogramu, što je 20 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, kada se prodavao za prosječnih 50-ak eura. Radi se o vakumiranom proizvodu kontroliranog porijekla, koji je omiljen u mnogim kućanstvima tijekom božićnih blagdana, no s obzirom na cijenu, čini se da će ga ove godine mnogi zaobići.
Sve navedeno ukazuje na ozbiljan rast cijena tradicionalnih blagdanskih delicija, a mnogima će ove godine priprema božićne trpeze predstavljati pravi luksuz. Domaće meso i kvalitetne namirnice sve se češće zamjenjuju povoljnijim opcijama, dok blagdanske delicije, poput odojka i bakalara, za mnoge postaju nedostižan san.
S porastom temperatura i sezonom godišnjih odmora raste i jedan manje vid...
01.07.2025. u 20:00
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske proteklih su dana, pril...
01.07.2025. u 12:00
Nakon što su tijekom vikenda brojne osobe završile s proba...
01.07.2025. u 10:27
Nova Gradiška od nedjelje je bila na nogama. Potraga za dvojicom 16-godi&...
01.07.2025. u 08:13
Slavonski Brod sprema se za jedan od najiščekivanijih ljetnih događaja &n...
30.06.2025. u 20:00
Kad posao postane nasljeđe, a nasljeđe postane vizija – tada nastaje priča...
30.06.2025. u 12:00
Brodsko-posavskoj županiji predstoji tjedan koji neće mirisati...
30.06.2025. u 08:00
Slično čuvenom i razvikanom Ringu, najširoj i najotmjenijoj bečkoj ulici...
29.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Slavonski Brod ponovno će postati mjesto okupljanja svih...
29.06.2025. u 17:00
Od siječnja 2026. godine, hrvatski će umirovljenici moći radit...
29.06.2025. u 14:00
REŠETARI – Svečano, dostojanstveno i ponosno, u Općini Rešet...
29.06.2025. u 11:07
Ljetna sezona tek je počela, a hrvatske vozače već čeka neugodno iznenađenje &nd...
29.06.2025. u 08:00
U zemlji s razvedenom obalom, tirkiznim morem i turističkim rekordima, g...
28.06.2025. u 20:00
Od 1. srpnja 2025. na snagu stupaju nove odredbe o popustima u elektroničkoj nap...
28.06.2025. u 11:00
Slavonski Brod, 28. lipnja 2025. – Sinoć se u Tvrđavi Brod tražilo mjesto...
28.06.2025. u 07:49
Đakovo, 27. lipnja 2025. Dok se grad već naveliko puni nošnjama, tambura...
27.06.2025. u 20:00