Cijene blagdanskih delicija, od pečenki i janjaca do bakalara, ove su godine dosegnule nove rekorde, uz rast od 14 do čak 20 posto u usporedbi s prošlogodišnjim predblagdanskim razdobljem. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, cijene mesa i ribe dodatno će rasti kako se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, što mnogima već sada otežava planiranje tradicionalnih gozbi.
Industrijski uzgojeni prasići tijekom studenoga prodavali su se u veleprodaji na sjeveru Hrvatske za prosječnih 6,50 eura po kilogramu, što uz PDV iznosi više od osam eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, to je povećanje od 14 posto. No, situacija s domaćim odojcima daleko je dramatičnija. Prema oglasnicima, cijena obrađenog odojka iz domaćeg uzgoja ovih dana iznosi u prosjeku 15 eura po kilogramu, a trgovci najavljuju daljnji rast.
Za domaći obrađeni odojak prosječne težine 20-ak kilograma, kupci će danas morati izdvojiti 300 eura, što mnogima predstavlja ozbiljan udar na budžet. Oni koji ne mogu priuštiti domaću robu, mogu birati između uvoznog mesa, koje je nešto povoljnije, ali i manje traženo zbog niže kvalitete.
Slična situacija je i s janjetinom. Cijena industrijski uzgojene janjetine u mesnim industrijama iznosi 12 eura po kilogramu, dok u maloprodaji doseže 15 eura, što je 12 posto više nego lani. Domaći obrađeni janjci prodaju se za prosječnih 20 eura po kilogramu, pa će tako za domaćeg janjca težine 15-ak kilograma kupci trebati izdvojiti također 300 eura.
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara, ali ni ova delikatesa nije izbjegla poskupljenje. Cijena norveškog sušenog bakalara ovih dana doseže čak 60 eura po kilogramu, što je 20 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, kada se prodavao za prosječnih 50-ak eura. Radi se o vakumiranom proizvodu kontroliranog porijekla, koji je omiljen u mnogim kućanstvima tijekom božićnih blagdana, no s obzirom na cijenu, čini se da će ga ove godine mnogi zaobići.
Sve navedeno ukazuje na ozbiljan rast cijena tradicionalnih blagdanskih delicija, a mnogima će ove godine priprema božićne trpeze predstavljati pravi luksuz. Domaće meso i kvalitetne namirnice sve se češće zamjenjuju povoljnijim opcijama, dok blagdanske delicije, poput odojka i bakalara, za mnoge postaju nedostižan san.
Povodom blagdana svetog Vinka, jučer je održan tradicionalni blagoslov vinograda...
23.01.2025. u 08:00
Povodom tradicionalnog narodnog običaja blagoslova vinograda i proslave blagdana...
22.01.2025. u 20:00
Od 23. do 25. siječnja 2025. Slavonski Brod će biti domaćin manifestacije Vinkov...
22.01.2025. u 18:00
Hrvatska glazbena scena ostala je siromašnija za jednog od svojih najistaknutiji...
22.01.2025. u 17:59
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske donijelo je 16. s...
22.01.2025. u 12:00
Slavonski Brod 8. veljače 2025. godine postaje mjesto okupljanja kolekcionara i...
21.01.2025. u 20:00
Na raskrižju ulica Petra Krešimira IV i Matije Gupca u Slavonskom Brodu uskoro ć...
21.01.2025. u 18:11
Kaos oko gradskih vrtića u Slavonskom Brodu ne jenjava. Revoltirani roditelji dj...
20.01.2025. u 16:00
Jedan od naših čitatelja sinoć je doživio pravi šok tijekom večernje šetnje nasi...
20.01.2025. u 12:35
Ako ste ljubitelj rakije ili tražite priliku za povoljnu nabavu, možda ćete htje...
20.01.2025. u 12:00
Danas je stigao treći ponedjeljak u siječnju, poznat širom svijeta kao Blue Mond...
20.01.2025. u 08:00
G. T. - sigurno su najčešće upisani inicijali jednoga Brođanina. Na milijunima i...
19.01.2025. u 20:00
U organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora Bučje obilježena...
19.01.2025. u 17:00
Kako se približava novi krug poskupljenja, proveli smo analizu cijena 20 osnovni...
19.01.2025. u 14:00
Na današnji dan prisjećamo se jednog od najtragičnijih dana u povijesti Slavonsk...
19.01.2025. u 12:00
WhatsApp i društvene mreže preplavili su pozivi na bojkot protiv visokih cijena...
19.01.2025. u 08:55