Cijene blagdanskih delicija, od pečenki i janjaca do bakalara, ove su godine dosegnule nove rekorde, uz rast od 14 do čak 20 posto u usporedbi s prošlogodišnjim predblagdanskim razdobljem. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, cijene mesa i ribe dodatno će rasti kako se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, što mnogima već sada otežava planiranje tradicionalnih gozbi.
Industrijski uzgojeni prasići tijekom studenoga prodavali su se u veleprodaji na sjeveru Hrvatske za prosječnih 6,50 eura po kilogramu, što uz PDV iznosi više od osam eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, to je povećanje od 14 posto. No, situacija s domaćim odojcima daleko je dramatičnija. Prema oglasnicima, cijena obrađenog odojka iz domaćeg uzgoja ovih dana iznosi u prosjeku 15 eura po kilogramu, a trgovci najavljuju daljnji rast.
Za domaći obrađeni odojak prosječne težine 20-ak kilograma, kupci će danas morati izdvojiti 300 eura, što mnogima predstavlja ozbiljan udar na budžet. Oni koji ne mogu priuštiti domaću robu, mogu birati između uvoznog mesa, koje je nešto povoljnije, ali i manje traženo zbog niže kvalitete.
Slična situacija je i s janjetinom. Cijena industrijski uzgojene janjetine u mesnim industrijama iznosi 12 eura po kilogramu, dok u maloprodaji doseže 15 eura, što je 12 posto više nego lani. Domaći obrađeni janjci prodaju se za prosječnih 20 eura po kilogramu, pa će tako za domaćeg janjca težine 15-ak kilograma kupci trebati izdvojiti također 300 eura.
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara, ali ni ova delikatesa nije izbjegla poskupljenje. Cijena norveškog sušenog bakalara ovih dana doseže čak 60 eura po kilogramu, što je 20 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, kada se prodavao za prosječnih 50-ak eura. Radi se o vakumiranom proizvodu kontroliranog porijekla, koji je omiljen u mnogim kućanstvima tijekom božićnih blagdana, no s obzirom na cijenu, čini se da će ga ove godine mnogi zaobići.
Sve navedeno ukazuje na ozbiljan rast cijena tradicionalnih blagdanskih delicija, a mnogima će ove godine priprema božićne trpeze predstavljati pravi luksuz. Domaće meso i kvalitetne namirnice sve se češće zamjenjuju povoljnijim opcijama, dok blagdanske delicije, poput odojka i bakalara, za mnoge postaju nedostižan san.
Deset godina nakon što je prvi put otvorila vrata javnosti, likov...
21.12.2025. u 12:00
U akademskoj 2025./2026. godini Brodsko-posavska županija dodijelit...
21.12.2025. u 08:00
U predblagdansko vrijeme, kada se gradovi pune svjetlima, a riječi solidarnosti...
20.12.2025. u 12:00
Hrvatske autoceste započele su vidljivu fazu uvođenja novog sustava naplate cest...
20.12.2025. u 08:00
Ministarstvo demografije i useljeništva donijelo je odluku o financiranju...
19.12.2025. u 20:00
Nakon što su 8. prosinca 2025. godine u novu zgradu u Uli...
19.12.2025. u 17:30
Domino’s Pizza jučer je uz veliko slavlje uspješno otvorila svoju p...
19.12.2025. u 15:00
U mirnom slavonskobrodskom naselju Podvinje, uoči božićnih blagdana, jedna je ob...
19.12.2025. u 12:30
Državni inspektorat Republike Hrvatske jučer je obavijestio po...
19.12.2025. u 10:00
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom...
19.12.2025. u 07:30
APN pokreće Program priuštivog najma uz stroge uvjete i zajamčenu isplatu...
18.12.2025. u 16:30
Jedna božićna dekoracija u slavonskobrodskom Podvinju bila je dovoljna d...
18.12.2025. u 10:39
Slavonski Brod ovih se dana našao u središtu pozornosti zbog događ...
17.12.2025. u 20:33
Dok su ulice Slavonskog Broda tijekom adventskog razdoblja obučene u svjetla, mi...
17.12.2025. u 20:00
Domino’s Pizza Hrvatska s velikim zadovoljstvom najavljuje otvorenje svoje...
17.12.2025. u 10:00
Jučer je u Brodsko-posavskoj županiji napravljen još jeda...
17.12.2025. u 07:30