Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Počinje isplata povrata poreza: Evo koliko novca možete očekivati!
Savjeti i trikovi
Počinje isplata povrata poreza: Evo koliko novca možete očekivati!

Od 2. svibnja započinje isplata povrata poreza na dohodak za 2024. godinu, a pra...

26.04.2025. u 20:00

Najbolji način da provedete nedjelju? Znamo gdje i kako!
Zabava
Najbolji način da provedete nedjelju? Znamo gdje i kako!

Umjesto još jednog vikenda provedenog pred televizorom ili u besciljnim &...

26.04.2025. u 17:00

Skandal u Slavonskom Brodu: Sud prodao kuću, a nova vlasnica ne smije u nju ući!
Priče
Skandal u Slavonskom Brodu: Sud prodao kuću, a nova vlasnica ne smije u nju ući!

Dok mnogi vikend provode bezbrižno ispred televizora ili u šetnji shoppin...

26.04.2025. u 14:00

Sprema se “dimna zavjesa” u Slavonskom Brodu
Radar
Sprema se “dimna zavjesa” u Slavonskom Brodu

U srijedu, 23. travnja 2025. godine, stručni timovi tvrtke ID90 d.o.o. iz Zagreb...

26.04.2025. u 11:00

Zdravstvena kriza na pomolu? Flixotide, Normabel, Urutal i Vimpat povučeni s tržišta
Zdravlje
Zdravstvena kriza na pomolu? Flixotide, Normabel, Urutal i Vimpat povučeni s tržišta

Dok se građani diljem Hrvatske suočavaju s poskupljenjima i inflacijom, dodatni...

25.04.2025. u 20:00

Senzacionalno otkriće kod Drežnika: Dolaze Amerikanci, Britanci i Australci
Priče
Senzacionalno otkriće kod Drežnika: Dolaze Amerikanci, Britanci i Australci

REŠETARI – Nekadašnje staro groblje, zaraslo i zaboravljeno...

25.04.2025. u 16:00

Klasije u novom ruhu: Kreće druga faza radova vrijedna više od 2,2 milijuna eura
Priče
Klasije u novom ruhu: Kreće druga faza radova vrijedna više od 2,2 milijuna eura

Nakon što su u prvoj fazi obnove Športsko-rekreacijskog centra &bd...

25.04.2025. u 12:00

Pravila ne vrijede za sve? Fotografije koja bi mogle razljutiti svakog vozača u Brodu
Radar
Pravila ne vrijede za sve? Fotografije koja bi mogle razljutiti svakog vozača u Brodu

SLAVONSKI BROD – U redakciju portala stigle su fotografije koje su zaintri...

25.04.2025. u 07:30

60 novih nada hrvatskog zdravstva: Tko su oni i gdje odlaze?
Škola
60 novih nada hrvatskog zdravstva: Tko su oni i gdje odlaze?

U svečanoj atmosferi Doma kulture Nova Gradiška, jučer...

24.04.2025. u 16:00

Poplava u srcu Broda! Voda prodrla i u lokale – građani bijesni!
Radar
Poplava u srcu Broda! Voda prodrla i u lokale – građani bijesni!

Nakon sinoćnjeg pljuska, koji je grad zahvatio nešto iza 22 sata, novoure...

24.04.2025. u 14:00

Opet kasnimo s reakcijom? Zaprašivanje najavljeno, ali pod upitnikom!
Radar
Opet kasnimo s reakcijom? Zaprašivanje najavljeno, ali pod upitnikom!

Slavonski Brod doslovno se guši pod najezdom komaraca. Građani, ogorčeni...

24.04.2025. u 08:00

Senidah u Slavonskom Brodu: 07. lipnja u SD Vijuš!
Koncerti
Senidah u Slavonskom Brodu: 07. lipnja u SD Vijuš!

Pripremite se za večer ispunjenu vrhunskom glazbom, snažnim emocijama i nezabora...

22.04.2025. u 12:00

Nakon proljetnog sunca – kišobrani opet na redu
Radar
Nakon proljetnog sunca – kišobrani opet na redu

SLAVONSKI BROD – Nakon nekoliko dana sunčanih intervala i ugodnih temperat...

22.04.2025. u 08:00

Ucvilitelji ženskih srdaca
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Ucvilitelji ženskih srdaca

AFERA RADIČEVIĆ   Nećemo mu zamjeriti mladenačke ljubavne nestašlu...

21.04.2025. u 20:00

Od utorka znatno jeftinije gorivo i plin: benzin pada ispod 1,40 eura
Radar
Od utorka znatno jeftinije gorivo i plin: benzin pada ispod 1,40 eura

Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, donesena je...

21.04.2025. u 11:00

Kako se nekad slavio Uskrsni ponedjeljak u Slavoniji: pjesma, rakija i 'polivanje' cura
Savjeti i trikovi
Kako se nekad slavio Uskrsni ponedjeljak u Slavoniji: pjesma, rakija i 'polivanje' cura

Dok je Uskrsna nedjelja bila dan duboke pobožnosti, okupljanja obitelji i svečan...

21.04.2025. u 08:00