Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom
Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.
Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-
To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-
Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši.
Mario Jurković/Radio Slavonija
Policijski nadzori nezakonitog boravka i rada stranih državljana u Slavonskom Br...
01.12.2025. u 17:30
Portal Najdoktor objavio je u ponedjeljak popis najboljih liječnika u Hrvatskoj...
01.12.2025. u 10:07
SLAVONSKI BROD / BPŽ – Tjedan pred nama donosi sve ono što zovemo &...
01.12.2025. u 07:30
Pod naslovom Poplava ulica, „Brodski tjednik“ 1906. godine pi&scaron...
30.11.2025. u 20:00
S prvim ozbiljnijim hladnoćama, u dvorištima diljem Hrvatske počinje &nda...
30.11.2025. u 08:00
U noći 21. studenoga, nekoliko minuta prije 23 sata, taksist Beris...
29.11.2025. u 08:02
Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Policijske uprave brodsko...
28.11.2025. u 14:23
Advent u Slavonskom Brodu ove godine stiže u nešto drukčijem tonu. Nakon...
28.11.2025. u 12:30
Kako doznaje SBonline, proteklih je dana obavljen tehnički pregled novoizgrađene...
28.11.2025. u 07:30
Glazbena škola Slavonski Brod ušla je u ovu godinu s impresivnim p...
27.11.2025. u 17:30
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je ovih dana popis obrazovn...
27.11.2025. u 15:00
U Garčinu će i ove godine prosinački dani biti ispunjeni svjetlom, glazbom i živ...
27.11.2025. u 12:30
Slavonski Brod ponovno ulazi u sezonu prikupljanja glomaznog otpada, a prvi na r...
26.11.2025. u 20:00
SIBINJ – Općina Sibinj i ove godine priprema adventsku čaroliju koja, već...
26.11.2025. u 17:30
Danas je u Hotelu Art u Slavonskom Brodu održan okrugli stol pod nazivom “...
26.11.2025. u 12:30
Nakon jučerašnjeg teksta o prijavama roditelja iz šestog razreda O...
26.11.2025. u 07:38