Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom
Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.
Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-
To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-
Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši.
Mario Jurković/Radio Slavonija
U svim našim selima dosad je tako bilo da kad djeca prohodaju prv...
06.07.2025. u 20:00
„Dolazim na posao s grčem u želucu, osjećam se nevidljivo, kao da sam vi&s...
06.07.2025. u 14:00
LJUPINA/NOVA GRADIŠKA – Među 17 dobitnika najvi&s...
06.07.2025. u 11:00
Na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske u prvih pet mj...
06.07.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD – Nakon tjedana ekstremne vrućine i iscrpljujućih toplinski...
05.07.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD / ZAGREB – Koncert Marka Perkovića Thompsona, koji će se od...
04.07.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – U vremenu kada nas s naslovnica i televizijskih priloga z...
04.07.2025. u 13:30
Nakon dvije ozbiljne prometne nesreće u samo dva dana na području Brodsko-posavs...
04.07.2025. u 12:00
Slavonski Brod jutros se probudio u gustoj izmaglici – n...
04.07.2025. u 09:30
BOSANSKI BROD – Gusti dim i dalje se nadvija nad gradom, ali prema posljed...
03.07.2025. u 19:05
SLAVONSKI BROD/ZAGREB – I dok se u Zagrebu privodi kraju...
03.07.2025. u 18:00
I dok se epidemiološki nalazi još čekaju, strasti oko nedavne svad...
03.07.2025. u 16:00
I dok NK Marsonia, jedan od najpoznatijih slavonskobrodskih sportskih si...
03.07.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – Dok su školska zvona utihnula i učenici već treći...
03.07.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Tradicionalno Otvoreno prvenstvo grada...
02.07.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Građani Slavonskog Broda i ovog srpnja moći će koristiti...
02.07.2025. u 08:00