Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom
Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.
Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-
To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-
Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši.
Mario Jurković/Radio Slavonija
Prošlo je više od desetljeća otkako su građani koji žive u zgradam...
14.10.2025. u 17:30
SLAVONSKI BROD / POŽEGA / LOBOR – Da se u Hrvatskoj gotovo sve može kupiti...
13.10.2025. u 20:00
Otkazivanje ovogodišnje Pečenkijade u Slavonskom Brodu preraslo je u prvo...
13.10.2025. u 15:06
U zemlji u kojoj se o zdravstvu govori kao o prioritetu, vrijeme čekan...
13.10.2025. u 12:30
SLAVONSKI BROD – Nakon gotovo desetljeća priprema i više odgoda, Eu...
13.10.2025. u 10:00
Iako je listopad već dobro zakoračio, vrijeme u Slavonskom Brodu i okolici i dal...
13.10.2025. u 07:30
Slavonskobrodski Korzo večeras nije bio samo trg. Bio je srce koje kuca...
12.10.2025. u 19:11
Brodsko-posavsku županiju stiže nova pošiljka cjepiva protiv gripe. Kako...
12.10.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD- Inicijativa glumca Enisa Bešlagića, koji je emotivnim vid...
11.10.2025. u 18:00
Na brodskom Korzu danas je održan 2. Pogača fest, manifestacija koja je u kratko...
11.10.2025. u 14:19
Samo dan prije nego što su se ražnjevi trebali okretati, iz Ministarstva...
11.10.2025. u 13:09
Jutros je Slavonski Brod disao kao jedno. Više od 500 trkača, međ...
11.10.2025. u 12:00
Samo dan uoči najavljene Pečenkijade na Poloju, jedne od omiljenih jesenskih man...
10.10.2025. u 16:26
SLAVONSKI BROD – U subotu, 11. listopada, Slavonski Brod će ponovno mirisa...
09.10.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Vijest o smrti Halida Bešlića, čovjeka čiji su sti...
09.10.2025. u 09:37
Slavonski Brod dobio je novu adresu za istinske hedoniste – Vesuvio Pizza...
08.10.2025. u 21:45