Život

Majstori iz Jaruga otkrivaju tajnu pripreme pečenog vola na ražnju

Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom

Autor: 035portal Datum objave: 11.02.2017. u 13:57


Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.

Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-

To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-

Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši. 

Mario Jurković/Radio Slavonija


Otjerao fratra!
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Otjerao fratra!

Dolaze li mrtvi s onoga svijeta, iz svijeta mrtvih? Dolaze! Dolaze! Ova tri zabi...

26.01.2025. u 20:00

Cijene goriva odlaze u nebo
Radar
Cijene goriva odlaze u nebo

Od utorka vozače u Hrvatskoj čeka novi udar na džep. Prema informacijama koje je...

26.01.2025. u 08:00

Upozorenje: Privremena regulacija prometa
Radar
Upozorenje: Privremena regulacija prometa

Zbog izvođenja radova na projektu izgradnje pješačko-biciklističke staze, uz kra...

25.01.2025. u 14:00

Jučerašnji bojkot uspio. Donosimo plan za nastavak akcije.
Radar
Jučerašnji bojkot uspio. Donosimo plan za nastavak akcije.

Hrvatski građani jučer su pokazali kako zajedništvo može biti snažan alat u borb...

25.01.2025. u 08:00

Kako napreduje bojkot trgovina? Evo što misle stanovnici naše županije!
Radar
Kako napreduje bojkot trgovina? Evo što misle stanovnici naše županije!

SLAVONSKI BROD/NOVA GRADIŠKA – Današnji bojkot trgovina, organiziran kao znak pr...

24.01.2025. u 14:00

Posljednji pozdrav Petru Kataliniću, heroju 108. brigade
Priče
Posljednji pozdrav Petru Kataliniću, heroju 108. brigade

U Slavonskom Brodu, 18. siječnja, nakon duge i teške bolesti, zauvijek nas je na...

23.01.2025. u 20:00

Franjevci obilježili spomendan sv. Vinka: Početak nove vinogradarske sezone
Događanja
Franjevci obilježili spomendan sv. Vinka: Početak nove vinogradarske sezone

Povodom blagdana svetog Vinka, jučer je održan tradicionalni blagoslov vinograda...

23.01.2025. u 08:00

Vinkovo 2025: Blagoslov vinograda uz stroge prometne mjere
Savjeti i trikovi
Vinkovo 2025: Blagoslov vinograda uz stroge prometne mjere

Povodom tradicionalnog narodnog običaja blagoslova vinograda i proslave blagdana...

22.01.2025. u 20:00

Tri dana vina i glazbe: Što vas čeka na ovogodišnjem Vinkovu?
Događanja
Tri dana vina i glazbe: Što vas čeka na ovogodišnjem Vinkovu?

Od 23. do 25. siječnja 2025. Slavonski Brod će biti domaćin manifestacije Vinkov...

22.01.2025. u 18:00

Odlazak ikone tamburaške glazbe: Preminuo je Boris Ćiro Gašparac
Priče
Odlazak ikone tamburaške glazbe: Preminuo je Boris Ćiro Gašparac

Hrvatska glazbena scena ostala je siromašnija za jednog od svojih najistaknutiji...

22.01.2025. u 17:59

I OŠ Đuro Pilar prelazi na cjelodnevnu nastavu
Škola
I OŠ Đuro Pilar prelazi na cjelodnevnu nastavu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske donijelo je 16. s...

22.01.2025. u 12:00

Jedinstveni predmeti i zanati: Sajam kolekcionarstva stiže u Brod!
Događanja
Jedinstveni predmeti i zanati: Sajam kolekcionarstva stiže u Brod!

Slavonski Brod 8. veljače 2025. godine postaje mjesto okupljanja kolekcionara i...

21.01.2025. u 20:00

Stiže novi kružni tok- gužve u centru uskoro prošlost?
Radar
Stiže novi kružni tok- gužve u centru uskoro prošlost?

Na raskrižju ulica Petra Krešimira IV i Matije Gupca u Slavonskom Brodu uskoro ć...

21.01.2025. u 18:11

Ponovno kaos s ˙besplatnim˙ vrtićima: Revoltirani roditelji o premještanju djece
Priče
Ponovno kaos s ˙besplatnim˙ vrtićima: Revoltirani roditelji o premještanju djece

Kaos oko gradskih vrtića u Slavonskom Brodu ne jenjava. Revoltirani roditelji dj...

20.01.2025. u 16:00

Prikolica MUP-a preplašila Brođanina: Osjećao sam se kao u Njemačkoj 1943.
Radar
Prikolica MUP-a preplašila Brođanina: Osjećao sam se kao u Njemačkoj 1943.

Jedan od naših čitatelja sinoć je doživio pravi šok tijekom večernje šetnje nasi...

20.01.2025. u 12:35

Carinska uprava prodaje šljivovicu – ulovite priliku stoljeća!
Priče
Carinska uprava prodaje šljivovicu – ulovite priliku stoljeća!

Ako ste ljubitelj rakije ili tražite priliku za povoljnu nabavu, možda ćete htje...

20.01.2025. u 12:00