Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom
Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.
Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-
To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-
Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši.
Mario Jurković/Radio Slavonija
VINKOVCI – Tamni, apokaliptični oblaci nadvili su se jučer nad istočni dio...
18.07.2025. u 20:00
Nova Gradiška i ovoga ljeta potvrđuje status regionalnog središta...
18.07.2025. u 10:00
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA / SLAVONSKI BROD – Zbog posljedica razornog oluj...
18.07.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD – Dok većina maturanata s nestrpljenjem i dozom nervoze otv...
17.07.2025. u 18:55
U doba kada se kozmetika sve više mjeri marketinškim trikovima, a...
17.07.2025. u 12:00
Slavonski Brod, 16. srpnja 2025. – Još jedna scen...
16.07.2025. u 15:00
Slavonski Brod, 16. srpnja 2025. – Dok s bosanske strane Save još t...
16.07.2025. u 13:27
SLAVONSKI BROD – Unatoč dezinformacijama koje su se posljednjih dana pro&s...
16.07.2025. u 11:53
SLAVONSKI BROD – Grad Slavonski Brod poziva sve...
15.07.2025. u 16:00
SLAVONSKI BROD – Brođani su se još jednom probudili uz zrak koji ne...
15.07.2025. u 14:00
VILJEVO – U svijetu odraslih, često prepunom ravnodušnosti, ponekad...
15.07.2025. u 12:00
SLAVONSKI BROD – Već dvanaesti dan tinja požar na odlagališ...
14.07.2025. u 19:22
SLAVONSKI BROD – Nevrijeme koje je 8. srpnja pogodilo Slavonski Brod odavn...
14.07.2025. u 12:00
Proslava 1000 godina od utemeljenja Hrvatskog Kraljevstva 1925. godine u Brodu n...
13.07.2025. u 20:00
ZAGREB – Dobre vijesti za vozače! Od utorka, 16. srpnja, na benzinskim pos...
13.07.2025. u 17:00
ZAGREB – Hrvatsko tržište ponovno se suočava s nestašicom je...
13.07.2025. u 14:00