Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom
Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.
Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-
To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-
Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši.
Mario Jurković/Radio Slavonija
Dolaze li mrtvi s onoga svijeta, iz svijeta mrtvih? Dolaze! Dolaze! Ova tri zabi...
26.01.2025. u 20:00
Od utorka vozače u Hrvatskoj čeka novi udar na džep. Prema informacijama koje je...
26.01.2025. u 08:00
Zbog izvođenja radova na projektu izgradnje pješačko-biciklističke staze, uz kra...
25.01.2025. u 14:00
Hrvatski građani jučer su pokazali kako zajedništvo može biti snažan alat u borb...
25.01.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD/NOVA GRADIŠKA – Današnji bojkot trgovina, organiziran kao znak pr...
24.01.2025. u 14:00
U Slavonskom Brodu, 18. siječnja, nakon duge i teške bolesti, zauvijek nas je na...
23.01.2025. u 20:00
Povodom blagdana svetog Vinka, jučer je održan tradicionalni blagoslov vinograda...
23.01.2025. u 08:00
Povodom tradicionalnog narodnog običaja blagoslova vinograda i proslave blagdana...
22.01.2025. u 20:00
Od 23. do 25. siječnja 2025. Slavonski Brod će biti domaćin manifestacije Vinkov...
22.01.2025. u 18:00
Hrvatska glazbena scena ostala je siromašnija za jednog od svojih najistaknutiji...
22.01.2025. u 17:59
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske donijelo je 16. s...
22.01.2025. u 12:00
Slavonski Brod 8. veljače 2025. godine postaje mjesto okupljanja kolekcionara i...
21.01.2025. u 20:00
Na raskrižju ulica Petra Krešimira IV i Matije Gupca u Slavonskom Brodu uskoro ć...
21.01.2025. u 18:11
Kaos oko gradskih vrtića u Slavonskom Brodu ne jenjava. Revoltirani roditelji dj...
20.01.2025. u 16:00
Jedan od naših čitatelja sinoć je doživio pravi šok tijekom večernje šetnje nasi...
20.01.2025. u 12:35
Ako ste ljubitelj rakije ili tražite priliku za povoljnu nabavu, možda ćete htje...
20.01.2025. u 12:00