Život

Korak po korak do savršene božićne kućice od medenjaka

Mašta je jedini kriterij kod ukrašavanja kućice od medenjaka, a ovako je možete napraviti u toplini svoga doma.

Autor: 035portal Datum objave: 03.12.2017. u 13:59


Dekoracija na vašem božićnom stolu ove godine može biti jestiva, a u pravljenju popularne kućice od medenjaka može uživati cijela obitelj. Mašta je jedini kriterij kod ukrašavanja kućice od medenjaka, a ovako je možete napraviti u toplini svoga doma, piše slatkisvijet.com.

PRIPREMA TIJESTA ZA KUĆICU

Sastojci za tijesto
900 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica začina za medenjake
½ žličice cimeta
prstohvat soli
130 g šećera
3 jaja
300 g margarina
230 g meda

Šećer, margarin i med stavite u manji lončić i zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi. U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i mirodije pa dodajte jaja i ohlađenu smjesu od šećera, margarina i meda.

Spiralnim nastavcima za miksanje dobro izmiksajte tijesto, a po potrebi izmijesite ga još malo i rukama. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Dok se tijesto odmara pripremite si šablone za kućicu. Na papiru nacrtajte, a zatim i izrežite sve potrebne dijelove – bočne stranice, prednju i zadnju stranicu, krov te dimnjak. Kućicu možete nacrtati prema priloženom nacrtu.
 

 

Kada je tijesto spremno razvaljajte ga na laganoj pobrašnjenoj površini ili masnom papiru. Ako vam je lakše, podijelite tijesto na manje dijelove pa ih zasebno valjajte. Neka vam tijesto za vanjske zidove bude debljine 0,5 cm, ali za krov i dimnjak razvaljajte ga ipak malo tanje da kućica ne bi imala preveliki teret.

Prislonite šablone koje ste izrezali na tijesto i nožem obrežite rubove. Ne zaboravite na zidovima izrezati prozore i vrata. Slobodno se zaigrajte pa izrežite prozore u obliku srca, zvijezde, cvijeta…

Nakon što ste izrezali sve elemente kuće izrežite još i podlogu na koju će te kućicu zalijepiti. Dimenzije podloge prilagodite svojim željama, bitno je samo da bude barem malo veća od tlocrtne površine kuće. Višak smjese nemojte baciti nego iskoristite za keksiće kojima možete i ukrasiti kućicu. Ako imate prigodne kalupe za izrezivanje napravite snjegovića, bor, zvjezdice i sl.

Dijelove kućice posložite na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom i pecite ih 10 minuta na temperaturi od 180 °C. Kada se svi dijelovi kućice ispeku i ohlade možete krenuti u izradu!
Pripremite si tacnu ili komad kartona na koji će te zalijepiti kućicu i naravno puno šarenih bombona, mrvica, keksa i ostalih ukrasa.

SMJESA ZA LIJEPLJENJE

Kao ljepilo za sastavljanje kućice koristite Royal icing. Za pripremu Royal icing smjese treba će vam:
3 bjelanjka
cca 700 g šećera u prahu

Bjelanjke kratko izmiksajte i čim se počnu pretvarati u snijeg počnite dodavati malo po malo šećera u prahu. Miksajte smjesu i dodajte šećer sve dok ne postane dovoljno gusta tako bude razmaziva, ali da se ne prelijeva.

S obzirom na to da se smjesa za lijepljenje na zraku jako brzo suši spremite ga odmah u slastičarsku vrećicu. Tako će vam biti lakše lijepiti i ukrašavati kućicu. Ako vam sva smjesa ne stane u vrećicu, ostatak koji je ostao u zdjeli prekrijte vlažnom krpom.

SASTAVLJANJE I DEKORACIJA KUĆICE

Na tacnu ili neku drugu podlogu s malo smjese za lijepljenje najprije zalijepite ohlađenu podlogu. Zatim lijepite bočne, prednju i zadnju stranicu.Na rub svake stranice nanesite dovoljno smjese i lagano ih pritisnite kako bi se stranice dobro zalijepile.

Ostavite kućicu 10 minuta neka se osuši prije nego što krenete postavljati krov. Kada stavljate krov držite ga laganim pritiskom ili mu napravite neku potporu (npr. s čašom) kako bi se dobro primio za stranice kuće i osušio.

Kada ste složili cijeli kućicu vrijeme za da najzabavniji dio – ukrašavanje. S ostatkom bijele smjese ukrasite krov po želji, zalijepite ogradicu od keksa, napolitanki ili pereca zalijepite željene figurice i sve ukrasite s puno šarenih bombona. U dimnjak stavite malo vate da se dobije dojam dima. I za kraj, da bi kućica dobila potpuni zimski ugođaj, okoliš posipajte s malo šećera u prahu.

Izvor: slatkisvijet.com


Otjerao fratra!
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Otjerao fratra!

Dolaze li mrtvi s onoga svijeta, iz svijeta mrtvih? Dolaze! Dolaze! Ova tri zabi...

26.01.2025. u 20:00

Cijene goriva odlaze u nebo
Radar
Cijene goriva odlaze u nebo

Od utorka vozače u Hrvatskoj čeka novi udar na džep. Prema informacijama koje je...

26.01.2025. u 08:00

Upozorenje: Privremena regulacija prometa
Radar
Upozorenje: Privremena regulacija prometa

Zbog izvođenja radova na projektu izgradnje pješačko-biciklističke staze, uz kra...

25.01.2025. u 14:00

Jučerašnji bojkot uspio. Donosimo plan za nastavak akcije.
Radar
Jučerašnji bojkot uspio. Donosimo plan za nastavak akcije.

Hrvatski građani jučer su pokazali kako zajedništvo može biti snažan alat u borb...

25.01.2025. u 08:00

Kako napreduje bojkot trgovina? Evo što misle stanovnici naše županije!
Radar
Kako napreduje bojkot trgovina? Evo što misle stanovnici naše županije!

SLAVONSKI BROD/NOVA GRADIŠKA – Današnji bojkot trgovina, organiziran kao znak pr...

24.01.2025. u 14:00

Posljednji pozdrav Petru Kataliniću, heroju 108. brigade
Priče
Posljednji pozdrav Petru Kataliniću, heroju 108. brigade

U Slavonskom Brodu, 18. siječnja, nakon duge i teške bolesti, zauvijek nas je na...

23.01.2025. u 20:00

Franjevci obilježili spomendan sv. Vinka: Početak nove vinogradarske sezone
Događanja
Franjevci obilježili spomendan sv. Vinka: Početak nove vinogradarske sezone

Povodom blagdana svetog Vinka, jučer je održan tradicionalni blagoslov vinograda...

23.01.2025. u 08:00

Vinkovo 2025: Blagoslov vinograda uz stroge prometne mjere
Savjeti i trikovi
Vinkovo 2025: Blagoslov vinograda uz stroge prometne mjere

Povodom tradicionalnog narodnog običaja blagoslova vinograda i proslave blagdana...

22.01.2025. u 20:00

Tri dana vina i glazbe: Što vas čeka na ovogodišnjem Vinkovu?
Događanja
Tri dana vina i glazbe: Što vas čeka na ovogodišnjem Vinkovu?

Od 23. do 25. siječnja 2025. Slavonski Brod će biti domaćin manifestacije Vinkov...

22.01.2025. u 18:00

Odlazak ikone tamburaške glazbe: Preminuo je Boris Ćiro Gašparac
Priče
Odlazak ikone tamburaške glazbe: Preminuo je Boris Ćiro Gašparac

Hrvatska glazbena scena ostala je siromašnija za jednog od svojih najistaknutiji...

22.01.2025. u 17:59

I OŠ Đuro Pilar prelazi na cjelodnevnu nastavu
Škola
I OŠ Đuro Pilar prelazi na cjelodnevnu nastavu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske donijelo je 16. s...

22.01.2025. u 12:00

Jedinstveni predmeti i zanati: Sajam kolekcionarstva stiže u Brod!
Događanja
Jedinstveni predmeti i zanati: Sajam kolekcionarstva stiže u Brod!

Slavonski Brod 8. veljače 2025. godine postaje mjesto okupljanja kolekcionara i...

21.01.2025. u 20:00

Stiže novi kružni tok- gužve u centru uskoro prošlost?
Radar
Stiže novi kružni tok- gužve u centru uskoro prošlost?

Na raskrižju ulica Petra Krešimira IV i Matije Gupca u Slavonskom Brodu uskoro ć...

21.01.2025. u 18:11

Ponovno kaos s ˙besplatnim˙ vrtićima: Revoltirani roditelji o premještanju djece
Priče
Ponovno kaos s ˙besplatnim˙ vrtićima: Revoltirani roditelji o premještanju djece

Kaos oko gradskih vrtića u Slavonskom Brodu ne jenjava. Revoltirani roditelji dj...

20.01.2025. u 16:00

Prikolica MUP-a preplašila Brođanina: Osjećao sam se kao u Njemačkoj 1943.
Radar
Prikolica MUP-a preplašila Brođanina: Osjećao sam se kao u Njemačkoj 1943.

Jedan od naših čitatelja sinoć je doživio pravi šok tijekom večernje šetnje nasi...

20.01.2025. u 12:35

Carinska uprava prodaje šljivovicu – ulovite priliku stoljeća!
Priče
Carinska uprava prodaje šljivovicu – ulovite priliku stoljeća!

Ako ste ljubitelj rakije ili tražite priliku za povoljnu nabavu, možda ćete htje...

20.01.2025. u 12:00