Znate li da grad Slavonski Brod ima jedinstveni kolačić? Zove se tiritl, a prema riječima vlasnice kulinarske radionice u centru grada, Jozefine Birindžić, riječ je o suhom kolačiću kvadratnog oblika od prhkog tijesta punjenog orasima ili makom, koji je nastao u Brodu na Savi prije dva stoljeća. Jozefina ga je odlučila promovirati kao Brodski kolač, jer ga nema nigdje drugdje, a recepturu je pronašla preko brodskog povjesničara, gospodina Toldija, koji je pak za njega saznao od jedne starije Brođanke.
I dok je ova priča u lokalnim krugovima o promociji kolačića poznata još od 2015., a recept je objavljen 1937. godine, kolačić jednostavno nikako da "zaživi" i ostvari svoj puni potencijal; kao što su, primjernce, ostvarili neki drugi tradicionalni slatkiši- arancini, kroštule, rožata, fritule, bruštulane mendule... Tako ni ove godine tiritl neće biti moguće kušati na slavonskobrodskom Adventu niti kupiti u suvenirnicama ili ugostiteljskim objektima.
Tiritl bi trebao postati jestivi brodski suvenir, tvrdi naša dokazana majstorica kuhanja slaniša i slatkiša, blogerica i kolumnistica, a prije nekoliko dana razgovarala je s Domagojem Jakopovićem, poznatijim pod nadimkom Ribafish, kojem je i objasnila otkuda je nastala ova divna ideja puna potencijala, a koju nažalost nitko od lokalnih stručnjaka u turizmu još uvijek nije prepoznao.
- Tih godina su se još na veliko čitale novine, mi imamo Brodski list Posavska Hrvatska u kojem je gospodin Toldi imao stalnu kolumnu i pisao o običajima i svemu vezanom za Brod i okolicu. Između ostaloga sam jednom pročitala da je napisao kako se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća u gospodskim kućama u Brodu u vrijeme maškara maskiralo, veselilo, održavani su plesovi i domjenci na kojima su se između ostalog pravili suhi kolačići, pa i tiritli. Ime mi je zvučalo jako simpatično, kao da je neki lik iz bajki naše sugrađanke I. B. Mažuranić, pa sam se dosjetila da bih mogla pokušati nešto s time napraviti. Kontaktirala sam Toldija, pitala je li to u redu, hoće li se netko možda buniti. Kako je rekao da je sve OK, tako sam krenula u razrađivanje ideje. Brod nema ništa tako ‘svoje’, pa mi je to bila nit vodilja. Ne znam tko je autorica ili bolje reći vlasnica recepta koji je gospodin Toldi pronašao i o kojem je pisao. To mi nije rekao, a prošlo je već i puno godina od tada, tako da se možda sada netko i javi, poručila je Birindžić
Ostatak razgovora pročitajte na Jozefina Birindžić: Pobjednica showa 321 Kuhaj ponosno predstavlja Brodski tiritl!
Ministarstvo demografije i useljeništva donijelo je odluku o financiranju...
19.12.2025. u 20:00
Nakon što su 8. prosinca 2025. godine u novu zgradu u Uli...
19.12.2025. u 17:30
Domino’s Pizza jučer je uz veliko slavlje uspješno otvorila svoju p...
19.12.2025. u 15:00
U mirnom slavonskobrodskom naselju Podvinje, uoči božićnih blagdana, jedna je ob...
19.12.2025. u 12:30
Državni inspektorat Republike Hrvatske jučer je obavijestio po...
19.12.2025. u 10:00
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom...
19.12.2025. u 07:30
APN pokreće Program priuštivog najma uz stroge uvjete i zajamčenu isplatu...
18.12.2025. u 16:30
Jedna božićna dekoracija u slavonskobrodskom Podvinju bila je dovoljna d...
18.12.2025. u 10:39
Slavonski Brod ovih se dana našao u središtu pozornosti zbog događ...
17.12.2025. u 20:33
Dok su ulice Slavonskog Broda tijekom adventskog razdoblja obučene u svjetla, mi...
17.12.2025. u 20:00
Domino’s Pizza Hrvatska s velikim zadovoljstvom najavljuje otvorenje svoje...
17.12.2025. u 10:00
Jučer je u Brodsko-posavskoj županiji napravljen još jeda...
17.12.2025. u 07:30
U Slavonskom Brodu započeli su radovi na izgradnji dijela mreže...
16.12.2025. u 17:30
Najavljeno poskupljenje usluge odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada za čak 62...
16.12.2025. u 15:00
Preksinoć se u Slavonskom Brodu dogodilo ono zbog čega se još jednom može...
15.12.2025. u 17:30
Nakon godina u kojima je iseljavanje obilježilo demografsku sliku Hrvatske, posl...
15.12.2025. u 10:00