Gospodarstvo

Danijel Boranić iz Oriovca pobjednik je 3. Fišijade u Sibinju

Boranić: "Vjerujem kako su mi se isplatile sve fišijade na kojima sam do sada prisustvovao i moja ljubav prema kuhanju fiša i prema ribi."

Autor: 035portal Datum objave: 16.07.2017. u 07:59


Centrom Sibinja i ovog vikenda širio se miris ribe. Oko dvije tisuće Sibinjaca i njihovih gostiju sudjelovali su ili posjetili treću po redu, već tradicionalnu Fišijadu održanu u parku u središtu Sibinja. U organizaciji Udruge športskih ribolovaca Petnja i NK Mladost iz Sibinja i pod pokroviteljstvom Općine Sibinj, prijavljene ekipe okušale su snage i umijeća u kuhanju fiš paprikaša. Uz dobru klopu, nije nedostajalo ni dobre muzike, jer su ovogodišnju Fišijadu upriličili i Bosutski bećari.

Davor Opačak, član UŠR Petnja, ovogodišnji je natjecatelj u kuhanju fiš paprikaša: „Danas kuhamo fiš od 200 l koji će se podijeliti posjetiteljima, a kuhamo i jedan manji lonac za takmičenje. U fiš smo stavljali šarana, smuđa, štuku i soma. U temeljac smo stavljali bijelu ribu kao što je mrena, deverika. Temeljac uvijek prethodno skuhamo doma, pa ga ovdje samo stavimo na plin i dalje nastavljamo s kuhanjem. Skuhani fiš se naravno dijeli besplatno svim posjetiteljima i tu bude 450 – 500 porcija.

„Nadamo se da će ovogodišnja fišijada oboriti rekorde. Očekujemo mnoštvo ljudi. Iza mene možete vidjeti vrijedne ribiče iz UŠR Petnja, koji su pripremili uistinu bogat meni. Peče se oko 1000 pola šarana, ima i potkova soma i šarana sa krumpir salatom. Za roštilj se pobrinuo NK Mladost Sibinj. Ima uistinu i za okrijepu i za popiti i nadamo se kako će ova 3. Fišijada biti najuspješnija fišijada do sada. Nadamo se kako će nas i vrijeme poslužiti. Ovogodišnji natjecatelji su iz cijele županije; Bebrine, Kaniže, Velike Kopanice, Okučana, Nove Gradiške, Strizivojne. Svake godine se trudimo biti što bolji i bolji, tako smo i ove godine ugostili Bosutske bećare, jer je i sama tamburica idealna za ovu manifestaciju. Osim njih, predstaviti će nam se i naši KUD- ovci iz KUD Slavonija. Zahvaljujući našoj UŠR Petnja, koji su i sama začetnici ove manifestacije, Sibinj može pokazati sva svoja dobra koja posjeduje kao općina. Uskoro krećemo i u osnivanje Turističke zajednice Općine Sibinj. Za koji dan nas očekuje i tradicionalna Kukuruzijada, točnije 5. kolovoza. Zatim, 12. kolovoza naš KUD Tomislav organizira smotru folklora, gdje će nastupiti 10 - ak Kulturno umjetničkih društava. Na koncu ljeta, održati će se 4. Županijsko natjecanje u kuhanju čobanca. Svim ovim manifestacijama smo se upisali u gastro ponudu naše županije.“, rekao nam je načelnik Općine Sibinj, Josip Pavić.

Ivica Koprivnjak, predsjednik Udruge šprotskih ribolovaca Petnja i sami začetnik ove manifestacije, nije krio zadovoljstvo, kako sibinjska fišijada već prelazi u tradicionalnu manifestaciju: „ Sretan sam i ponosan jer nam svake godine dolazi sve više i više ljudi, bilo bi dobro da nam je park i nešto veći. Ove godine prijavile su se 34 ekipe. Na žalost, dosta ekipa smo i morali odbiti, jer je zainteresiranost toliko velika, a prostora nije bilo. Možemo se pohvaliti i našim NK Mladost, koji je suorganizator ove manifestacije. Mogao bih reći kako je ovo dobar pakt općine, pakt ribića i nogometaša.“

Koprivnjak se osvrnuo i na rad udruge: „U našoj udruzi uvijek vlada entuzijazam. Sljedeće godine slavimo i 25 godina našeg postojanja. Hrvatske vode su nam obećale i kako će nam iskopati pričuvni ribnjak, gdje bi izmjestili ribe, školjke i rakove, dok oni ne obave svoj posao, pa bi ih potom vratili natrag. Vjerujem i kako će trebati neko vrijeme, da se voda ponovno obnovi, odnosno dobije na svojoj vrijednosti, što se tiče tih parametara. Riblji fond je standardan, iako se možemo pohvaliti jednom zanimljivom vrstom, a to je pastrvni grgeč, kojeg nastojimo zaštititi. Ispred naše udruge, ove godine na natjecanje u lovu pastrvnog grgeča u Južnoafričku Republiku ide Anđelko Jadrić. Nismo velika udruga, ali možemo se pohvaliti kako Anđelko ne predstavlja samo našu općinu, već i našu županiju i našu državu.“

Nakon isprobanih svih fiš paprikaša, točnije njih čak 34, komisija je odlučila kako je najbolji fiš paprikaš ove godine skuhao Danijel Boranić iz Oriovca: „Mogu vam reći kako je za dobar fiš zaista potrebno jako puno iskustva. Radim u restoranu Kuća dida Tunje, i svakoga petka pripremam fiš. Vjerujem kako su mi se isplatile sve fišijade na kojima sam do sada prisustvovao i moja ljubav prema kuhanju fiša i prema ribi. Iskreno, nekakve tajne nema, treba samo voljeti fiš i kontinuirano kuhati.“

Posjetitelje su zabavljali odlični Bosutski bećari. 

Dajana Čavčić


Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini
Turizam
Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini

Na području turističke destinacije "Slavonski Brod-Posavina", koja obuhvaća grad...

03.01.2025. u 12:00

Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!
Posao
Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!

Počela je nova godina i vrijeme je za nove poslovne izazove! Ako ste odlučili da...

02.01.2025. u 12:00

Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta
Posao
Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za prijam u službu u nekol...

31.12.2024. u 20:00

Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?
Sajmovi i priredbe
Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod održala je konfer...

27.12.2024. u 14:00

Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura
Hrvatska
Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura

U razdoblju od listopada 2023. do listopada 2024., Hrvatska je zabilježila znača...

23.12.2024. u 08:00

Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?
Tvrtke
Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?

Planirano svečano otvorenje Hotela Park, koje je prvotno bilo najavljeno za Badn...

20.12.2024. u 12:00

Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti
Hrvatska
Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti

Unatoč rastu cijena hrane, inflaciji i sve većim troškovima života, blagd...

17.12.2024. u 20:00

Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...
Posao
Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...

  Pregledali smo aktualne oglase za posao na području Brodsko-posavske ž...

16.12.2024. u 14:00

Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu
Tvrtke
Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu

Slavonski Brod uskoro postaje bogatiji za još jedno veliko ime u svijetu...

13.12.2024. u 10:00

Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike
Posao
Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike

Iako je Vladina mjera "Biram Hrvatsku" pokrenuta s ciljem masovnog pov...

11.12.2024. u 08:00

Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €
Posao
Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je natječaj za prijem 30...

10.12.2024. u 12:00

Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu
Hrvatska
Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu

Ograničene cijene osnovnih namirnica, koje su trebale olakšati život potr...

08.12.2024. u 17:00

Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija
Turizam
Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija

Napusti cestu, idi stazama! Slogan je Nove Gradiške i nekoliko kilometara...

07.12.2024. u 16:00

Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život
Tvrtke
Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život

U novogradiškoj perjanici ELDI, već poznatoj po svojoj blagdanskoj t...

06.12.2024. u 20:02

Porezna uprava od petka nedostupna!
Tvrtke
Porezna uprava od petka nedostupna!

Zbog planiranih radova na provedbi projekta Digitalne transformacije Porezne upr...

05.12.2024. u 12:00

Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...
Posao
Zapošljavaju Elgrad, Hotel Park, Spar, Telemach...

Ako ste u potrazi za novim poslovnim izazovima ili tražite priliku koja će vam o...

04.12.2024. u 12:00