Naslovna / Parlamentarni izbori / Ovo su najgora hrvatska jela: Švargl na prvom mjestu!

GASTRO

Ovo su najgora hrvatska jela: Švargl na prvom mjestu!

Ovo su najgora hrvatska jela: Švargl na prvom mjestu!
Portal035
  • 2023-11-24 16:00:00

TasteAtlas, globalni digitalni vodič za lokalnu hranu, nedavno je objavio listu deset najgorih ocijenjenih jela u Hrvatskoj. Na listi se nalazi devet jela i jedno piće. Među njima su neka slatka i neka slana jela, kao i jedno alkoholno piće. Na vrhu ljestvice najgorih jela nalazi se švargl, jelo koje je mnogim Slavoncima dragocjeno. Odmah iza njega je tradicionalno slavonsko jelo - kruh, mast i paprika.



 



Pogledajte kompletnu listu najgorih hrvatskih jela sastavljenu prema ocjenama korisnika TasteAtlasa:



 



Švargl



Švargl je vrsta tlačenice napravljene od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, nareže i začini raznovrsnim začinima kao što su sol, crni papar, slatka ili ljuta paprika te češnjak. Nakon toga se smjesa puni u svinjski želudac ili crijevo te kuha i preša.



 



Kruh, mast i paprika



Ovo je hrvatski specijalitet koji je bio popularan tijekom ratnih devedesetih, ali ponovno dobiva pozornost na božićnim sajmovima. Sastoji se od deblje kriške kruha premazane slojem svinjske masti te posipane solju i mljevenom crvenom paprikom.



 



Stonska torta



Ova torta sastoji se od makarula, tjestenine slične penne, složene s mljevenim bademima ili orasima, ribanom čokoladom, cimetom i limunovom koricom, te prelivena mješavinom maslaca i jaja.



 



Istarska supa



Unatoč nazivu, ovo jelo malo podsjeća na tradicionalnu supu. Priprema se u glinenom vrču zvanom bukaleta, kombinirajući začine, maslinovo ulje, zagrijano crno vino te se poslužuje s grilanim kriškama kruha.



 



Krvavice



Ove kobasice se proizvode u cijeloj Hrvatskoj od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna. Uglavnom se konzumiraju tijekom zime.



 



Neretvanski brudet



Ovo jelo karakteristično za neretvanski kraj sadrži jegulje, žabe te morske plodove, pirjane s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, rajčicom, vinom i octom.



 



Imotska torta



Tart iz Imotskog sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od badema i raznih začina te alkohola poput prošeka ili bijelog vina.



 



Gemišt



Hrvatsko piće napravljeno od bijelog vina i gazirane mineralne vode, popularno tijekom ljeta.



 



Granatir



Jelo koje se sastoji od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike, često povezivano s seljačkom kuhinjom, posebice u Slavoniji.



 



Mandulat



 



Tradicionalna slastica iz Dalmacije koja se pravi od meda i badema, često konzumirana kao desert ili međuobrok.