U okviru festivala piva ‘Craft u srcu Slavonije’ koji se ovog vikenda održava u Novoj Gradiški, danas je organiziran okrugli stol na temu ‘Što je slad u craftu?’
U okviru festivala piva ‘Craft u srcu Slavonije’ koji se ovog vikenda održava u Novoj Gradiški, danas je organiziran okrugli stol na temu ‘Što je slad u craftu?’ Domaćin je bila tvrtka Slavonija slad, koja je i pokrenula i potpomogla organizaciju festivala. Na okruglom stolu su govorili direktor Slavonija slada Vlado Bičanić, majstor pivar Daruvarske pivovare Krešo Marić i Yahija Chabane, francuski craft manager. Chabane je u uvodu rekao – Ovo je vrlo interesantno tržište, drago mi je da sam sinoć bio s vama, da sam se uvjerio kakva sjajna atmosfera vlada na craft festivalima. Želja nam je doznati kakva su vam očekivanja, što želite a i važno nam je da vam prezentiramo naše planove. Uvijek tražimo najbolju moguću kvalitetu našeg slada, ali i želimo podijeliti naše znanje o craftu, želimo vam biti podrška i partneri. Moram istaknuti da je u Francuskoj broj craft pivovara u dvije godine porastao sa 650 na 1200! I ta se tendencija nastavlja i dalje. A želim da tako bude i kod vas.-
U uvodu je direktor Slavonija slada Vlado Bićanić zamolio craft pivare da otvoreno iznesu svoja razmišljanja, kritike i sva pitanja koja imaju o sladu, na što je Ivan Vorgić iz vinkovačke pivovare Valens rekao da bi manja pakiranja slada više odgovarala malim pivarima, a čini mu se i da slad nije uvijek ujednačene kvalitete, što stvara velike probleme pri proizvodnji piva. S tim se složila i Senka Presečan iz đakovačke pivovare Black hat.
Vlado Bićanić je odgovorio da je sasvim moguće da kvaliteta slada varira, jer Slavonija slad trenutno nije koncipirana za tržište malih craft pivara, nego za velike komercijalne sustave, ali itekako se želi otvoriti i prema ovom dijelu pivske scene – Teško je zamisliti da će se za craft tržište stvoriti mala, starinski koncipirana tvornica slada, koja će imati male batcheve za vaše potrebe, ali naša je želja da napravimo jednu opskrbnu liniju od polja do vaše vreće, liniju koja će biti samo za vas. U silosu ćemo posvetiti jednu ili dvije ćelije samo za vas, da imate slad koji neće varirati i koji ćete moći kupovati tijekom cijele godine. Mi se mijenjamo i želimo se promijeniti. Ubuduće ćete uz sve sladove dobiti analizu, neovisno koju količinu kupite. Mi smo se odlučili i idemo u to. Nama je ovaj festival bio malo prerano, jer smo htjeli medijski izaći van kad sve bude gotovo, ali smo ipak odlučili obratiti vam se i najaviti ove vrijedne novosti. Mi ćemo roku od 6,7 mjeseci dovršiti ovaj projekt i imat ćemo minimalno 5 lokalno brendiranih proizvoda za craftere.-
Bićanić je pojasnio i zašto je ječam, a ne neke druge žitarice najpovoljniji za izradu piva? – U zrnu se nalazi škrob, u kojem su duge, ogromne molekule i on je u biti, stisnut. Da bi enzim mogao raditi i sjeći ga na manje molekule šećera, on se mora otvoriti. To se otvaranje događa na temperaturi gelatinizacije. Ako je to 80 stupnjeva kao kod kukuruza, dok se otvori više nema enzima, jer na toj temperaturi više ne mogu raditi. Kod ječma je ta temperatura optimalna, na njoj su enzimi još aktivni i zato je on povoljniji od drugih žitarica za proizvodnju piva.-Zaključeno je da će craft pivari sa Slavonija sladom nastaviti otvorene razgovore kroz jednu otvorenu platformu na kojoj će izravno komunicirati, a sva sa ciljem poboljšanja suradnje i povećavanja kvalitete craft piva.
Autor/Foto: Mario Jurković/Radio Slavonija
SLJEDEĆA VIJEST