Danas će se deset vrhunskih kuharskih ekipa natjecati u tri kategorije
Turistička zajednica grada Slavonskog Broda u suradnji s turističkim klasterom „Slavonska košarica“ i hotelom „Art“ sinoć je u sklopu Katarinskog sajma i gastro manifestacije "Kuhajmo slavonski" predstavila "Svečanu slavonsku trpezu. O aktivnostima PPS destinacije "Moja lijepa Slavonija kraj Save" izvijestio je Mirko Duspara, gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice grada Slavonskog Broda.
"Uz Katarinski sajam zadnjih 10 godina bila je vezana i Čvarkijada s čime smo pokazali što možemo u Slavoniji dobro proizvesti, no to nije bilo dovoljno za goste i onda smo 2013. godine uobličili u suradnji s Razvojnom agencijom u Festival slanine i čvaraka. Shvatili smo da to može i bolje, pa smo u suradnji s Hotelom Art pokrenuli priču o manifestaciji Kuhajmo slavonski. Na nagovor Ministarstva turizma osnovali smo i PPS destinaciju i jedna od glavnih okosnica razvoja ovoga kraja bi trebala biti gastronomija, imamo i tim koji je zadužen za razvijanje takve ponude PPS destinacije", rekao je gradonačelnik Mirko Duspara
Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavno gostovanje u Kranju na velikom sajmu gdje su predstavljeni i slavonski proizvodi, odnosno proizvode iz Turističkog klaste Slavonska košarica. Tamo je bio i Josip Perčević, predsjednik Folklornog ansambla Broda.
"Ogromna posjećenost festivala je bila, pogotovo u onom dijelu gdje smo mi bili pri izlazu iz tzv. rovova gdje se festival održavao. Pored degustiranja i promocije naših vina zadovoljni smo i s trgovanjem, što nije svojstveno na sajmovima, ali ovoga puta je bila i ta mogućnost. Promovirali smo i manifestaciju Oriovita i vjerujem uz ovako dobru suradnju koju ima dosadašnja naša Turističtička zajednica sa zajednicom u Kranju da nam neće biti problem uspostaviti to u još širem obliku, odnosno dovesti posjetitelje iz Kranja i uvjere se u naše vinarske mogućnosti", rekao je Perčević.
Oriovačka Oriovita je manifestacija je od lokalnog natjecanja vinara u 18 godina postojanja poprimila i međunarodni karakter, te su se također predstavili u Kranju.
"Turističke zajednice Sl. Broda i Oriovca uz PPS destinaciju odradit će kvalitetno posao ove zime i proljeća i kvalitetno pripremiti Oriovitu, te pokazati što to naša destinacija može ponuditi u smislu gastronomije i enologije. Uz Oriovitu i Fišijadu uvijek se održava jedan manji gospodarski sajam gdje ljudi s područja naše županije ili malo šire izlažu svoje proizvode različite vrste, tako da prilike za priključenje klastera Slavonska košarica ima, kako bi sajam bio bogatiji uz degustaciju vina"
Danas će se u Slavonskom Brodu, u sklopu Katarinskog sajma održati i natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa, o čemu nam je više rekao Aleksandar Vuckovć, tajnik Hrvatskog kuharskog saveza.
"Savez je osnovan prije 12 godina i nedugo nakon toga se javila ideja o hrvatskom kuharskom kupu i obilježili smo sada punih 10 ciklusa. U Sl. Brodu smo započeli 11. ciklus, ovdje smo prvi puta i drago nam je što su projekt prepoznali. Hrvatski kuharski kup je jedna platforma za afirmaciju mladih kuhara, lokalne kulinarske gastronomije, lokalnih namirnica i ona je jedan obol prepoznatljivosti lokalnog kulinarstva. Savez između ostalog organizira razna druga natjecanja i radionice na kojima se primjenjuju sva ta znanja koja se dobivaju na kupu i sutra ćete imati priliku isprobati jela na drugačiji način. Brojne nagrade su tu za naše natjecatelje kao poticaj da se aktiviraju i uključe, prate nas i sponzori koje kombiniramo s lokalnim proizvođačima i sve to zajedno u jednu cjelinu zatvaramo. Vjerujem da će sutra na svečanoj večeri biti svima ukusno, maštovito i zabavno, prije svega domaćinima Hotelu Art i lokalnoj zajednici".
Kako izgleda "Svečana slavonska trpeza", koje je namirnice koristio, kao i šno nas očekuje na današnjem Hrvatskom kuharskom kupu, rekao nam je Tihomir Krijan, šef kuhinje Hotela Art.
"Sutra će se pokazati sve te slavonske stvari kao što je crna slavonska svinja, slavonski žir, svinjski lungić i na koje se sve načine može pripremiti glavno jelo, hladno predjelo i desert. Imamo hladno predjelo od crne slavonske svinje koja nije zastupljena u gastro krugovima, a mi pokušavamo to oživjeti. Isto tako i žir, kada ga spomenemo ljudi misle da ih svinje jedu, jer su ih mnogi hranili prije kada nije bilo mljevenja kukuruza i stočnog brašna. A mi danas od toga pravimo kolače, namaze, svašta nešto što će se sutra moći vidjeti. I to je taj moderan način, bit će razno raznih izložbenih eksponata koji će biti zadivljujući. Isto tako imamo specijalitete od dunje i kestena. U sklopu sutrašnjeg natjecanja pod pokroviteljstvom Saveza imamo posebnu temu žira. Napravili smo i makovnjaču i orahnjaču, a pokušali smo dočarati i slanu stranu specijaliteta. Sutra je prilika na svečanoj večeri u Hotelu Art vidjeti što sve profesionalni kuhari iz Hrvatske mogu napraviti od namirnica i to će biti fascinantno".
SLJEDEĆA VIJEST