Naslovna / Parlamentarni izbori / Lignje s graškom

RECEPT

Lignje s graškom

Dobar tek!

Lignje s graškom
035portal
  • 2015-08-07 15:20:53

 Lignje s graškom me uvijek podsjete na maturalno putovanje i Španjolsku. Odlazak u restoran hotela “Nica”, gdje smo bili smješteni, budilo je moju radoznalost. Ne mogu vam nabrojati sva jela, ali znam da su bila ukusna i da sam uzimala repete. Očito je da sam i kao djevojka bila gurman. Doduše, moj tata kaže da sam gurman od malih nogu.


Grašak i lignje su me na očigled privukle, a onda ono poznato pitanje, kakvog je to okusa?. Odmah sam izgrabila, kako bi dobila odgovor. SAVRŠENO!…to je bio jedini odgovor mojih osjetila. A onda glasić, uzmi još! :D


LIGNJE I GRAŠAK


trajanje pripreme 50 min. za 4 osobe


POTREBNO: 


500g očišćenih lignji

500g graška

150g gauda sira

1 mala feta pancete(30 g)

40 g maslaca

maslinovo ulje

sol

_________________

čačkalice 


PRIPREMA; očišćenim lignjama oprati tubu i krake.


Grašak staviti da kuha cca. 15 min. Ja sam koristila zamrznuti, brže se skuha.


Tube lignji puniti sa gauda sirom te tubu gore zatvoriti sa čačkalicom. Pripremljene tube lagano posoliti izvana.



U wok staviti malo maslinovog ulja, ubaciti sitno sjeckanu pancetu te kad se zagrije ubaciti krake lignji da se peku, posoliti.


Kad je grašak skuhan, dobro ga procjediti i dodati kracima koji su već dobili rumenu boju



Dodajte 1 dcl vode i pustite da se okusi sljube. Neka tako budu na vatri 10tak minuta.


Ugrijte tavu, premažite sa laganim slojem maslinovog ulja i stavite tube lignji da se peku. S jedne pa sa druge strane.


Kad su grašak i kraci gotovi (ne treba više biti tekućine), maknite s vatre i ubacite maslac, imješajte tako da se maslac otopi.


Servirajte


Uz lignje punjene gaudom i krake s graškom servirala sam i krumpir pire, svježu rajčicu te vrhnje s sitno rezanim češnjakom.



Kuhinja ispod duge