Naslovna / Parlamentarni izbori / Fritule

RECEPT

Fritule

Dobar tek!

Fritule
035portal
  • 2015-08-10 15:10:13

 Moj sin ih naziva loptice ili mišići zbog repića koji ponekad tokom pečenja nastane. To su slatke fritulice sa vanilijom, grožđicama, cimetom i koricom domaćeg limuna.Super su brze za napraviti,fino mirišu a još brže nestaju …A vi naravno možete dodati još neke svoje sastojke koje volite ili izbaciti one koje ne volite.


MIŠICE FRITULICE / FRITULE. Trajanje pripreme 15 minuta


POTREBNO;

2 dcl mlakog jogurta

1 jaje

1 vrećica vanilin šećera ili burbon vanilije

1-2 žličice šećera

Pola vrećice praška za pecivo

1 žličica rakije(da ne upiju masnoću)

1 žlica grožđica

Korica limuna

Prstohvat cimeta

Prstohvat soli

Par kapi arome vanilije

11 žlica mekog brašna(zavisno od brašna koje koristite ako vam je rijetko dodajte još malo brašna)

________________________________________


Ulje za prženje

Šećer u prahu za posipanje


PRIPREMA; Izmješajte pjenjačom jaje,jogurt,vanilin i obični šećer,sol,cimet,vaniliju,rakiju. Dodajte smjesi brašno,prašak za pecivo,koricu limuna i grožđice sve dobro izmješajte.Ako vam je smjesa rijetka onako da sve curi iz žlice dodajte još malo brašna.


Zagrijte u posudi ulje,ali da ulje ne bude prevruće. Stavljajte po 1 malu žličicu smjese da se prži sa jedne i sa druge strane,ponekad se one same počnu okretati.Brzo su gotove pa pripazite.



Vadite ih na kuhinjski papir,ostavite da se malo prohlade i pospite šećerom u prahu.



Kuhinja ispod duge